Tükenmişlik Sendromu Nedir Belirtileri Nelerdir?

~meLek~

GalataSaray'ım
Oyuncu Meryem Uzerli'nin hastalığı olarak tanıdığımız Tükenmişlik Sendromu'nun nasıl bir hastalık olduğunu biliyor musunuz? İşte Tükenmişlik Sendromu'nun belirtileri...



Muhteşem Yüzyıl dizisinin Hürrem Sultan'ı Meryem Uzerli'nin 'tükenmişlik sendromu' isimli hastalığa yakalandığı için Almanya'da tedavi görmesi gündeme bomba gibi düştü. Türkiye Tükenmişlik Sendromu'nu yeni yeni tanımaya başladı. Peki Tükenmişlik Sendromu nedir belirtileri nelerdir?

Vücutta aşırı yorgunluk hissi ve mutsuzluk gibi belirtilerle kendini gösteren bu sağlık sorunu kişinin iş hayatında olduğu kadar aile ve eş ile olan ilişkilerinde de çeşitli sıkıntılar yaşamasına neden oluyor.

Psikiyatr Uzm. Dr. Orhan Karaca Tükenmişlik Sendromu ile ilgili bilgi verdi.

TÜKENMİŞLİK SENDROMU NEDİR?
Tükenmişlik Sendromu; iş hayatında aşırı yorgunluk kronik zorlanma monotonluk yeteri kadar istirahat etmeme ve kişinin gösterdiği efora karşı beklediği verimi alamayışı sonrasında ortaya çıkar. Halsizlik yorgunluk motivasyon kaybı isteksizlik çaresizlik duygusu tahammülsüzlük sinirlilik uyku ve iştah bozukluğu vücut ağrıları gibi belirtiler sıklıkla görülür. Kişide tükenmişlik hissi yaratan bu durum; iş yaşamı ve kendi ruh sağlığı kadar sosyal yaşam ve aile hayatı üzerine de olumsuz etki eder. Belli bir meslek grubunun hastalığı değildir her meslek grubunda görülebilir.

İş hayatında aşırı rekabetçi ortamın kişilerin paylaşımlarının ve birbirlerine olan güvenlerinin az olması adaletsizliğin var olduğu düşüncesi bu sağlık sorununa ortam hazırlar. Kişi yoğun motivasyon ve enerjiyle başladığı bir işte emeğinin karşılığını alamadığını düşündüğünde tükenme hissi kendini göstermeye başlar. Kişinin daha çok enerji harcayarak çok büyük değişimler sağlayacağını düşünmesi üzerindeki baskıyı artırır. Kişinin özel yaşamında ve sosyal hayatında kendini rahatlatacak sosyal aktivite ve etkinliklere yer vermemesi enerjisinin hızla düşmesine neden olur.

KİŞİSEL ÖZELLİKLER BELİRLEYİCİ OLUYOR
Psikiyatr Uzm. Dr. Orhan Karaca’ya göre Tükenmişlik Sendromu’nda kişisel özellikler bu sağlık sorunun gelişmesi ve ilerlemesinde belirleyici oluyor. Dr. Orhan Karaca konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle sürdürüyor:

”Mükemmeliyetçi kişilik yapısı Tükenmişlik Sendromu’nda önemli bir risk faktörü olmasıyla dikkat çekmektedir. Her şeye yetişmeye çalışmak işleri mükemmel yapmaya çalışmak zamanla yarışmak beklentileri yüksek tutmak sarf edilen enerjinin beklentilerini karşılayamayacağını düşünmek hayır diyemediğinden gerek işte gerekse özel yaşamında birçok yükü üstlenmek de tükenme hissinin baskın çıkmasında büyük pay sahibidir. Bu kişilerde mükemmeliyetçiliğin yanı sıra; aşırı özveri gösterme idealistlik ve yaşadığı zorlukları derinleşmeden çözme becerisinin yetersizliği gibi durumlar da sıklıkla gözlenir.”
 
Top