Sonbaharın Özellikleri ve Güzellikleri

Tuba

Özel üye
Sonbahar kış mevsiminin habercisi olarak bilinir. Yazdan kışa girerken yaşadığımız bu geçiş dönemi, 23 Eylül ile 21 Aralık tarihleri arasını kapsar. Güney yarım kürede ise, Mart ve Mayıs aylarında yaşanır. Hava koşulları yavaş yavaş kış mevsimine girişi hatırlatır. Doğa bu geçiş için hazırlıklara başlar. Ağaçlar yapraklarını döker, bitkiler sararmaya başlar, hayvanlar kışlık hazırlıklarını yapar. Bu mevsim hazan, güz, bağ bozumu gibi isimlerle de anılır. Sıcakların ardından gelen bu mevsim, tabiri caiz ise, nefes almamızı sağlayan bir dönemdir. Her mevsimin başlangıcı onu özleyenler için özeldir.

Sonbahar mevsiminin özellikleri nelerdir?

Tüm mevsimler içinde her açıdan bolluğun yaşandığı bir dönemdir. Meyvelerin ve sebzelerin en olgun olduğu mevsimlerden biridir. Bu dönemde özlediğiniz meyveler ve sebzeler de raflardaki yerlerini almaya başlayacak. Kış habercisi olan bu dönem, insanlara kendini hatırlatarak, adeta kışa hazırlık yapmalarını öğütler. Havaların istikrarsız hali, sizleri korkutmasın. Bu havaların tadı bir başka oluyor. Bazen yağmur, bazen güneş, bazen de rüzgar sizlere eşlik edecek. İğne yapraklılar haricindeki ağaçlar kendini gizleyen yapraklardan arınacak. Bitkiler soğuğun etkisiyle sararmaya başlayacak.

Evlerde kış hazırlığı başlayacak. Turşular yapılacak, kışlıklar çıkarılacak, yazlıklar kaldırılacak, evlerde kış temizlikleri olacak. Gündüzler yavaş bir şekilde kısalmaya, geceler uzamaya başlayacak. Güneş daha az ısıtarak, erken batmaya başlayacak. Çiçekler azalacak, çimenler sararacak. Yine de bu mevsimin tadı bir başka olacak. Yaz ve kışın köprüsü olan bu mevsim, sadece tedbiri elden bırakmamanız gerektiğini hatırlatacak. Giyiminize dikkat etmenizi, sağlıklı beslenmenizi kısaca eviniz ve kendiniz için tüm tedbirleri almanızı söyleyecek. Hayvanları da unutmamak gerek. Bazıları kış uykusuna yatmaya hazırlanacak, bazıları da sıcak ülkelere göç hazırlığına başlayacak. Sonbahar onlara da hazırlanın sinyali verecek. Vakit kaybetmeyin, havalar soğuyacak harekete geçin diyecek.

Sonbaharda yapraklar neden sararır ve dökülür?

Bütün bir yaz boyunca gelişen, ürün veren bitkiler, ağaçlar için bu mevsim bir dinlenme dönemi olacaktır. Bu dönemde kendilerini dinlendirerek güç toplayacaklardır. Yapraklar önce sarıya, sonra kahverengiye ve kırmızıya dönüşerek mevsimi hatırlatırlar. Bitkiler kullanmadığı zararlı maddeleri bu dönem bünyelerinden atarak, yeni bir mevsime hazırlanırlar. Hüzün dolu olsa da, yaşanması gereken bir mevsimi yaşamayı istemek gerekir. Ekolojik dengenin sağlanması için, mevsimler arasında böyle geçişler olmalı. Çevremize dikkat ederek, ekolojik dengeyi korumaya bizlerde yardımcı olmalıyız. Her mevsimin güzelliğini doya doya yaşamak, yenilenmek isteyenler koşullara ayak uydurmalıdır. Doğanın dengesini korumasında herkesin katkısı olmalıdır.

alıntı
 
Top