• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Tepük -Eski Türklerin Oynadığı futbola benzeyen oyun

Suskun

V.I.P
V.I.P
Tepük Nedir ?

Tepük Anlamı: Orta Asyada Eski Türklerin oynadığı Kaşgarlı Mahmud’a göre, kurşun eritilerek "ağırşak" (tekerleğe benzer yassı nesne) biçiminde dökülmesinden sonra üzerine keçi kılı veya benzeri yumuşak bir şeyle sarılarak oluşturulan yuvarlak nesne ile erkek çocukları ayaklarıyla vurarak oyun oynuyordu. Tepmek, "tekmeleyerek vurmak" anlamındaki fiilden gelen "tepük" oyunu, futbolun eski bir biçimi sayılıyor.

Topu ilk “tepük”leyen Türkler…

Meğer topu Dünya’da ilk biz “tepük”lemişiz de haberimiz yokmuş. Kaynak olarak da Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügatit Türk’ü gösterilmekte. Hepimizin lise ve ortaokul yıllarından çok iyi bildiği ve Türkler’in en eski yazılı kaynaklarından biri olmasının yanında ilk Türk sözlüğü olma özelliğine de sahip eserde, Türkler’in Orta Asya’da hayvan derisinin içini doldurarak, günümüz Türkçesindeki tepmek fiilinin karşılığı olan tepüklemek şeklinde bu deriye ayaklarıyla vurduklarından bahsedilmekte.

Divan-ı Lügatit Türk dışında birçok farklı eserde de “tepük” oyununa benzer, modern futbola da çok yakın, kadınlı erkekli oynan oyunlardan söz edilmekte. Kendimi bildim bileli ata sporumuz olarak bize güreş ve de at üstünde cirit atma oyunu öğretildi ama bu yönümüzden maalesef hiç bahsedilmedi.

Mısır, Roma ve Çin’de de farklı zamanlarda futbola benzer oyunların oynandığı bilinmekte. Her ne hikmetse yüzyıllardır adı ne olursa olsun, oynanış şekli temelde aynı olan birçok oyuna dünyanın farklı kesimlerinde rastlansa da bu oyunu İngilizler sadece kendilerine mal etmekte. Futbol adaya geldikten sonra elbet çok yaygınlaşmıştır ama futbol hiçbir zaman İngilizlerin icad ettiği bir oyun değildir. Gel de bunu bizim kibirli İngilizlere anlat bakalım.

Gökmen Ersoy
 
Top