Su, hayat, hüzün...” Türkçe’nin en güzel kelimesi sizce hangisi?

Çirkin Kral

Forum Tutkunu
Geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe servisi Almanya’dan bir haber duyurdu. Buna göre Alman Dil Kurumu, Almanca’yı dünya çapında tanıtmak için bir yarışma başlattı.

"Almanca’nın en güzel kelimesi"nin tespit edileceği yarışmaya şimdiden 20 bin kelime aday gösterildi. Bunların arasında "liebe" (sevgi) gibi basit kelimeler de "geheimratsecken" (gerileyen saç çizgisi) gibi zor kelimeler de var. Ekim ayında sonuçlanacak yarışmada, Almanca’nın en güzel kelimesini önerene, Hint Okyanusu’ndaki Moritus Adası’nda iki haftalık bir tatil vaat ediliyor. Aynı seçim Türkçe için söz konusu olsaydı, en güzel kelime hangisi olurdu acaba?

Bu soruyu edebiyatımızın değişik alanlarında eser veren yazar ve şairlere yönelttik. Binlerce kelime arasından seçim yapmak zor olsa da sonuçta on edebiyatçımızın görüşleriyle oluşan bir liste çıktı ortaya. Hilmi Yavuz karar vermekte en az zorlanan isimdi; cevabı "Elbette ‘hüzün’!" oldu. Selim İleri’nin aklına ilk önce ‘yaprak dökümü’ ifadesi gelse de tek kelimelik bir cevap için, hakkını ‘yağmur’dan yana kullandı; "Ne de olsa yazarlara ve şairlere her zaman yağmur eşlik eder." diyerek. Deneme ustalarından Ahmet Turan Alkan’a göre, kelimenin kendisinden ziyade kullanılış biçimi önemliydi. Zaten bu yüzden tek bir kelime vermekten kaçındı. Adalet Ağaoğlu ise bir süre düşünme payı istedikten sonra ‘hayat’ deyip ekledi: "Ne kadar ihâtalı değil mi? İçi dirilik, derinlik, genişlik ve hata dolu! Melodisi de güzel." Enis Batur da iyice düşündükten sonra, "Sesi, müziği, anlamı ve temsil ettiği şeyi karşılama gücü açısından, çok yalın, arı, duru ve berrak" olan ‘su’da karar kıldı. Haydar Ergülen’in en güzel kelimesi ise ‘gerçekleşmeyen ve bu yüzden hiç bitmeyen’, ‘heves’.

Türkçe’nin ustaları böyle düşünürken Türk Dil Kurumu (TDK) da benzer bir çalışmaya hazırlanıyor. TDK Başkanı Prof. Şükrü Halûk Akalın, kurum olarak önceki yıllarda bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, bu yılın sonunda da ‘en çok tartışılan, en çok konuşulan’ kelimeyi ilan edeceklerini söyledi. Akalın, bu çalışmada vatandaşların önerilerinin de değerlendirileceğini sözlerine ekledi.

Türkçe’nin en

güzelleri

Fazıl Hüsnü Dağlarca: Türkçe

İlhan Berk: Gökyüzü

Hilmi Yavuz: Hüzün

Adalet Ağaoğlu: Hayat

Enis Batur: Su

Haydar Ergülen: Heves

Selim İleri: Yağmur

Mustafa Kutlu: Merhamet

Sadık Yalsızuçanlar: İrfan

Elif Şafak: Esrar

Elif Tunca, İstanbul





...VE BENCE SEVGİ...(Ali Tarık)
 

Safir

Özel Üye
Özel üye
Türkçemin her kelimesi ayrı güzel dedikten sonra sevgi ve su diyorum :)

Konu 2 yıl öncesinin ama olsun :)
 
Top