Sömestr tatili en verimli şekilde nasıl planlanır?

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Öğrencilerin heyecanla beklediği yarıyıl tatili ile eğitime ilk mola veriliyor. 15 günlük bu tatil, çocuklar için hem bir soluklanma hem de ilk dönemin sakin bir şekilde değerlendirilmesi için eşsiz bir fırsat olarak görülebilir.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Bölümü’nden Uz. Dr. Leyla Benkurt Alkaş, yarıyıl tatili ve tatil dönüşü için ailelere önerilerde bulundu.


Yarıyıl tatili ile okul dönemi kurulan düzende ufak tefek değişiklikler olabilir. Geç saatte uyuma ve uyanma, sadece hafta sonu kullanımına izin verilen televizyon, bilgisayar ve tablet gibi teknolojik cihazlarda geçirilen sürenin uzaması, ödev yapma, servise yetişme gibi günlük telaşlara ara verilmesi ile bir rahatlama yaşanır. Çalışan ailelerin çocukları, çoğu zaman anneanne-babaannenin himayesine bırakılır. İşte tüm bu nedenlerle çocuklar için düzenin tatil dönüşü yeniden akort edilmesi gerekir. Herkes gibi elbette çocuklar da kısa sürede rahata alışır. Üstelik bilgisayar, televizyon, video oyunları gibi pasif eğlenceler, uyku saatlerindeki değişiklikler, istediği saatte yemek yeme gibi alışkanlıklar rehaveti de beraberinde getirir. Çocukların olumsuz davranış ve huylar geliştirdiği en önemli dönemlerin hastalık ya da tatil süreçleri olduğu unutulmamalıdır. Tatili bir tazelenme, dinlenme, kendine güven kazanma, değerli olduğunu hissetme süreci olarak görmek gerekir. Hayatın içinde deneyimler kazanmak ve kabul görmek herkese iyi gelecektir.

Çocuğu rahatlatalım derken şımartmayın


Çocukların okul koşturmasında çok yıprandığını düşünen aileler, tatil döneminde çocuğu rahatlatmanın dozunu iyi bir şekilde ayarlayamazsa şımarıklıklar yaşanabilir. Sayılı günün çabuk geçtiği ve çocuklar için tersi bir tempoya dönmenin her zaman kolay olmadığı unutulmamalıdır. Tatil bitince okula gitmek bir işkence ve tüm zevklerin bitmesi, acı verici bir etkinlik olarak algılanır. Okul reddi, okul fobisi bu dönemde alevlenir. Doğru şekilde değerlendirilemeyen tatilin sonuçları şu şekilde sıralanabilir:

  • Okula gitmeden karın ağrıları, bulantı ve baş dönmeleri yaşanır.
  • Uyku ve yemek saatleri kabusa döner.
  • Masa başında oturabilme, uzun yazılar yazma, konsantrasyonunu toplama becerileri geriler.
  • Tam oturmamış temel bilgiler unutulur.
  • Ders konusunda güvensizlik başlar.
  • Aile-çocuk arasında gerilimler yaşanır.

Yarıyıl tatilinden doğru faydalanmak için bunlara dikkat edin:

1- Tatil demek istediğini yapabilme serbestliği değildir. Yatma kalkma saatleri biraz daha esneklik kazansa da tamamen çocuğa bırakılmamalıdır. Yaşına uygun programlar önceden seçilip düzenlenebilir.

2- Tatil öncesi tatilin planlanması, zamanı ve mekanı kullanmak, yapılacakları gözden geçirmek yararlı olacaktır. Tatil demek mutlaka farklı bir yere gitmek demek değildir. Bu özel zaman planlanırken mutlaka çocuk da katılmalı, yönlendirilmeli ve benimsetilmelidir.

3- Pasif ve hazırcı eğlenceler yerine doğada gezmek, müzeye gitmek, tiyatro veya değişik etkinliklere katılmak hem ufkunu geliştirecek hem de ders dışı öğrenme ve merak etme dürtülerini uyandıracaktır. Ayrıca değişik etkinlik ve denemeler tatil sonrası arkadaşlarına anlatacak, tatili anlamlandıracak malzemeleri çocuğa verir.

4- Çocukla ev içi sorumlulukları paylaşma; tamir işleri, kek-pasta pişirme, hayvanlara bakma, çiçek soğanlarını ekmek gibi yaşına ve konuma uygun uğraşlar hem kendine güvenini artıracak hem de el becerilerini geliştirecektir.

5- Ailece kitap evlerinden alışveriş, aynı kitabı okuma, hakkında konuşma, geniş zamanlarda zevk alarak, merak ederek sonunu tahmin etmeye çalışarak, okuma zevkinin gelişmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca kart oyunları, kutu oyunları, aile oyunları ile rekabet duygusu gelişir, yenme-yenilme durumlarını hoşgörü ile kabullenmeyi öğrenir.

6- Anneanne, babaanne gibi bakım veren birilerinde kalınca; aşırı koruma, sevgi adına “kıyamam” deyip şımartma, daha küçük bir çocuk davranmasına yol açacaktır. Büyük ebeveynler kuşaklar arası aktarım için büyük nimettir, bu çok özel ilişkinin çocuğu büyütmek için kullanılması paha biçilemez.

7- Eksik dersler, sınava hazırlanma kaygısı olmadan daha basit ama kısmen oyun veya gündelik aktiviteler ile çocuğa kazandırılır. Örneğin bir elma keserken kesirlerle ilgili temeller konuşulur, marketten alışverişte bilinçli tüketici olmak öğretilir, atasözleri ve deyimlerle ilgili cümleler kullanılabilir.

