• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Tırnak Batması -Tırnak Batması nedenleri ve tedavi yöntemleri

Suskun

V.I.P
V.I.P


Tırnak Batması

Tırnak batması, ayak parmak tırnağının yumuşak dokunun içine doğru batmasıdır. Bu durum genellikle ayak başparmağında oluşur.

Tırnak Batması Nedenleri
1. En sık olarak hatalı ve derinden kesilen ayak tırnakları,
2. İyi uymayan dar veya sivri burunlu ayakkabılar,
3. Devamlı darbelere maruz kalan tırnaklar (sporcular, uçak hostesleri ve bütün gün ayakta çalışan kişiler),
4. Hamilelik ve doğum sonrası dönemleri,
5. Tırnakların mantar enfeksiyonu vs.

Batan tırnağın etrafında şiddetli ağrı, şişme ve kızarıklık görülür ve bazen yaranın iltihaplanması ve yumuşak dokunun tepkisi ile tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler ve damarlardan zengin olan bir dokunun (granülasyon dokusu) oluşmasına neden olur (Resim 1-3).


Tırnak batmasından bazı örnekler


Resim 1
dscn2659_2-300x226.jpg


Resim 2

2-300x222.jpg

Resim 3
3-300x249.jpg


Tırnak batması şiddetli ağrının yanı sıra sosyal hayatı ve hatta günlük basit aktiviteleri de ciddi boyutlarda etkilemektedir. Özellikle kadınlarda ayağın estetik görünümü bozulur ve hastalar istedikleri ayakkabı veya terliği giymelerinde problem yaşayabilirler. Hastalar bu problemi fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri tedavi etmeye çalışmakta olup pedikürcülere veya ayak sağlığı merkezlerine giderek çözüm aramaktadırlar. Bazen ılık kompres, antibiyotik kullanımı, tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel nedenin düzeltilemediği için bir süre sonra tırnak batması tekrarlamaktadır. Bu hastalar defalarca tırnaklarını çektirmekte fakat tekrar batmalar devam etmektedir.

Mevcut Tedavi Yöntemleri

Günümüzde uygulanan tedaviler cerrahi müdahalesi, lazer tedavisi, kimyasal maddelerin kullanımı ve elektrikli cihazla “koterizasyon” adlandırılan yakma yöntemlerinden ibarettir. Bu yöntemler bazen oldukça ağrılı, yan etkili, bazen ise yetersiz olup sıklıkla sorunun tekrarlanmasına neden olurlar.

PROTEZ/ORTEZ YÖNTEMİ


“Plastik parça” yöntemi dünyada ilk kez Dr. Şehriyar Nazari tarafından geliştirilmiş, 2005 yılında “protez/ortez” yöntemi olarak Avrupa Deri ve Zührevi Hastalıkları Akademisine “EADV” başarıyla sunulmuştur.
Uygulaması basit ve önümüzdeki yıllarda tırnak batmasının ana tedavisi olacağı tahmin edilen “protez/ortez” yöntemi sırasında, herhangi bir kesik veya cerrahi yapılmamaktadır. Bölge uyuşturulduktan sonra tırnağın batan kısmının altına ince bir plastik tüp yerleştirilir

4-300x221.jpg

Resim 4. Resim 3′de görülen tırnakta protez uygulaması
4-Tırnak Batmasının CO2 Lazer ile Kalıcı Tedavisi

(Ingrown toenail surgery)

Ayaklarımızın sağlığı diğer pek çok organımız gibi çok önemlidir. Kaldı ki; yürümemizi etkilediğinden günlük aktiviteler ve çalışma hayatında daha büyük bir önem kazanmaktadır.

Günümüzde tırnak batması veya tırnak deformitesi (şekil bozukluğu) erişkin kadın ve erkeklerde oldukça sık olarak rastlanan hastanın günlük hayatını ve hatta psikolojisini önemli derecede etkileyen ciddi bir problemdir.

