Sorunlu bir evliliğiniz varsa aslında muhtemelen güven sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

  • Konuyu açan Emel_Fahri
  • Açılış tarihi
E

Emel_Fahri

Ziyaretçi
Güven, başarılı bir evliliğin olmazsa olmazlarındandır ve ilişkinizin gidişatını etkileyen en önemli unsurdur.
Peki, aylarca evlilik danışmanlarına gidip gelmenize gerek kalmadan, birbirinize yeniden nasıl güvenebilirsiniz?
İlişkilerdeki güven pek çok şekilde yıkılmış olabilir.
En yaygın nedenleri ise aldatma, gizli bağımlılıklar, yalan söyleme ve maddi sırlardır.
Yine de güveni yıkılmış bir eşin kalbinin derinliklerine bakabilirseniz durumun, diğer hayal kırıklıklarından daha farklı olduğunu fark edebilirsiniz. İlişkilerde güven, eşlerden birinin verdiği sözleri tutmadığı, güvenilmez davranışlar sergilediği veya duyarsızlaştığı zaman zayıflamaya başlar.
En basitinden, saklanan bir içki şişesi bile aranızdaki güveni sarsabilir. Güven sarsılması, inşa edilmesine nazaran daha kolay gerçekleşen bir durumdur.
Modern çağda, hızlı yemek, hızlı teslimat ve hızlı basın dünyasında yaşıyoruz. Bu nedenle güvenimizi bir anda kaybedebiliyorsak onu geri kazandıracak hızlı bir yöntemin olmasını da bekleyebilirsiniz. Fakat işler böyle yürümüyor.
Güven, zaman içinde ufak adımlarla inşa edilir. Bunun başka bir yolu ya da mucizevi bir reçetesi yoktur. Zaten güvenmenin özünde de tutarlılık vardır.

Birisine güven duymanın anlamı da budur; birinin davranışlarını önceden kestirebilmek…Öngörmek içinse tekrarları görmemiz gerekir ki bu da ancak zamana yayılması gereken bir eylemdir.​

Birine güvenmeye başlamadan önce ona güvenebileceğimizi gösteren işaretleri almamız, daha önce hayal kırıklığına uğramamış olmamız gerekir. Bir kez hayal kırıklığı yaşadığımızda güvenimiz sarsılabilir.
Bir evliliği bir binayla kıyaslayabilirsiniz. İkisi de ufak yapı taşlarından meydana gelir; fakat önemsiz gözüken her bir taşın aslında hayati önemi vardır. Evliliklerde en ufak bir hata büyük sonuçlar doğurabilir.
Fakat güveni oluşturmak noktasında aynı örneği kullanamayız. Güven inşası daha çok bir merdivene tırmanmak gibidir. Sizi destekleyecek bir yapı bulunmaz. Bir kez kayarsanız kendinizi zeminde bulabilirsiniz.
Bu nedenle eğer ilişkinizdeki güven hissini tekrar inşa etmeye çalışıyor; ve bu amaçla bir akşam yemeği ayarlıyorsanız bu yemeğe sakın gecikmeyin. Birkaç dakika gecikmekten ne çıkar diye düşünebilirsiniz; ancak birkaç dakika erken de gelebilirdiniz, değil mi?
Aynı şekilde güven tazelemek için bir söz verdiğinizde bunu mutlaka yerine getirin.

Söz verin, tutun; bir daha söz verin, bir daha tutun; tekrar ve tekrar…Verdiğiniz her söze harfiyen uyun. Hiçbir şey, güven duygusunu, verilip tutulmayan bir söz kadar zedeleyemez.​

Güven tazelerken tutarlı olmak adına yapabileceğiniz pek çok ufak şey bulabilirsiniz. Kendi ilişkinizde bunların neler olabileceğini bir gözden geçirin.
“İstediğin şeyleri gelmeden önce mutlaka alacağım hayatım.” Alacağınız şeyleri sakın unutmayın; gerekirse elinize yazın, parmağınıza ip bağlayın!
“Hafta sonu istediğin filme gideceğiz.” O filmi mutlaka izlemesini sağlayın!
“Yarın akşam yemeğini ben hazırlayacağım.” Eve biraz erken gelip romantik bir sürpriz yapabilirsiniz!
“Bu şekilde seni kırıyorsam, bir daha ki sefere daha farklı şekilde söyleyeceğim.” Eleştirilerinizi gözden geçirin ve daha yapıcı olun!
Her fırsatta söz verip tutmanın bir yolunu arayın.
Güven duygusunu geri kazanmanın en kolay yolu budur. Aynı merdiven çıkmak gibi…Biraz zaman alır. Kısayolu yoktur. Kayma şansınız olmaz. Odaklanmanız gerekir.

Unutmayın. Ufak şeyler büyük sonuçlar doğurur. Tutarlılığınız güveni inşa ettiği sürece ne hakkında söz verdiğiniz önemli değildir.​

 
Top