• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Tehlike sembolleri ve anlamları

Suskun

V.I.P
V.I.P
Tehlike Sembolleri ve Anlamları

Tehlikeli ve denizi kirletme riski olan maddelerin denizde taşıma yapan gemiler tarafından taşınması International Convention for the Safety of the Life at Sea (SOLAS) ve International Convention for the Prevention of pollution from Ships (MARPOL) tarafından düzenlenmektedir.

SOLAS ve MARPOL’un ilgili bölümlerinde International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code (Uluslararası Denizcilik Tehlikeli Maddeler Yönetmeliği) gerekli düzenlemeler detaylı bir şekilde açıklanmış ve bu maddelerin deniz yoluyla taşınması konusunda kanun hükmünü almışlardır. 1 Ocak 2004 itibariyle IMDG Code zorunlu hale getirilmiştir.

Tüm taşıma tipleri için (deniz, hava, tren, kara ve iç su yollarıyla taşıma) tehlikeli maddelerin sınıflandırılması ve risk tanımları da UNITED NATIONS Committee of Experts on the Transport of Dangerous Goods (UN) tarafından yapılmaktadır.

Tehlike semboller, özel sembollerdir. Bu semboller, insanları tehlikeye karşı uyarmak amacıyla kullanılmaktadır. Bunlar genellikle resim-yazı(piktogram)'lardır. Semboller nasıl bir tehlike olduğu hakkında bilgi verir.

fv45s56.png
E : Patlayıcı ( Explosive )
Bu Sembol, Maddenin alev ve ısı etkisiyle şoka veya sürtünmeye maruz kaldığında patlayabileceği anlamına gelir.

Alınacak Önlemler:
Madde çarpma, vurma, sürtünme, kıvılcım, ateş ve ısı gibi etkilere maruz bırakılmamalıdır.

QDLhFkf.png
O : Oksitleyici (Oxidising)
Oksitleyici sembolüne sahip maddeler yanabilir maddeler ile temasa geldiğinde, yangın tehlikesini dikkate değer bir şekilde artırırlar ve eğer yangın mevcut ise yoğunluğunu artırırlar. Organik Peroksitler Oksitleyici sınıfındadırlar.

Alınacak Önlemler:
Maddenin yanıcı maddeler ile hiçbir şekilde temas etmemesi sağlanmalıdır. Bu maddeler başlamış olan yangınları artırır ve yangının söndürülmesini zorlaştırır.

PGwCnEO.png
F : Kolay Yanabilir (Highly Flammable)
21°C 'tın altında parlama noktasına sahip sıvılar kolay yanabilir sembolü ile gösterilir.Hafif bir ısınma ve aleve maruz kalma durumunda hemen yanmaya başlarlar. Bu sembole sahip katı maddeler ve karışımlar ise kısa bir süre için bile ateşleyici bir kaynak ile temasa geldiklerinde kolaylıkla yanabilir ve ateşleyici kaynaktan ayrıldıkları durumda dahi yanmaya devam ederler.

Alınacak Önlemler:
Kolay yanabilen maddeler, açık alev, kıvılcım ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdırlar.

I8rkjO0.png
F+: Çok Kolay Yanabilir (Extremely Flammable)
Parlama noktası 0°C 'tın altında olan ve kaynama noktası maksimum 35 °C olan sıvılar bu sembol ile gösterilirler. Normal hava basıncında ve ortalama bir sıcaklıkta yanabilen gaz ve gaz karışımları da son derece kolay yanabilir sınıfında yer alırlar.

Alınacak Önlemler:
Çok kolay yanabilen maddeler, açık alev, kıvılcım ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalıdırlar.

GVKjrHo.png
T : Zehirli (Toxic)
Az bir miktarı yutulduğunda, solunduğunda veya cildin absorbsiyonu yoluyla vücuda girdiğinde sağlık üzerinde dikkate değer derecede zarar veren bazen ölüme neden olan maddelerdir.

Alınacak Önlemler:
Bu sembole sahip maddelerin insan vücudu ile hiçbir şekilde temas etmemeleri sağlanmalıdır. Eğer bu tür bir madde ile temas ettiyseniz hemen doktora gidiniz. Zehirli maddelerin taşınması için bu konuda hazırlanmış özel talimatlara uyunuz.

8YsPbEt.png
T +: Çok Zehirli (Very Toxic)
Az bir miktarı yutulduğunda, solunduğunda veya cildin absorbsiyonu yoluyla vücuda girdiğinde sağlık üzerinde dikkate değer derecede zarar veren bazen ölüme neden olan maddelerdir.

Alınacak Önlemler:
Bu sembole sahip maddelerin insan vücudu ile hiçbir şekilde temas etmemeleri sağlanmalıdır. Eğer bu tür bir madde ile temas ettiyseniz hemen doktora gidiniz. Zehirli maddelerin taşınması için bu konuda hazırlanmış özel talimatlara uyunuz.

DrEJC8n.png
C : Korrozif (Corrosive)
Bu sembole sahip olan maddeler canlı doku ile temas ettiğinde zarar verirler, ciddi yanıklara nede olurlar.

Alınacak Önlemler:
Korrozif malzemelerle çalışılırken gözleri, cildi ve elbiseleri korumak için özel önlemler alınmalıdır. Buharları solunmamalıdır. Herhangi bir kaza durumunda veya kendinizi iyi hissetmediğiniz durumda hemen doktora gidiniz.

8rqXFXH.png
Xn: Zararlı (Harmful)
Zararlı sembolü ile gösterilen maddeler sağlığa, zehirli sembolü ile gösterilen maddelerden daha az zarar verirler. Bu tür maddelerin solunması, yutulması ve cilt yoluyla absorbsiyonu sonucunda akut veya kronik rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Alınacak Önlemler:
Zararlı maddelerin insan vücudu ile teması önlenmelidir.

59E1bIz.png
Xi: Tahriş edici (Irritating)
Tahriş edici maddeler, anlık, uzun süreli ve tekrar eden temaslarda ciltte ve mukoz dokuda iltihap ve tahriş oluşmasına neden olurlar. Cilt ile temas etmeleri durumunda hassasiyet oluştururlar.

Alınacak Önlemler:
Xi sembolüne sahip kimyasal malzemelerin göz ve cilt ile temas etmemeleri sağlanmalı ve buharları solunmamalıdır.

raziwkh.png
N: Çevre için tehlikeli (Dangerous for the Environment)
Çevre için tehlikeli maddeler suya veya toprağa karıştığında hemen veya daha sonra doğada zarar oluştururlar.

Alınacak Önlemler:
Bu tür malzemelerin kanalizasyona, su kaynaklarına ve toprağa verilmemeleri sağlanmalıdır. Atıkların yok edilmeleri konusunda özel düzenlemelere uyulmalıdır.
 
Düzenleyen yönetici:

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Genel tehlike sembolleri

İsimSembolUluslararası koduGörüntü
Zehir işaretiU+2620
Bwk5wHk.png
Uyarı işaretiU+2621
mOv4jGy.png
Radyasyon işaretiU+2622
Ew0EMsD.png
İyonize radyasyon işareti??.
İyonize olmayan radyasyon işareti??
QEGH7VM.png
Biyolojik tehlike işaretiU+2623
F3CK7YJ.png
Tehlike işaretiU+26A0
k1qQhGd.png
Yüksek voltaj işareti⚡U+26A1
UzPSLRQ.png
Kimyasal silah uyarı işareti??
RaCl19c.png
Lazer uyarı işareti??
tJNq3Ht.png
Optikal radyasyon??
uL4jXgt.png
 
Top