Son moda, Avustralyalı sörfçülerin botu: Ugg

kelebek

-ütopik-
V.I.P
Avustralyalı sörfçülerin denizden çıkınca ayaklarını sıcak tutmak için giydiği Ugg tipi botlar, moda dünyasının son gözdesi. Çıplak ayağa giyilen kuzu derisinden bu botlar doğal klima işlevi de görüyor

Amerika'da son dönemdeki Ugg çılgınlığı ülkemizde de kendini göstermeye başladı. Her türlü kıyafetle giyilen bu geniş burunlu, düz tabanlı botların, düşük bel pantolon ve sivri topuk gibi kadın cinselliğini ön plana çıkaran kıyafetlerin yaygın olduğu bir dönemde ortaya çıkması, bir karşı-moda hareketi olarak da yorumlanıyor.
Tarihi 1930'lara kadar giden Ugg (ag diye okunuyor) tipi botların ilk olarak Avustralyalı balıkçıların sudan çıktıktan sonra ayaklarını ısıtmak ve rahatlatmak için yapıldığı sanılıyor. 1970'li yıllarda Avustralyalı sörfçüler arasında yine aynı amaçla yaygınlaşan botlar, 1980'lerde bir süreliğine kaybolduktan sonra 1990'larda, "Baywatch" dizisinde Pamela Anderson'ın ayağında karşımıza çıktı. Ancak izleyiciler Pam'in ayağına ne giydiğine bakmamış olsa gerek, 90'larda da pek sükse yapmadı.

Ünlü TV programcısı Oprah Winfrey bahsedince Ugg satışları patladıUzun süre tek tük de olsa Kaliforniyalı sörfçülerin giydiği botlar, esas çıkışlarını ünlü televizyon programcısı Oprah Winfrey'in iki sene önce bir yayınında Ugg'ları "verilebilecek ve alınabilecek en iyi hediye" olarak ilan etmesiyle yaptı.
Oprah'ın sürprizinden haberdar olmayan birçok satıcı, bir anda artan siparişler karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. Öyle ki, ülkede kısa zamanda tükenen Ugg botlarına olan aşırı talebi karşılamak için Amerikalılar gözlerini Avustralya'ya dikti. Avustralya'dan gelen siparişlerin de talebi karşılayamaması üzerine karaborsaya düşer gibi internetteki müzayede sitelerinde satılmaya başlanan botların fiyatları da aniden 100 dolardan 600 dolarlara fırladı.
Bu da yetmiyormuş gibi Kate Moss, Gweyneth Paltrow, Julia Roberts ve Sarah Jessica Parker gibi "moda öncüleri" giyince Ugg botları, tam anlamıyla kapanın elinde kaldı. Stoklarında Ugg bulundurmayan satıcılar bin pişman olurken, aylar öncesinden adlarını bekleme listelerine yazdıran moda tutkunları arasında, Ugg'lara 1200 dolar ödemeyi önerenler bile oldu.
Yün ve koyun derisinden yapılan Ugg'ların isminin İngilizcede çirkin anlamına gelen "ugly"den türediği sanılıyor. "Yakışıklı değil ama sempatik" tarzı bir yaklaşımla "güzel değil ama şirin" olarak nitelendirilen botların en önemli özelliğiyse, rahat olması.
Düz tabanlı, yayvan ve yuvarlak burunlu Ugg'ları, Avustralyalılar gibi deniz ve havuzdan çıkınca giyenler de var, aktris Cameron Diaz gibi kısa elbiselerin ve mini eteklerin altına giyen de. Yaklaşık 30 derece sıcaklıkta dahi ayağı serin tutan yumuşak fiber ve nefes aldıran yün kuzu derisi nemi de engelliyor. Soğuk havalarda ise tam tersi bir etki yapan Ugg'lar çıplak ayağa giyiliyor. Bu özellikleri yüzünden sivri burunlu ve topuklu terliklere karşı bir karşı-moda akımı olarak da görülüyor. Rahatlığı ön plana çıkaran Ugg'larla karşılaştırılan tek şey ise yün halı üzerinde yürümek. Bu botlar Türkiye'de yeni yeni bazı mağazalarda da göze çarpmaya başladı.

YAPRAK ARAS
 
Top