Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Teknolojik gelişmeler her şeyi değiştirdiği gibi televizyon dünyasını da değiştirdi. Şık, akıllı, estetik, ince ve daha az enerji harcayan bir sürü yeni model televizyon arasından seçim yapmak ise artık daha zor. Üstelik tüm bu özelliklerin yanı sıra Smart TV, LED TV, OLED, QLED gibi birçok farklı çeşit televizyon bulunmakta… Bu nedenle kafanızın karışması oldukça doğal bir durum. Fakat merak etmeyin bu yazımızda televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenleri ve tüm bu modellerin avantajları ile dezavantajlarını bir arada bulacaksınız.


Farklı görüntü ve ses kalitesi sunan birçok model kıyasıya rekabet ederken yeni bir televizyon alacaksanız dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. Bütçenize uygun, isteklerinizi karşılayan, uzun ömürlü ve kullanışlı bir televizyon almak için dikkat etmeniz gerekenlere şimdi daha yakından bakalım.

Televizyon Seçiminin Püf Noktaları

Televizyon almadan önce dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda bulabilirsiniz.

Yeni bir şey almak başlı başına zorken televizyon almak artık bir tık daha zor. Bu nedenle internette “Televizyon alırken nelere dikkat edilmeli?” başlığı altında bir sürü şey okuyup fikir sahibi olduktan sonra ancak tercihte bulunabilirsiniz. Şimdi öncelikle kısa püf noktalardan bahsederek başlayacağız. Sonrasında çeşitlerin özellikleri, artıları, eksileri neler onları anlatarak önerilerde bulunacağız.

  • Öncelikle çok fazla marka ve ürün var. Bu nedenle kafanızın çok karışmaması adına istediğiniz marka sayısını bir veya ikiye düşürmelisiniz. Böylece yükünüz azalacak ve sonuca daha hızlı ulaşmış olacaksınız.
  • Markayı belirledikten sonra ise izleme mesafenize göre televizyon boyutu belirleme zamanı. Televizyonu kullanacağınız alandaki izleme mesafesi; görüntü, ses ve sağlık açısından belli standartlarda olmalıdır.
  • Eğer 4–5 m mesafeniz var ise 55″ – 65″; 2–3 m mesafeniz var ise 43″- 49″ ideal boyut aralığıdır. Daha fazla mesafe için 82″ e kadar seçim yapabilirsiniz. Daha küçük alanlar için ise 24″ e kadar televizyonlar bulunmaktadır.
  • Bir sonraki adımda ise televizyonun görüntü kalitesi geliyor. Eğer 4k görüntü kalitesi istiyorsanız daha düşük çözünürlüklü televizyonlara bakıp zaman kaybetmenizin bir anlamı yok.
  • Televizyonun yenilenme hızı yani frekans birimi Hertz (Hz), en önemli detaylar arasında yer alır. Bu kavram ekranın ne kadar sıklıkta yenilendiğini gösterir. 60 Hz ortalamaya sahip bir televizyon işinizi görürken 120 Hz yenileme oranına sahip televizyon keyfinize keyif katacaktır.
  • Son olarak geldik ek özelliklere. Smart TV, içerisinde birçok uygulamaya hızlıca erişmenizi sağladığı için iyi bir seçim olacaktır. Bu modellerde Netflix, Youtube gibi platformlara tek tuşla geçiş yapabilirsiniz. Bunun dışında rahat bir kullanım için HDMI girişi, USB girişleri, Bluetooth bağlantısı, AirPlay ve diğer bağlantılar oldukça önemlidir. Minimum 3-4 HDMI girişi ve 2 USB bağlantısı işinizi görecektir.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Televizyon Modelleri

Yukarıda genel olarak dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Şimdi televizyon modellerini detaylı olarak birlikte inceleyelim.

LED TV


LED Televizyon


Regal LED TV, 1366×768 çözünürlük sunar.

