• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

The Year of Sharing Türkçe Kitap Özeti

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
The Year of Sharing
Author: Harry Gilbert

Türkçe özeti

Bu köyde bir çocuk oniki yaşına geldiğinde parti yapmak bir gelenekti. Bu yıl, paylaşım yılı etkinliğe katılacak dört çocuk vardı. Onlardan birisi, kendi aklınca arkadaşı ve ailesi olmayan Richard idi. Hiçbir arkadaşına partiye gelmesi için sormadı. Annesi oldukça meşguldü ve o özellikle babasına gelemeyeceğini söylediğinde, babası neredeyse ağlayacaktı. Richard, insanların onu ağlarken görmesini istemedi.

Year-of-Sharing.jpg
Richard partiyi izlemez ve yalnız dışarıya çıkar. Dünyanın çok sıkıcı olduğunu hisseder çünkü köyünde sessiz ve sakince yaşamaktadır. Köyünü çevreleyen duvarlar vardır ve dışarı çıkamaz. Aslında, o bu sıkıcı köyden dışarı çıkmak gitmek istemektedir. O, artık bir çocuk olmayacaktır.

Richard, parti bitiminden sonra uyur. Uyandıktan sonra kafası çok karışmıştır. Çevresine şöyle bir bakar. Aslında tekrar köyde değildir. Karanlık basarken (alaca karanlıkta) oradan kaçmış ve ormana gitmiştir. Şimdi kendisi bir hayvan ailesindedir, bir geyik ailesi..

O, geyik olmayı istemez. O, savaşabilecek ve geyik gibi kaçmayacak kuvvetli bir hayvan olmayı ister. Ancak, geyik ailesi Richard’ ı ailenin bir parçası gibi hisseder (görür). Bir ara Richard yiyecek bulmak için ayrı kalıp yürüdüğünde, baba geyik koşar ve onu annesine (anne geyik) doğru arkasından iter. Şimdi, Richard geyik ailesinin bir bebeğidir. Geyik ailesinde baba, anne, kardeş, bebek ve kendisi vardır.

Richard hiçbir şey yiyemez ve çok açtır. Hiç şüphesiz, ormandaki yiyecekler köydeki yiyeceklerden farklıdır. Hayvanlarla birlikte olan yaşamın böyle olacağını hiç ummaz. Hayvanlarla olan yeni hayatının hızlı, tehlikeli ve heyecan verici olduğunu düşünür. Onlar, hep birlikte ağaçlara doğru yürürler. Geyikler konuşmaz ve hiç ses çıkarmazlar. Anne geyik ona nereden olduğunu sorduğunda, Richard buradanım diye söyler. Anne geyik hergün hep aynı soruyu sorar. Tamamen sıkıcı olsa da, Richard bu yaşamı ilginç hisseder.(bulur.)

Gece olmuştur. Richard ve geyik kardeşi kimin daha yükseğe sıçrayabildiğini görmeyi denerlerken, baba geyik aniden hızla koşar ve boynuzları ile ona vurur. Baba geyik, onun sessiz olmasını ister. Ortalık çok sakin ve hiçbir yerde ses yoktur. Richard bu davranışa bir anlam veremez. Ancak, ağaçların arasından bir kurdun geldiğini gördüğünde şimdi nedenini öğrenmiştir. Geyik ailesi uzağa ve ormanın derinliklerine doğru hızla yol alırlar, fakat kardeşi ve Richard kaçmak istemezler. Kardeş geyik ve o, kendi çabalarıyla savaşırlar. Ne yazık ki, ikiden fazla kurt hızla gelmektedir. Bu durumda, o (Richard) bir insan olmasına rağmen şimdi sadece bir hayvandır ve şayet diğer bir hayvan kendisinden daha güçlüyse onu öldürebilecektir. Richard, önce bir şey anlamaz ve (kardeş geyik ve Richard) kaçmaya başlarlar. Kurtlardan ilki kardeşini takip etmektedir. Fakat aniden Richard haykırmaya başlar, çünkü kurtların kendisini takip etmesini istemektedir. Sonunda kurtlar dururlar ve ona doğru koşmaya başlarlar. Richard çok korkmuş ve bir geyik gibi kaçar. Önünde büyük bir ağaç vardır ve şimdi çok kısa sürede onun tepesindedir. Karanlıkta geyikleri bulamaz ve sonra uyumaya çalışır.

Sabah olmuş ve gece boyunca uyumamıştır. Biraz yiyecek aramak için ağaca tırmanır. Nesneler tekrar değişmiş, o geyiklerle geriye (başa) dönmüştür. Son birkaç gün içinde hep yürümüşler ve yürümüşlerdir. Diğerleri istediklerinde durmuşlar ve yemek yemişlerdir. Baba (geyik) onların hareketini kontrol ediyordu. Onlar yüzerek nehirleri karşıdan karşıya geçmiş ve açık araziden tekrar koşarak ağaçların arasına geriye doğru hareket etmişlerdi. Bunu yaptılar, çünkü kurtların kendilerini takip edememeleri için kokularını suda kaybettirmek istediler. Kurtlardan fazlaca uzaklaşmak için yolculuk boyunca kardeş ve bebek geyikle Richard sık sık birlikte yükseğe sıçrayarak hareket ettiler. Richard başlangıçta niçin bir geyiğin bu kadar sıkça sıçradığını anlamamıştı. Bir sıçrama kurdun gözlerini yakalardı. Bir kurt geyiğin arkasından koşarsa, diğer geyik sıçrayacak ve kurt ona bakmak için dönecek, sonra üçüncü geyik sıçrayacak ve kurt yine dönecekti. Her sıçrama geyiği kurtlardan uzaklaştıracak ve sonunda kurt hangi geyiği takip edeceğine karar veremeyecekti. Bu çök zekiceydi.

