Stres Kırığı Nedir?

OBir

MEB
Özel üye
Vücudumuzda özellikle kaval kemikleri ve ayak kemiklerinde görülen yorgunluk kırığı, pek çok insanın çektiği bir sorundur. Uzun süre ayakta çalışan insanlarda sıklıkla görülebilen bu kırıklara stres kırığı da denilmektedir. En fazla kadınlarda görülür.

UNBKnFv.jpg


Stres kırıkları bir travma ile kemiğin ikiye ayrılması ile değil, mikro düzeyde kemikte yıpranma ile başlar. Mikroskop altında fark edilen bu kırıklar, ağrı, şişmelere neden oluyor. Çok başlangıç aşamasında tespit etmek zor çünkü sadece MR ile ortaya çıkabiliyor. Normal röntgende görünmesi için kırığın ilerlemesi gerekiyor.

qhIBu8y.jpg


Stres kırıkları en fazla 20-35 yaş aralığında özellikle kadınlarda görülmektedir. Östrojen ve progesteron dengesinin bozulduğu menopoz döneminde ayak tarak kemiklerinde stres kırığı sıklıkla görülebiliyor. Normal kırıklarda kırığın iyileşme süresi 1 ay kadarken, stres kırığında kemiğin iyileşme süresi yaklaşık 3-4 ayı bile bulabiliyor.

7JumSC5.jpg


Aşırı spor yapanlarda sıklıkla görülen stres kırıkları, spor esnasında ağrı ile kendini hemen hissettiriyor. Bu ağrı, spor yapıldığı sürece artıyor. İşte bu noktada sporu bırakmak veya azaltmak daha düşük tempoya geçmek gerekiyor. Ayrıca hemen bir doktora danışmak ve kırığın başladığı noktayı tespit etmek çok önemlidir. Daha önce spor yaparken ağrınız yoksa şimdi spor esnasında artan bir ağrıya sahipseniz mutlaka bir doktora gözükmelidir. Stres kırığınız başlamış olabilir.

XzPoAFN.jpg


Stres kırığının bir diğer nedeni, vücuda taşıyabildiğinden fazla yük bindirmek ve küçük travmalar yaşamaktır. Bu nedenle giyilen ayakkabılar çok önemlidir. Tedavide hırpalanan ve kırığın başladığı bölge kesinlikle dinlenmeye alınır. Aşırı yük ve travmalar ortadan kalkınca vücut hızla kırığı tamir etmeye başlar. Hatta, doktorlar bunun için hastalara koltuk değneği bile verebiliyor.

k0eg0ge.jpg


dfhQWH4.jpg
Tedaviye rağmen kırıkta kaynama yavaşsa, diğer tedavi yöntemlerine geçiliyor. Ses ile yapılan ultrason uygulaması ile kemiğin iyileştirici dokusu hızlandırılıyor. PRP ismi verilen kendi kanından trombosit yüklemesi yapılarak, kemik yapısı iyileşmeye zorlanıyor. Stres kırığı özellikle ayaklarda ise, ayakkabı önerileri ve tabanlıklar ile durum kontrol altına alınıyor. Genelde tüm bu uygulamalar sonrası stres kırığı %80 oranında kaynıyor. Kaynamama gibi durumlarda cerrahi uygulamalar yapılıyor.

Alıntı
 
Düzenleyen yönetici:
Top