Forumlar
Yeni Mesajlar
CerezExtra
EĞLENCE ↓
Şans Kurabiyesi
Renk Falınız
ÇerezRADYO
Sevgiliye Özel
ÇerezDERGİ
Hızlı Okuma Testleri
Pratik Çözümler
Yeniler
Yeni Mesajlar
Yeni ürünler
Yeni kaynaklar
Son Aktiviteler
İndir
En son incelemeler
Dükkan
Giriş
Kayıt
Yeniler
Yeni Mesajlar
Menu
Giriş
Kayıt
Uygulamayı yükle
Yükle
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri
Tarhana Yapımı , Ev Tarhanası Tarifi
JavaScript devre dışı bırakıldı. Daha iyi bir deneyim için, devam etmeden önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
You are using an out of date browser. It may not display this or other websites correctly.
You should upgrade or use an
alternative browser
.
Konuya cevap yaz
Mesaj
<blockquote data-quote="ZeyNoO" data-source="post: 383434" data-attributes="member: 10904"><p><strong><em><span style="color: #000080">Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.</span></em></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><span style="color: #FF0000">UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:</span></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz).</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><span style="color: #FF0000">UN TARHANASININ TARİFİ:</span></strong></p><p><strong>Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar </strong></p><p><strong>ve domatesler konarak pişirilir.Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır. Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ZeyNoO, post: 383434, member: 10904"] [B][I][COLOR="#000080"]Tarhana çorbası kışın soğuk günlerinde her derde devadır. Yazlık sebzelerin katkıları ile yapılan ev tarhanası, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Ağustos-eylül aylarında yapımı uygun olan tarhana, uzun ve yorucu bir süreç ister, bu süreçte gözünüz devamlı tarhananın üzerinde olmalıdır, kıvamını kaçırırsanız emeğiniz boşa gider. Gelelim malzemelerin miktarına, 5kg. un ile yapılan bir tarif vermek istiyorum, tercihe göre oranlayarak miktarı azaltıp çoğaltabilirsiniz.[/COLOR][/I] [COLOR="#FF0000"]UN TARHANASI İÇİN MALZEMELER:[/COLOR] 5kg.un, 5kg.domates, 5kg. kırmızı etli biber, 3kg.kuru soğan, 3kg.süzme yoğurt, 1/2kg.irmik, tuz. (tercihe göre nane, maydanoz). [COLOR="#FF0000"]UN TARHANASININ TARİFİ:[/COLOR] Domatesler ve biberler iyice yıkanır, domatesler kuşbaşı ayarında, biberler ve soğanlar yemeklere doğranan irilikte hazırlanır.Büyük bir tencereye önce biberler sonra soğanlar ve domatesler konarak pişirilir.Pişirilen malzemeler soğumaya bırakılır. Soğuyan malzeme blenderdan geçirilerek marmelat kıvamına getirilir. Daha sonra büyük ve derin bir kabın içine (unu elemenizi öneririm) hazırlanan bütün malzeme konarak karıştırılır. (Unu kontrollü ilave etmek gerekir. Domatesler sulu ise daha fazla un gerekebilir, o yüzden 5kg. unun yanında 1 kg. yedek un bulundurmanız tavsiye edilir.) Tarhana hamurunun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Yoğurma işlemi tamamlanınca hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlenme sırasında hamurumuz kabaracaktır, hamur kabardığı zaman tekrar tekrar yoğurarak içinde biriken gazların çıkması sağlanır. Bu işlem tercihe göre bir gün ile 7 gün civarında tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni az bekletilirse tarhanın tadı tatlı, çok bekletilirse hafif mayhoş olduğu içindir. Benim tercihim 3-4 gün civarındadır. Bu bekletme işlemi sırasında ortam sıcaklığınıda göz önünde bulundurmak gerekir. Sıcakortamlarda hamurun ekşimesi hızlı olacağından dikkat edilmelidir. Bekletme süresi bittikten sonra gölge ve rüzgarsız bir ortamda, temiz çarşafların üzerine dökme işlemi yapılır. Dökme işleminde çarşafın üzerine un serpilir, hamurdan ufak parçalar kopartılır ve yanyana çarşafın üzerine yayılır. Birgün sonra kuruma derecesine göre parçalar ters yüz edilir. Parçalar büyük olursa geç kurur, ufak olursa hızlı kurur. Çok kurumuş tarhananın ufalama işlemi zor olur, o yüzden kuruma kıvamına dikkat etmek gerekir. Uygun kuruma kıvamına gelen tarhana blender yardımı ile ufalanır ve süzgeçten geçirilir. Blenderi olmayanlar yada tercih etmeyenler elleri ile ufalayarak süzgeçten geçirebilirler. (Benim tercihim blenderdan geçirmek çünkü domatesin biberin kabuklarıda ufalandığı için tarhananın içine karışmış oluyor, bu sayede kabuklardan da yararlanmış oluyoruz. (Unutmayın, domatesin kabuğundaki likopen çok yararlı bir besin kaynağıdır.) Süzgeçten geçirilen tarhana kuruması için, tekrar temiz çarşafın üzerine serilir. 2-3 gün güneşli rüzgarsız bir ortamda bekletilir. Güneş gören camın arkası idealdir, çünkü dışarda tozlara maruz kalabilir. İyice kuruduğuna kanaat getirdikten sonra hazırlanan pamuklu bez torbaların içine konularak, kuru ve serin bir yerde kış için saklanır. Afiyet olsun.[/B] [/QUOTE]
Alıntıları ekle...
İsim
Spam kontrolü
En iyi yönetim şekli?
Cevapla
Forumlar
Kadın / Erkek Dünyası
Diyet / Mutfak
Bugün Ne Pişirsem ? / Yemek Tarifleri
Tarhana Yapımı , Ev Tarhanası Tarifi
Top