Hatalı ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesilmesi veya genetik olarak tırnak yatağının bozulup deforme olması sonucunda, tırnağın çıkış biçimi bozulmakta ve yumuşak dokuya batarak, kişinin şiddetli ağrı çekmesine ve yaranın iltihaplanması sonucunda önemli enfeksiyonlara bile neden olarak ayak ve vücut sağlığını ciddi biçimde bozmaktadır.

Bu durum sosyal hayatı ve hatta günlük basit aktiviteleri bile etkilemektedir. Deforme tırnak nedeniyle özellikle kadınlarda ayağın estetik görünümü bozulmakta ve istedikleri ayakkabı veya terliği giymelerinde problem olmaktadır.

Hastalar bu problemi fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri tedavi etmeye çalışmakta, pedikürcülere veya ayak sağlığı merkezlerine giderek çözüm aramaktadırlar. Bazen tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel neden olan tırnak yatağındaki deformasyon düzeltilemediği için tırnak batması tekrarlamaktadır. Bu hastalar defalarca tırnaklarını çektirmekte fakat tekrar tekrar batmalar devam etmektedir.

Tırnak yatağına yapılan YATAK PLASTİSİ ile deformasyon düzeltilebilmektedir. Uygulama lokal anestezi ile CO2 Lazer kullanılarak yapılmaktadır. Tırnak ve yatağı çok sert bir yapıda olduğu için normal bir makas veya bistüri ile şekil vermek çok zor olmakta bu da uygulamanın başarısını ve süresini etkilemektedir. Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir. Tam iyileşme 7-10 günü bulmakta, hasta günlük hayatına 1-3 gün içerisinde dönebilmektedir.

Yatağın düzeltilmesi ile tırnak şeklide düzelmekte sonuç olarak hem estetik olarak hastanın daha düzgün hem de sağlıklı ayaklara kavuşmasına yardımcı olur.

Bazı özel sağlık sigortaları bu tedavinin giderlerini ödemektedirler.

Evde Uygulanacak Tedavi Yöntemi

Tırnaklarınızı, özellikle de başparmak tırnağınızın kenarlarını çok kısa kesiyorsanız tırnak batmasına zemin hazırlamış olursunuz. Bir çok kişi tırnaklarını keserken tırnak kenarlarını köşeli bırakmak yerine parmak şekline uygun, yuvarlak kenarlı keser.Bu şekilde kesilen tırnağın parmak derisi içine büyüme eğilimi vardır. Bu durumda tırnak kenarı kıvrılarak deri içine batar. Çok sıkı veya ayağa küçük gelen ayakkabılar giyilmesi de tırnak batmasına neden olabilir.

Tırnak batması halinde parmak sert, şiş ve duyarlı olur. İleri dönemde kızarık ve infekte hale gelebilir, bu durumda duyarlılığı daha da artar. Bu durum bütün ayak parmaklarında görülebilmesine karşın en sık ayak başparmağında rastlanır. Tırnağın yumuşak doku içine batması ile yumuşak dokunun tırnak üzerine ilerlemesi aynı sonuca neden olur. Tırnak kenarındaki kızarıklık, ağrı ve şişliğe bazen abse de eşlik edebilir.

Tırnak batması biröok nedenle gelişebilir. Bazı olgular doğumsal sebeplidir, bunlarda tırnak başparmağa oranla büyüktür. Ayağın bir yere çarpılması veya üzerine basılması gibi travmalar sonucunda da tırnak batması gelişebilir. Fakat, en sık rastlanan neden dar ayakkabı giyilmesi ve tırnakların yanlış kesilmesidir.

Tırnak batması teşhis konur konmaz tedavi edilmelidir. Şayet infeksiyon gelişmeden önce teşhis konulmuşsa evde uygulanacak basit tedaviler yeterli olabilir. Bunlar:

* Ayağın günde 3-4 kez ılık suya sokulması,
* Günün diğer kısımlarında ayağın tamamen kuru tutulması,
* Ayaktaki kızarıklık ve şişlik geçene kadar rahat ayakkabılar, tercihan sandalet giyilmesi,
* Basit ağrı kesiciler alınmasıdır.

