SSD Nedir? SSD ve HDD Farkları

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
SSD Nedir?

SSD (Solid State Drive) yani Türkçeye çevirdiğimizde katı hal sürücüsü anlamına gelmektedir. SSD verileri depolamak için mekanik parçalarını değilde bellek yongalarını ve dahili devrelerden faydalanan sürücüleri kullanır. Son yıllarda hızlı bir bilgisayar dediğimizde kesinlikle SSD sürücüsünü de hesaba katıyoruz. Peki yıllardır kullanılan HDD neden bu zamanlarda yavaş yavaş papucu dama atılıyor? SSD ve HDD farkları neler? Gelin tartışalım.


SSD ve HDD Farkları Neler?

RAM'le benzer düzende çalışan SSD, çoğu uygulamanın HDD'den daha hızlı işlenmesini ve dosyaların da kısa sürede kopyalanmasını sağlıyor. SSD'de bir çeşit hafıza yongası diyebileceğimiz epromlar yer alırken bir hardiskte ise manyetik kafa ve motor gibi genelde hareketle çalışan parçaları görebiliyoruz. Bu empromlar sayesinde veriler elektronik olarak depolanır. Hardiskten daha hızlı ve sessiz çalışan SSD'ler daha dayanıklı ve verilerin koruması açısından daha güvenilirdir.

Bilgisayarlarımız genelde bir programı açıp kapatırken veya bir oyunda yeni bir bölge yüklerken performans bakımından zorlanır. Bunun sebebi bilgisayarın hardiskten veri alışverişi sırasında biraz yavaşlamasıdır. Fakat bu sorun da SSD tarafından nerdeyse minimuma indirilerek bilgisayarın açılması kapanması, programların açılması, belgelerin işlenmesi gibi bir çok eylem hızlı bir şekilde yapılır.


SSD'ler hardiskler gibi hareketli donanımlar olmadığı için aniden bozulma riskleri daha azdır fakat bozulduklarında ise veri kurtarmak biraz zor olabiliyor. SSD'lerin en büyük dezavantajlarından biri ise kuşkusuz cep yakacak fiyatlara sahip olması. Zaten fiyat bakımından uygun olsa çoğu kişi HDD'lerini söküp atabilirdi
 

KaderKatibi

Dürüstlük insanın kartvizitidir, Matbaada basılmaz
Özel üye
Bende bitane dizüstü bilgisayar alacam, hangisinden hangi modeli alayım bilemedim.
 
Top