Söylev ve Demeçlerinden

HEREDOT

Katılımcı
“Eğitim ve öğretim hakkında Atatürk”ün söylev ve demeçlerinden birkaç örneği dikkatinize sunuyorum. Yol gösterici bu sözlerin üzerinde milletçe çok hem de çok düşünmeli ve gereğini yapmalıyız...” (1)
***

“Çocukları serbestçe konuşmaya, düşündüklerini, duyduklarını olduğu gibi ifade etmeye teşvik edilmelidir; böylece hem hatalarını düzeltmeye imkan bulunur, hem de ileride yalancı ve iki yüzlü olmalarının önüne geçilmiş olur. Kısacası çocuklarımızı, içten inandıklarını savunmaya, buna karşılık da başkalarının samimi düşüncelerine saygı duymaya alıştırmalıyız. Aynı zamanda onların temiz yüreklerinde; yurt, ulus aile ve yurttaş sevgisi ile beraber doğruya, iyiye ve güzel şeylere karşı, sevgi ve ilgi uyandırmaya çalışılmalıdır. Bence bunlar; çocuk terbiyesinde, ana kucağından en yüksek eğitim ocaklarına kadar,her yerde, her zaman üzerinde durulacak önemli noktalardır. Ancak bu şekildedir ki, çocuklarımız memlekete yararlı birer vatandaş ve mükemmel birer insan olurlar.
YAZAR: Behzat ŞAŞAL


Büyük olmak için hiç kimseye itaat etmeyeceksin:
Hiç kimseyi aldatmayacaksın.
Memleket için gerçek ülkü ne ise onu görecek, hedefe yürüyeceksin.
Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, seni yolundan çevirmeye çalışacaktır.
İşte sen buna direneceksin.
Kendini büyük değil, küçük zayıf, araçsız, bir hiç sayarak,
Kimseden yardım gelmeyeceğine de inanarak bu engelleri aşacaksın.
Bundan sonra da sana “büyüksün” derlerse,
Bunu söyleyenlere güleceksin.

Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri öğrenimin sınırı ne olursa olsun, ilk önce ve her şeyden önce Türkiye’nin bağımsızlığına, kendi benliğine, milli geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek gereği öğretilmelidir.

İnsanların saygı ve şerefinin, itaat ve uyumunun kendinden, maddeten değil, manen yüksek olanlar için gösterilmesi insan ruhunun gereklerindedir.

Gelecek için yetiştirilen vatan çocuklarına, hiçbir güçlük karşısında baş eğmeyerek tam sabır ve dayanaklılık ile çalışmalarını ve öğrenimdeki çocuklarımızın anne ve babalarına da yavrularının öğrenimlerini tamamlaması için her fedâkarlığı göze almaktan çekinmemelerini tavsiye ederim” (2)

Mustafa Kemal ATATÜRK



(1) 1922-Atatürk”ün söylev ve demeçleri.cilt.1 Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü yayını 1945, Atatürk’ün konuşmalarından derleme.
(2) Behzat ŞAŞAL, Atatürk’ü Tanımak ve Anlamak, s.122, Anayurt Gazetesi Yayınları No: 6 – Ankara, 2004
 
Benzer Konular Başlık Forum Cevap Tarih
wien06 Söylev'deki Kişiliği İle Atatürk Hayatı 0
KıRMıZı Söylev Türkçe & Dilbilgisi & İmla Kuralları 1

Top