Bu önlemlerle yakınmalar 2-3 gün içinde geçmezse veya daha da kötüye giderse mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Şayet şişlik ve kızarıklık çok artmışsa ve akıntı varsa parmakta infeksiyon var demektir, bu durumda mutlaka doktor tarafından tedavi edilmelidir. Bu durumun düzeltilebilmesi için antibiyotik kullanmanız ve tırnak yatağını dizeltici ameliyay geçirmeniz gerekebilir. Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilir. Bu ameliyattan sonra tırnak yatağının şekli düzeleceğinden tırnak da yumuşak doku içine doğru uzamayacaktır. Tırnak çekilmesi bu durumun tedavisinde olumlu sonuçlar vermez, ancak mantar veya benzeri durumlarda ek olarak tırnağın da çekilmesi gerekebilir.

Tırnak Batmasının SebepleriTırnak batması birçok sebepten oluşabilir, en sık neden yanlış tırnak kesimidir,tırnağı çok derin kesmek,tırnak uçlarını içeriye doğru çok kıvrık kesmek en sık yapılan yanlışlardır; bu durumda yeniden büyüyen tırnak batarak büyüyecektir. Diğer tırnak batma sebepleri ise :
-tırnağın dış kısım yerine direkt içeriye büyümesi
-çok dar veya sivri burunlu ayakkabı giymek

-tırnağın kalınlaşması
-parmağa veya direkt olarak tırnağa oluşan travmalar (çarpma,üzerine ağırlık düşmesi gibi)
-mantar enfeksiyonları
-şişmanlık
-aşırı ayak terlemesi
-bazı doğumsal anomaliler

-hipertiroidizm,şeker hastalığı,akromegali,romatoid artrit,gut gibi bazı başka hastalıklar -yatalak hastalarda yorgan,battaniye gibi örtülerin çok sıkı sarılması gibi sebeplerdir. Sayılan bu sebeplerden pek çoğundan sakınılarak tırnak batmasının önüne geçilebilir.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P
Oniko Tırnak Gevşetici Tel Uygulama Şekli

img_1892.jpg

Telin önce bir ucunu tırnağın en uç kısmından yavaşça geçirip bir kaç milimetre ortaya doğru itin.Ağrı duyduğunuz noktada itmeyi kesin

img_1893.jpg

Ortadaki lastik kısmı hafifçe gerin

img_1895.jpg

Son olarak telin diğer ucunu tırnağın diğer kenarının uç kısmından geçirin, ortaya doğru çekin.


TELİ ÇEKEBİLDİĞİNİZ KADAR GERİYE ÇEKİP İKİNCİ BİR TEL TAKABİLİRSİNİZ.
img_1896.jpg

Tırnağınız kalınsa aynı şekilde ikinci bir tel de takabilirsiniz.

img_1897.jpg

Sonuç olarak isterseniz iki teli aynı tırnağa uygulayabilirsiniz.
BURADA AMAÇ TIRNAĞI BÜTÜN ŞİDDETİYLE ÇEKMEK DEĞİL ZAMAN İÇİNDE YAVAŞ YAVAŞ GEVŞEMESİNİ VE ESNEMESİNİ SAĞLAMAKTIR: ÇOK ŞİDDETLE ÇEKTİĞİNİZDE TIRNAK KIRILABİLİR


img_1910.jpg

Ayağa kalkın ve yürüyün hiç bir ağrı hissetmemeniz gerekmektedir. Teller çılmasın diye tırnak üzerindeki tellere küçük kesilmiş bir flaster yapıştırabilirsiniz.

img_1911.jpg

EĞER TELİ TAKMANIZA RAĞMEN AĞRINIZ KAYBOLMADIYSA TELİ ÇIKARMADAN ÜSTTEN EKSTRA ONİKO ÇIT ÇIT UYGULAMANIZ YETECEKTİR.

Sonuç olarak telinizin düşmemesi için flasterle koruyunuz.
 
Top