LED TV modelleri arkadan aydınlatmalı bir sistemle çalışan cihazlardır. Bu özel sistem sayesinde yüksek çözünürlüklü görüntü sunarlar. İnce ve görüntü olarak zarif modelleri mevcuttur. LED TV modellerinden en yüksek verimi almak için televizyonun doğru konumlandırılması gerekir. Doğru ışık ve konumdaki görüntü performansı sizi oldukça memnun edecektir. Örneğin, bir LED TV almayı düşünüyorsanız görselde yer alan Regal 32R604HC modeline göz atabilirsiniz.


Avantajları


  • Enerji kullanımı konusunda oldukça tasarrufludur ve uzun ömürlüdür.
  • Kontrast, net görüntü, Ultra HD konularında oldukça iyidir.
  • Yüksek ışıkta ortaya çıkan yansıma sorunu LED TV modellerinde büyük ölçüde çözülmüştür.

Dezavantajları

  • Görüntü netliği açısından düşük Hertz tercih edilmemelidir. Bu nedenle 100 Hz üstündeki modellere bakmanızı tavsiye ederiz.
  • Siyah beyaz sorunu tam olarak olmasa da çözülmüştür. Çok kaliteli görüntülerde ufak tefek sorunlar hissedebilirsiniz.

Onvo tv


Onvo OV32100 modelinin dahili uydu alıcısı özelliği bulunmaktadır.

LED TV konusunda bir diğer önerimiz ise fiyat ve performans açısından oldukça başarılı olan; Onvo OV32100.



Smart TV


Philips televizyon


Philips Smart TV; hızı, ses sistemi ve görüntü kalitesiyle sizi mutlu edecektir.

Smart TV modelleri günümüzde en çok tercih edilen teknolojik ürünler arasındadır. İnternet bağlantısı olmak üzere Netflix, Youtube, AmazonPrime, Spotify gibi bir çok uygulamayı bir arada kullanmanızı sağlar. Aslında bir televizyon türü değil de özelliği demek daha doğru olacaktır. Smart TV alırken ekran boyutuna ve ses sisteminin kalitesine dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Bizim bu kategorideki ilk tavsiyemiz ise Philips 43PFS6805/62 modeli. Hızı, ses sistemi ve görüntü kalitesiyle sizi mutlu edecektir.


Avantajları


  • Çok sayıda bağlantı özelliği sunan bu televizyonlar ile birçok şeyi bir arada yapabilirsiniz. Hatta bazı modellerde çift ekran özelliği sayesinde iki farklı görüntüyü aynı anda izleme imkanı bile mevcut.
  • Oyun oynayabilir, internetten video izleyebilir, USB bağlantısı ile video oynatabilir ya da telefon ekranınızı televizyonunuza yansıtabilirsiniz.
  • Sosyal medya ağlarında ve web sayfalarında büyük ekranda gezinme keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.

Dezavantajları

  • İnternet bağlantısı nedeniyle güvenlik problemleri yaşanabilir. Bu nedenle virüs yazılımı ve güvenlik tedbirleri sunan modelleri tercih edebilirsiniz.
  • İşletim sistemlerinin zamanla yavaş kalması veya yavaşlaması gibi sorunlar görülebilir. Yazılımın güncel olduğunu kontrol etmeli ve dahili hafızası daha yüksek olan modelleri tercih etmelisiniz.

Samsung uhd


Samsung UHD, tüm TV kablolarınızı standın içine gizleyerek kablo dağınıklığını önlemenizi sağlar.

Samsung UE65TU7000UXTK UHD TV, sıradan bir LED TV’ye göre 4 kat daha fazla piksele sahiptir. Bu sayede görüntüyü sanki gerçekten sahnedeymiş gibi hissetmenizi sağlar. Kristal Ekran, daha geniş renk yelpazesi sunarak tüm detaylara hakim olmanıza olanak tanır. Ayrıca Smart TV özelliği sayesinde istediğiniz uygulama ve işlemi akıllı kumanda üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.