Dün kötü bir şey olur ve bebek geyik küçük bir çığlık atar. Bir ağaç dalı onun bacağına batmıştır ve annesinin dişi onu dışarı çekemez. Anne geyik, Richard’ın ona dokunmasına izin vermez. Bebek sadece üç bacağı üzerinde yürüyebilecek ve çabucak yorulacaktı. Baba, kurtlardan uzaklaşmak için tekrar yola koyulmaya kalkışır, Baba onları uzaklaşmaları için zorlar ancak Baby (ismi) hala oradadır. Baba, bebeği kuytu bir yere saklamak için götürür, böylelikle ayrıldıktan sonra o saklanabilecekti. Yakınlarda bir nehir vardı ve toprak ıslaktı. Bu, bebek geyiğin kokusunu kurtlardan saklayacaktı. Doğal olarak, Richard onu bırakamazdı, durur ve geriye koşarak onun yanına gider. Sonra, ağır bir biçimde onun başının üzerine uzanır, dalı sıkıca tutar, dikkatlice ve yavaşça oynatmaya başlar. Kıymığı tamamen dişarı çıkarıncaya kadar çeker ve döndürür. Daha sonra, gider ve nehirden avuçları ile su taşıyarak bacağındaki yarayı yıkar. Bütün yapabildiği bu kadardır. Bu sebepten, zorunlu olarak birkaç gün burada kalırlar. Richard ve Baby ..

İki gün sonra kurtlar onları bulur. Onlar bitkin, kurtlar ise açtırlar. Bu durumda, Richard korkmamıştır. O, cesurdu ve onları birer birer öldürecekti. Kurtlar da onun (Richard’ ın) tehlikeli olduğunu biliyordu, ancak açtılar. Sessizce ve yavaşça yaklaşırlar. Richard sapanla bir taş atar ve taş kurdun bir gözüne isabet eder. Richard, kurt tekrar hareket edemeyinceye kadar daha fazla taş atmaya devam eder. Diğer kurtlar irkilir ve geriye dönerek ağaçların içlerine doğru kaçarlar.

Richard hava kararıncaya kadar bekler ve birlikte yürümeye başlarlar. Ancak, gece olunca bir uluma sesi duyarlar. Sonra farklı yönden diğer ulumalar. Çok fazladır. Richard yeni bir şey öğrenmiştir. Keza kurtların da aileleri vardır, büyük aileler. Şayet birisi bir kurt öldürürse aile katili bulmak isteyecektir. Richard ve Baby’ nin başları derttedir.

Karanlıkta kurtların ulumalarını duydukları zaman, Richard bebek geyiğe sessizce ayağa kalkmasını söyler. Baby hareket edemez. Richard suyun kokusunu duymaya çalışır. Etrafına baktığında ıslak kokunun nereden geldiğini bilir. O ve Baby, Baby’ nin yaralı bacağına rağmen oraya doğru kaçarlar. Richard büyük bir göl görür. Kokularını kaybettirmek için yüzerler. Bundan sonra, erkenden yola koyulmaya başlamak zorundadırlar. Sabah olduğunda, buradan çok uzakta olabileceklerdi.

En nihayet üç gün sonra tepelerde baba, anne ve kardeşiyle buluşurlar. Geyik ailesi tekrar biraraya gelmiştir. Ancak onlar mutluluklarını kutlayamazlar. Kurtlar onları takip etmektedir. Kurtlar bunu biliyorlardı, çünkü Baby’ nin bacağındaki kesik tekrar açılmıştı. Güçlü kan kokusu. Richard hemen kendisinde (bacağını) açtıktan sonra, bebek geyiğin kesiğini temizledi, çünkü bütün kurtların kendisini takip etmesini istemektedir. Tepeye koşmaya başlar ve geyik ailesi de Richard olmaksızın tepelere doğru kaçarlar. Richard hayatını kurtarmak için kaçar ve arkasına bakmaz. Kayalara geldiğinde durmaz, vahşi bir kedi gibi hızla yukarıya tırmanır. Kayaların tepesine geldiğinde kurtların heryerde olduğunu görür. Belki, sabaha kadar burada kalacaktı.

Richard’ın babası Richard’ a neler olduğunu bilmediğini söyler. Richard’ın paylaşım yılı sona erdiğinde, babası onu eve getirmek için gider fakat tepenin dibinde sadece bir iz bulur. Richard’ ın annesi de onun zor bir çocuk olduğunu, eski dünyayı geri getirmek istediğini, dünyada insanların her şeyi aldıklarını ve hayvanların hiçbir şeyi kalmadıklarını söyler. Ancak sonunda, o paylaşmayı öğretmiştir. O, ayrıca insanların da hayvanlar gibi olduklarını ve dünyanın tüm hayvanlara ait olduğunu sadece insanlara ait olmadığını öğrenmiştir.

Alıntıdır...
 
Top