• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Tatlı Su Kefali Nasıl Tututlur

BeReNN

Alyam?
Özel üye
[h=2][/h]Tatlı Su Kefalinin avcılığı zor ama bir o kadarda zevklidir. En önemli özelliği zeki ve ürkek olmasıdır. Olta takımınızın bedeni kalın olursa çok çabuk fark eder. Bu sebeple ince misina kullanılmalıdır.

Avlanma yerine sessizce yaklaşmalı, gölgenizin suya düşmemesine dikkat etmeli, kendinizi göstermemek için oturmalı ve gizlenmelisiniz.


AVLANMA TEKNİKLERİ:

Doğal Yemle Avlanılması : Tatlı Su Kefalinin (doğal yem ile) genelde Şamandıralı olta ile avlanıldığını biliyoruz. Tatlı Su Kefali olta yemine ürkek yaklaşacağından; yemi kapabilmesi için şamandıranın uzun ve ince olan (8-10 gr. ağırlık kaldırabilen) kalem şamandıra olması; ana bedende ise 0.18 0.20 mm. misina kullanılması doğru olur. İğne ise 14 -18 numara arasında (MUSTAD 2300 marka) olabilir.

Şamandıralı takımınızı yaparken ana bedene ilk önce şamandıra takılır; hemen altına (20 cm. kadar) esas kıstırma kurşun takılarak hassaslık ve denge sağlanır. İğneye yakın (20-25 cm. kadar) bir veya iki adet (1gr. Kadar) kıstırma kurşun takılarak olta hazırlanılabilir. İğnenin ölçüsü ise balıkların büyüklüğüne göre sizin kararınıza kalmıştır.

Olta takımınızda doğal yem olarak; tavuk ciğeri, ekmek içi, mısır, solucan, kemik kurdu, tırtıl, çekirge, arı, sinek, örümcek, karınca, kurbağa yavrusu, küçük kabukluların eti (kerevit, sümüklü böcek) yem olabilecek küçük balıklar veya etleri ve bulunduğunuz bölgenin ağaçlarında yetişen meyveler (Dut, Kiraz) iri balık avlamanıza yardımcı olabilir. Kışın ve ilkbaharda bulanık sularda koku veren yemler karaciğer ve tavuk - hindi ciğeri gibi.) kullanılmalıdır. Ciğer; seçmiş olduğunuz iğne büyüklüğünde, iğnenizi kapatacak şekilde doğrandıktan sonra, suyu çekilene kadar kurutulursa balığın yemi kapması biraz daha zorlaşır ve iğnenize daha kolay takabilirsiniz.

Yapay Yemle Avlanılması:

At ve çek: (Spining): Tatlı Su Kefalinin en zevkli avcılık şeklidir. Eğer büyük bir balık ile karşılaşırsanız, yapay yeminiz kapıldığı zaman kamışınızın elinizden aniden ve şiddetle çekildiğini hisseder; makaranızın kolunu çevirmekte zorlanırken bazen balığın mücadeleyi bırakmayarak suyun üzerine yükselerek taklalar attığını görürsünüz.

Ancak bu avlanma şeklinden zevk alabilmeniz için kamışınızın hafif ve kaliteli, makaranızın da kamışınıza uyumlu olması gerekir. Kamışınızın Graphite (grafit) maddesinden (bir karbon minerali, kurşun kalemin temel malzemesi) yapılmış olması hafif ve sağlam olmasını sağlar. Atacağınız yapay yemler genelde 1,5 gr. İle 7 gr arasında olacağından kamışınızın light (L) (hafif) veya medium light (ML) (orta hafif) aksiyonlu, atarı 1/16 - 3/8 oz. (1.75 gr.- 10.5 gr.) boyu 5 (1.50 cm.) ile 6 6 (1.95 cm.) arasında ve iki parça olmasını öneririz.

Bu tip kamışlara en uygun makaralar ise 8 -10 oz. (200 gr.-280 gr.) ağırlığındaki Long Cast (uzun atış misina sarılan kafanın geniş olması ) ve bilyeli rulmanlı (3, 4, 5... ball bearings) makaralardır. Böylece at-çek yaparken olta takımınız hafif olduğundan kollarınız , bilekleriniz yorulmaz ve yeminizi istediğiniz yere daha rahat atarak avlanma şansınızı arttırırsınız.

Tatlı Su Kefalinin zeki ve ürkek bir balık olduğunu bildiğimize göre misinamızın da ince (0.20 mm.-023.5 mm.) olması hem balığı ürkütmez hem de attığımız yapay yemlerin doğru aksiyon vermesini sağlar. Yapay yemlere gelince; Kefal, döner kaşıklar (3 numara MEPPS marka Comet model parlak nikel üzerine mavi veya kırmızı benekli, sarı nikel üzerine kırmızı benekli ; üçlü iğnesi küçültülmüş olarak 7 numara MUSTAD), yaprak kaşıklar (ACME marka Lıttle cleo (1/4 oz 7 gr.) Thunderbolt (1/10 oz 2.8 gr.) Phoebe (1/8 oz. 3.5 gr.) ile avlanılmakla birlikte yapay Çekirge, Yaban Arısı, At Sineği, Haziran Böceği, Yusufcuk Böceği Lavrası, Kurbağa, Kerevit (REBEL Marka, av bayilerinde bulabilirsiniz.) yemleri ile Torpedo ve Floating (yüzen), Sinking (batan) (RAPALA ve YOZURİ Marka 5-7 cm.) ; su yüzeyinden gelen, çekilirken su sıçratıp ses çıkararak yaralı veya kaçan yavru balık görüntüsü ile balığın dikkatini çeken Skitter Pop (Cilveli ses) model (XPS Rapala Yo-zuri markalar 5 cm.) sahte balıklarla avcılık olağanüstü keyif veren avlanma şeklidir.

