Sörf veya Dalga sörfü --Rüzgâr sörfü

Suskun

V.I.P
V.I.P
800px-Surfer_in_california_2.JPG

Cutback tekniğini gerçekleştiren bir sörfçü. Cutback, curl (dalganın güçlü kısımı)dan fazla uzaklaşarak hızı kaybettiğinde curla dönüp dalganın gücünü elde etmek için bir çeşit keskin dönüş tekniğidir. Kuzey California sahilleri sörf için popüler olmasına rağmen suyun sıcaklığı tüm yıl boyunca düşük (ortalaması 57 °F/14 °C) olduğu için sörfçüler wetsuit giymek zorundadırlar (Santa Cruz, California, 2007).



800px-Surfer_in_Santa_cruz_11-8-9_-1.jpg

Tube'nın içine giren sörfçü (Santa Cruz, Kaliforniya).

Sörf veya dalga sörfü.

Sörfçü sahile yaklaşan bir dalga tarafından bir sörf tahtası üzerinde taşınır. Paddleboarding ve sea kayaking gibi sörfle alakalı sporlar için dalgaya ihtiyaç yoktur. Sörften türemiş kitesurfing ve rüzgar sörfü gibi sporlar ise güç için rüzgara ihtiyaç duyar.

Spor sörf tahtasının şekline göre iki alt dala ayrılır: Longboarding ve shortboarding.

Türkiye'de sörf yapılan yerler arasında, yazın Karadeniz'de Kocaeli, Kerpe'de, kışın Antalya, Lara'da arasında bulunuyor.
 

Suskun

V.I.P
V.I.P

Rüzgâr sörfü

Rüzgâr sörfü genellikle iki ile beş metre arasında yüzer bir tahta ve hareketini tek bir yelken ile sağlayan su üzerinde yapılan bir yelken sporu dur. Yelken grubu tahtaya her yönde serbestçe dönebilen esnek bir mafsal ile bağlıdır. Dümen ile yönlendirilen bir yelkenli den farklı olarak rüzgâr sörfü direk ve yelkeni döndürülerek, eğilerek ve tahtasının üzerine basılarak yönlendirilir.

Rüzgâr sörfü sporu hem yelkenli hem de sörf sporlarının temel öğelerini birleştiren ve kaykay, snowboard, su kayağı, wakeboard gibi diğer bazı sporların da atletik olarak belirli bazı öğelerini paylaşan bir spordur. Her ne kadar bir yelkenli teknenin küçültülmüş hali gibi bir görüntü verse de, rüzgâr sörfü başka hiçbir yelkenli tekne tasarımının teklif edemeyeceği deneyimler sunar. Rüzgâr sörfü yelkenli tekneler arasında dünya hız rekorunu elinde tutmaktadır . Rüzgâr sörfünde zıplanabilir, ters taklalar atılabilir, kişi kendi etrafında hızlı dönüşler yapabilir ve diğer başka hiçbir yelkenlinin yapamayacağı serbest stil hareketler gerçekleştirilebilir. Her ne kadar rüzgâr sörfü yapabilmek için dalga gerekmese de dünyanın en büyük dalgalarına ilk binenler yine rüzgâr sörfçüleri olmuştur.

Rüzgâr sörfü hız, slalom, etap yarışı, dalga, süperX, ve serbest stil olmak üzere birbirinden farklı bazı disiplinleri içerir.

Rüzgâr sörfü her ne kadar 0 ile 95 km / saat hızında esen rüzgârlarda yapılabilse de birçok eğlence maksatlı yelkenci için 25 ile 45 km / saat arası hızlarda esen rüzgârlar ideal olarak suyla teması en aza indiren kızaklama şeklinde seyir şartları sağlar. Daha hafif esen rüzgârlar yer değiştirme şeklinde seyir ile sonuçlanır.

Rüzgâr Sörfü batı ve güney sahillerimizde yapılabildiği gibi İstanbul içinde de yapılan yerler ve kulüpler vardır. Bu kulüpler arasında en köklülerinden biri Galatasaray Yelken Şubesi olup Balıkadamlar Kulübü ve Mimarsinan Kulübü de bu alanda faaliyet gösteren kulüpler arasında yer almaktadır.




800px-R%C3%BCzgars%C3%B6rf%C3%BC.jpg

Marmara denizinde sudan yeni kalkmış bir rüzgâr sörfçüsü.





800px-Robby_Naish_a.jpg

Robby Naish (Rüzgâr sörfü Dünya Kupasında, Sylt Almanya, 2006



 
Top