Telefonunuz Suya ve Toza Dayanıklı mı?

Samsung Galaxy S8, Note 8 ya da iPhone 7, 8 gibi IP sertifikalı bir telefonunuz var ve bu sertifikanın sizi toza, suya karşı nasıl ve ne kadar koruduğunu biliyor musunuz?

IP derecelendirmesi nedir?
İngilizce açılımı “Ingress Protection” olan IP, en basit haliyle cihazın içine bir şeylerin girişini engelleyecek şekilde “Giriş Koruması” anlamına geliyor. IP derecelendirmesi kullanıcılara bir ürünün suya karşı geçirmezlik derecesi hakkında bilgi veren bir ölçü.

Her IP derecelendirmesi iki numaraya sahip. Örneğin, bugün iPhone 7, 8 ve Samsung Galaxy S8, Note 8’de gördüğümüz IP67 ve IP68 gibi.

Katılara karşı koruma
IP derecelendirmesindeki iki numaradan ilki, örneğin IP67‘deki 6, cihazın toz dahil katı maddelere karşı ne kadar korunduğunu 0’dan 6’ya kadar olan bir cetvelde gösteriyor. Cetvel şöyle:

0 – Korumasız.

1 – 50 mm’ye kadar olan objelere karşı koruma. Ayrıca, elin arkası gibi insan bedeninin geniş yüzeylerine karşı koruma. Fakat bir vücut parçasıyla kasıtlı temasa karşı koruma yok.

2 – 12,5 mm’ye kadar olan objelere karşı koruma: Parmaklar ve benzer formdaki objeler dahil.

3 – 2,5 mm’ye kadar olan objelere karşı koruma: Kalın kablolar ve benzer formdaki araçlar.

4 – 1 mm’ye kadar olan objelere karşı koruma: Birçok kablo ve vida.

5 – Toza karşı tamamen dayanıklı değil; ancak performansta kayda değer bir hasara neden olmayacak kadar dayanıklı.

6 – Toza karşı tamamen dayanıklı.

Bazen numara yerine “X” kullanılabiliyor. Bu cihazın herhangi bir dayanıklılık sunmadığı anlamına gelmiyor. X görüldüğü zaman cihazın test edilmediği ya da toz konusunda bir derecelendirme verilmediği anlamına geliyor.

Sıvıya karşı koruma
IP derecelendirmesindeki ikinci numara, örneğin IP68’deki 8, cihazın sıvı maddelere karşı dayanıklılığını gösteriyor.

0 – Korumasız.

1 – Çok hafif yağmur gibi, dikey düşen su damlalarına karşı minimum koruma.

2 – Cihazın normal pozisyonundan 15 derece eğik olması şartıyla dikey düşen su damlalarına karşı koruma.

3 – Cihaz alışıldık pozisyonundan 60 derece eğik konumdayken püskürtme (sprey edilme) formunda gelen su kitlesine karşı koruma.

4 – Püskürtme ve sıçramaya karşı herhangi bir doğrultuda gelen su kitlesine karşı koruma.

5 – Düşük basınçlı bir püskürtücüden gelen 6,3 mm su kitlesine karşı herhangi bir yönde koruma.

6 – Yüksek basınçlı su jetinden gelen 12,5 mm su kitlesine karşı herhangi bir yönden koruma: Tıpkı duş gibi.

7– 1 m derinliğe kadar “dalmaya” karşı 30 dakika boyunca koruma: Duştayken oluşabilecek sıçramalar ya da kazara suyun içine düşürmek de buna dahil.

8 – 1 m derinliği geçen “batmaya” karşı koruma. Cihaz hava bile geçirmeyecek şekilde kapalı bir kasaya sahip olabilir ya da içeri girecek su kitlesinden hiç zarar görmeyecek şekilde üretilmiş olabilir.

Bu ayrıntıya dikkat!
Kafa karıştırıcı olsa da şu da bir gerçek; bir cihazın cetvelde 8. seviyeye denk gelmesi, daha aşağıdaki seviyeleri geçtiği anlamına gelmiyor. Örneğin iPhone 7’nin IP67 sertifikası var ve 7. seviyeye denk geldiği için kısa süreli suya dalmaya karşı koruması var, fakat iPhone 7 seviye 5 ve 6‘daki püskürtme ve su jeti için test edilmedi. Yani, iPhone 7 bir küvete düşüp sağ çıkabilir; ancak Apple’ın da söylediği gibi, iPhone 7 ile duşa giremezsiniz. Ayrıca sudan alınan hasar garanti kapsamı dışında.

Sony Xperia XZ Premium‘un ise hem küvete düşmeye hem de duş almaya dayanıklılığını gösterecek şekilde iki adet olmak üzere IP65/68 sertifikaları var.

Hatırlamanız gereken en önemli nokta, telefon üreticilerinin cetvelde edebildikleri en iyi skor ile cihazlarını piyasaya sürüyor olmaları. Cihazın bir cetvelde 8. seviyeye sahip olması, 5. seviye’ye karşı da koruması olduğu anlamına gelmiyor. Bunun için üreticilerin aldıkları sertifikalar ile ilgili sıkıcı dipnotlarını okumak yararınıza olacaktır.
cep-telefonu.jpg
 
:D Fiyatı da düştü gerçi. Kaleme alışıksanız tek seçeneğiniz gibi zaten.
--- Mesajlar birleştirildi ---
Gerçi şu an param olsa ben Pixel 2 XL alırım.
Not: Monitörlerle ilgili bir konu açacağım. Çalışmalara başladım. :D
 

KıRMıZı

TeK BaşıNa CUMHURİYET
V.I.P
Hmm benim tel fena değilmiş suya düşebilir.. Duşun altında kalabilir.. Toza karşı dayanıklı sevdim bunu..
 
İyi. Tabi sen az kullanıyorsundur işlte bi de oyunun yok. Ona benim hiçbizr zaman parlaklık kısmaddığımı ve özellik kapamadığımı ekleyince benim için yarım gün falan giider herhalde. Hayırlı olsun.
 
Top