Yukarıda yazılı bulunan yem örneklerini aşağıda görebilirsiniz.

* Böcekler : Soldan sağa yaban arısı, uğur böceği, kara sinek ve haziran böceği. Bütün avcı balıklar böcekleri yer ve canlı gibi görünen bu hafif yemi gerçek zanneder. Yeminizi balıkların bulunabileceği yere atın; yemi su yüzeyinde birden çekerek suya düşen bir böcek gibi hareket etmesini sağlayın eğer yem kapılmazsa yavaşça ve yemin su yüzeyine çıkmasını sağlayarak dur ve sar yöntemi ile yemi sarın.

o Karınca: Yukarıda böceklerde anlatılan sistemin aynısı bu yem içinde geçerlidir.

* Çekirge : Yukarıda böceklerde anlatılan sistemin aynısı bu yem içinde geçerlidir. 2 boyu, 3 ve 6 gr ağırlıkları vardır.


* Oh .! Bug (Arı): Yukarıdaki sistemde avlanılır. 5.5 cm 3.5 gr ağırlığında, 6.5 cm 5.5 gr ağırlığında çeşitli renklerde bulunmaktadır.

* Beli kırık Sinking ve Floating Yapay Balık Çeşitleri : Beli kırık yapay yem tipi at ve çek avında yaralı balık hareketi ile gelerek avcı balığın, avlanma dürtüsünü tetikler. 5 7 cm büyüklüğünde olanlar tatlı su kefali için idealdir.

* Skitter Pop : Bu yapay yem çeşidinin en önemli özelliği aksiyon verildiğinde ileriye su fışkırtıp ses çıkararak balığın ilgisini çekmesidir. Bu durumu suyun üzerinde yüzen gümüş balıklarını gözlemlerseniz aynı hareketi yaptığını görürsünüz. 5 cm olanları idealdir.

* Hellegrammite : Cehennem Böceği akarsuların kenarındaki taşların altında bulunan böceğin benzeridir. At ve çek tekniğinde alabalık avında da kullanılır. Karabalığın da bu yeme iştahla atladığı gözlemlenmiştir.

* Crawfish: Bu yemde at ve çek sisteminde kullanılır. Bu yemi alabalık avında da kullanılabilirsiniz.

* Frog (Kurbağa) : At ve çek sistemi ile kullanılır. Floting yem tipidir.

* Mepps (No: 2-3): At ve çek sisteminin en çok kullanılan yemidir. Misinanın bağlanmasında muhakkak klipsli fırdöndü kullanmanızı tavsiye ederiz. Döner ve yaprak kaşıkları kullanırken fırdöndülü klips kullanılması misinanızın gam yapmasını (dolaşması) önler. Bilyalı (Ball bearings) klipsleri kullanmanızı öneririz. (1 Numara)


* Fly Sinekleri Kullanarak : Fly fishing kelimesini Türkçeye çevirirsek "(yapay) uçan böceklerle balık avcılığı" anlamını çıkartabiliriz. Bu yöntemle balık avlama (Genelde Alabalık) Amerika, Avustralya ve Avrupada ayrı nitelik ve özellikleri bulunan bir akımdır.

Fly takım ; kamışı, ipi, makarası ve yapay yemleri ile at -çek (Spining) yönteminden çok farklıdır. Ülkemizde pek bilinmeyen bu yöntemle avcılık büyük bir beceri ister. Bu yöntemi öğrenmek için pratik yapmak şarttır. Yabancı dilde CD, video kasetler ve kitaplar bulabilirsiniz.

Bolu ilimizin amatör balık avcıları bu yöntemin yapay yemlerini (fly sinekleri) kullanarak Tatlı Su Kefalini avlamaktadırlar. Küçük, yapma sineklerin üç, dört adedi 0.20 lik misinaya 25 cm. arayla çapari gibi sıraya dizilir. Köstekler 0,15 lik misina ve 10 cm. olmalıdır. Çaparinin ucuna (Şamandıra ile ilk sinek arası en az 50 cm. olmalıdır) içi su doldurulmuş şeffaf plastik bir şamandıra bağlanarak kamışla fırlatılır. Ara sıra oynatılan sinekleri kapan balıklar yakalanır.

* Şeffaf Şamandıralar : Şeffaf ve içi su doldurularak hafif takımları uzağa atmak için kullanılırlar. Yanda da görüldüğü gibi değişik tipleri bulunmaktadır. Bu şamandıralar, akarsular ve göller için ayrılık gösterirler. Şeffaf olanları kullanılırsa balık tarafından farkedilmesi zorlaşır.


Amatör Olta Balıkçıları Eğitimi ve Su Ürünleri Üretme Derneği

alıntı
 
Top