Tarihi Değiştiren Olaylar

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Tarihi Değiştiren Olaylar

1 - Tüp Bebekler

30 sene önce bir bebek ana rahminden sıradan bir bebek gibi ağlayarak doğdu. Ama onun rahme girişi farklıydı. O, doğan ilk tüp bebekti. İngiliz Louise Brown, hayata ve bilime bakışımızı değiştirdi. 1978 senesinde gerçekleşen bu olay biyolojik tıpta dönüm noktası oldu.

2 - Havada Geçirilen 12 Saniye

Güney Karolina’da bulunan Kitty Hawk üzerinde ilk defa yapılan 36 metreye çıkılan 1903 tarihli uçuş, günümüz havacılığının öncüsü oldu. Orville ve Wilbur Wright biraderler uçmayı icat etmediler ama zamanlarının ilk insanlı, bir motor sayesinde havalanan, havadan ağır, kontrollü uçuşunu gerçekleştirdiler.

3 - Galapagos’a Yolculuk

Lava martıları, büyük kaplumbağalar.. Galapagos adaları sadece o bölgede yaşayan hayvanların bulunduğu bir sergi açtı. Ekolojistlerin halen ilgisini çeken olay 19. yüzyılda oradaki hayat Charles Darwin’in yeni ufuklar açan evrim teorisini doğruladı.

4 - Bir Eren Ve Bezelyeleri

Avusturya’daki bir manastırda kendini dine adayan bir insan ırsiyetin temel ilkelerini bezelye taneleri üreterek ve melez bezelye üreterek manastırsal bir disiplinde sayarak ve sıralayarak buldu. Bitki ve hayvan genleri Gregor Mendel’in asıl işiyken fikirleri bir süre sonra karışık insan faaliyetleri hakkında da düzgün yollar sundu. Bezelyeleri bilimsel gen çalışmlarının öncüsü oldu.

5 - Bağımsızlık Bildirgesi

1776 yılında Bağımsızlık Bildirgesini yazdığında Thomas Jefferson, İngilizlerin elinden kurtulmak isteyen 13 koloninin adına konuşuyordu. Yazdığı bildirge dünya çağında etkiye sahip oldu. Bağımsızlık Bildirgesi sadece Amerika Tarihi’ni değiştirmekle kalmadı ayrıca diğer ulusların bağımsızlık mücadelesini de ateşlendirdi.

6 - Şekerin Bulunması

İngiliz sömürgecilerinin dediği şekliyle Beyaz Altın, milyonlarca Afrikalıyı 16. yüzyılın başlarında Amerika’ya getiren köle ticaretinin motoruydu. Şeker ticaretinden elde edilen kar o kadar çoktu ki Amerika şeker sayesinde İngiltere’den bağımsızlığını kazandı.

7 - Büyük Veba Salgını

14. yüzyılda ortaya çıkan salgın sona erdiğinde ulaştığı bölgelerdeki nüfusun yaklaşık yarısını öldürmüştü. Toplam 75 milyon insan acılar içinde kıvranarak hayatını kaybetmişti. Veba salgını özellikle Avrupa’yı sarsmıştı. Salgından sonra Avrupa’da kiliseye olan güvenin de sarsılmasıyla sosyal değişiklikler yapıldı.

8 - Birinci İznik Konsili

Constantine, dördüncü yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun başına geldiğinde, imparatorluğun uçsuz bucaksız topraklarında türlü inanışlar ve dinler bulunuyordu. Birinci İznik Konsili M.S. 325 yılında İmparator tarafından Roma İmparatorluğu'nda resmi din olacak Hristiyanlığın içerisinde tartışılan bazı konuları netleştirmek amacı ile toplanmıştır. Konsilde 318 piskopos bulunuyordu. Bu toplantı tarihin bilinen ilk hristiyan toplantısı. Günümüzdeki haliyle Hristiyanlık, bu 318 kişinin verdiği kararlarla şekillendi.

9 - Agora’daki Günlük Hayat

Gün boyu şehirde yaşayanlar eşya alır satar, politika tartışılır ve Aristotales ve Plato gibi büyük düşünürler fikir alışverişi yapardı. Eski Yunanistan’ın ‘agoraları’ yani sözlük anlamıyla halkın toplanma yerleri olmasaydı şu an nerede olacağımızı kimse bilemezdi.

10 - Barutun Bulunması

Atom bombasının icadına kadarki en ölümcül silahın bulunmasının tek amacı ölümsüzlük isteğiydi. Milattan önce 850’li yıllarda ömür uzatıcı iksirleri bulmaya çalışan Çinli kimyagerler istediklerinin tam tersi bir şeyi, barutu keşfettiler. Buluşları o andan sonra her türlü savaşın gidişatını değiştirdi.
 
Top