OLED TV


LG OLED


LG OLED, 3840 x 2160 piksel çözünürlükte görüntü sunar.

OLED (Organic Light-Emitting Diode), organik ışık yayan diyot anlamına gelen teknolojinin adıdır. LED TV’ler ile sıkça karıştırılsa da aslında OLED çok daha ileri bir teknolojidir. Televizyonlar arkadan aydınlatmaya ihtiyaç duymadığından çok ince ve şık modeller ortaya çıkar. Görüntü kalitesi de oldukça üst düzeydir. Bizim bu kategoride önerimiz ise LG OLED 55GX6LA GX Serisi.


Avantajları


  • LED TV ile hayatımıza giren ince televizyon tanımını bir üst seviyeye çıkaran bu modeller 3-4 mm gibi ultra ince yapıya sahiptir.
  • Diğer modellere göre oldukça hızlıdır. En hareketli görüntüleri bile bozulmadan izleme olanağı sunar.
  • 4K çözünürlük ve High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık – HDR) teknolojisi sayesinde kaliteli görüntü konusunda en üst seviyededir.

Dezavantajları

  • OLED teknolojisi görüntü, siyah beyaz oranı gibi her alanda mükemmele yakın çalışsa da farklı bir ekran yapısına sahiptir. Bu nedenle tek dezavantaj olacak konu bazen ortaya çıkan logo yanığı problemidir. Ekrana dikkatli baktığınızda bir süre sonra izlediğiniz kanalın logosunun iz bıraktığını fark edebilirsiniz. Böyle bir durumda servise başvurmanız gerekir.
  • Bu teknolojiye sahip modeller fiyat olarak biraz yüksek seviyededir.

SONY OLED televizyon


Sony OLED TV, 16 GB dahili hafızaya sahiptir.

En sevdiğiniz film daha önce hiç bu kadar gerçekçi görünmemişti. Sony KD-55AG9 modelinin sunduğu 4K X-Reality PRO işlemci, Android 8.0 Oreo, Acoustic Surface Audio ve daha birçok özellik sayesinde televizyon izleme keyfini sonuna kadar yaşayabilirsiniz.



QLED TV


QLED


Samsung QE-50Q60T, görüntü kalitesi olarak muhteşem detaylar sunar.

QLED aslında bir LED TV olmasına rağmen onu ayıran özelliği, resim kalitesini artırmak için kuantum noktaları kullanmasıdır. Diğer modellere göre daha iyi parlaklık ve daha net görüntü sunar. Televizyonunuzun geniş renk yelpazesine sahip olmasını istiyorsanız tercihiniz QLED olmalıdır. Bizim bu kategorideki ilk önerimiz; Samsung QE-50Q60T .


Avantajları



  • Renk doygunluğu, parlaklık ve canlı görüntü konusunda oldukça başarılıdır.
  • 4K çözünürlük ve High Dynamic Range (Yüksek Dinamik Aralık – HDR) teknolojisi sayesinde her detayı yakalayabilirsiniz.
  • Tasarım olarak oldukça şık görünür ve yaşam alanlarına farklı bir hava katar.

Dezavantajları


  • QLED TV almak istiyorsanız alanınızın buna uygun alanınız olması gerekir. Çünkü 49 inçten başlar ve daha küçük modelleri yoktur.
  • Resim kalitesi olarak OLED TV modellerinin bir tık gerisinde kalır.
  • Fiyat olarak biraz yüksek seviyededir.

QLED Televizyon


Samsung QLED ile her sahnede detayları hissedebilirsiniz.

Ambiyans Modu+, Smart Hub, Bixby ses asistanı ve daha birçok özellik sunan Samsung QE-55Q80T, Quantum Dot teknolojisiyle ışığı alıp her parlaklık seviyesinde korur. Ayrıca yukarıya ve aşağıya doğru ses vermesi için yerleştirilmiş hoparlörleriyle ses teknolojisinin en üst noktasını hissetmenizi sağlar.
 
Top