8- Sağlıkla ilgili check-up, danışmanlıklar önceden planlanmalı, gelecek okul dönemine bırakılmamalıdır. Sınav ve stresin azaldığı tatillerde problemler azalmış gibi görünse de daha sonra yoğunlaşarak ortaya çıkacaktır.

9- Çocuğa günlük okul hazırlıklarını yaparken yapılan yardımlara tatil döneminde ara verilmeli ve kendi işini kendisi yapması için yönlendirilmelidir.

10- Deney kitapları, değişik hobiler, ülkeler, coğrafyalar gibi konular geniş zamanlarda tatil planlamak ya da haberlerde geçen bir konu ile ilgili merakları gidermek araştırma yeteneğini geliştirecektir.

11- Çocuğun kendi başına veya akranları ile ortak etkinlikler planlama ve eğlenmesine fırsat verilmelidir.

12- Okulların açılmasına 3-4 gün kala uyku, yemek ve etkinliklerin planlanması mutlaka yeniden düzenlenmelidir.

Şişli Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı, aileyle sevgi dolu bir tatil geçirmenin 9 adımını belirtiyor.

1- Aile büyüklerine ziyaretler planlayın
Anneanne ve babaanne ziyaretleri ile aile özlemini giderebilecek sıcak bir ortamlar oluşturun. Bu çocuğunuzun ruhsal doygunluğa erişmesini ve yeni döneme huzurlu ve hazır başlamasına yardımcı olacaktır.

2- Aktivitelere katılım düzenleyin

Yoğun okul zamanında fırsat bulunamayan aktivitelere katılınabilir örneğin kış döneminde kayak yapılabilir, yüzme veya dans kurslarına gidilebilir. Çocuğunuzun hangi dala daha yatkın olduğunu tespit edip, isteğine göre yönlendirmek ve gerek sanat gerek spor dalında destek sağlamak en doğru adım olacaktır.

3- Dinlenmeyi asla unutmayın
15 gün çocuğunuzu asla okulda öğrendiklerinden ve okul ortamından uzak tutmaz. 15 günlük bir ara hem çocuğun dinlenmesi hem de vücut yorgunluğunu atması için ideal bir süredir.

4-Tatil asla çocuğunuz için bir check-up zamanı değildir!
Şikayeti olan çocuklarımızın gerek tetkik gerek ameliyat sonrası dinlenmeleri için kazanılmış bir süreçtir. Yani bir fırsattır.

5- Tatilde doğal ortamları tercih edin
Yapacağınız şehirden uzak, küçük birliktelikler çocuğunuz için adeta bir ruhsal terapi olacaktır. Yeni döneme yüksek bir moral ve enerjiyle başlamasını sağlar. Aile içindeki huzur ve birlikte geçirilen kaliteli zaman okul başarısını her zaman artıracaktır.

6- Tatili görüşülemeyen arkadaş, akraba ve kuzenlerle görüşmek için bir firsata çevirin
Okul döneminde bu ortamları yakalamak derslerin yoğunluğundan dolayı çok zor olabiliyor. 15 günlük bu tatil kesinlikle bu eksikliği gidermek için sunulan bir fırsattır, bunu iyi bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.

7- Bilgisayarlara biraz mola!
Çocuğunuza tatile başlamadan önce seveceği birkaç kitabı okuması önerin.

8- İlgilendiği bir konu hakkında bir yazı hazırlaması önerin
Çocuğunuza, kendi istediği ve sevdiği bir konu hakkında bir yazı yazmasını önerin. Bu şekilde hem isteyerek yapabileceği, bilgi dağarcığını artırabilceği hem de araştırma ruhunu aşılayabileceği bir imkan sağlayın.

9- Her şeyin başı sevgi
Unutmayın aile ve akraba bağlarını kuvvetlendirerek, eğlenceli,kültürel ve sportif aynı zamanda bilimsel ve eğitici bir tatil geçirmek elinizde...
 

dderya

kOkOşŞ
V.I.P
Central Hospital’dan Uzman Psikolog Aycan Bulut, sömestr tatili için ailelere bazı önerilerde bulundu.


Yorucu bir okul döneminin ardından başlayan yarıyıl tatilinde çocuklar, çoğunlukla bir rahatlık yaşar. Artık erken uyanma zorunluluğunun olmaması onların geç saatlerde uyumalarına, dolayısıyla güne daha geç başlamalarına neden olur. Ödev yapma ve okula yetişme gibi mecburiyetlerinin olmaması ise, dışarıda ya da teknolojik cihazların başında geçirilen oyun saatlerinin artmasına yol açar. Bu nedenle tatil dönüşü çocukların, okul hayatı için yeniden bir düzen oturtması gerekir. Oysaki tatiller rehaveti çağıran bir süreç değil, dinlenme, yenilenme ve yeni başarılar için hazırlanma dönemi olarak kabul edilmelidir.

Kuralların esnetilmesi, yeni dönemde okul fobisine yol açabilir


Tüm dönem boyunca okul maratonunda çocuklarının yorulduğunu düşünen ebeveynler, tatil dönemlerinde onları rahatlatmak ister. Uyku saatlerinin aşırı esnetilmesi, çocukların her istediği aktiviteyi yapmasına olanak sağlanması, bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazların uzun süreli kullanımlarına müsaade edilmesi bunlardan yalnızca birkaçıdır. Ancak unutulmamalıdır ki; sömestr tatili çabucak geçecek, çocuklarsa bu temponun tam tersine dönüş yapacak. Rahat ve her istenilen yapıldığı tatilin ardından okula dönmekse, onlar için adeta işkenceye dönüşecek. Hatta okul fobisi yaşayacak, okula gitmeyi reddedecekler. Bu nedenle sömestr tatilinin doğru şekilde değerlendirilmesi çocuk gelişimi ve okul başarısı için oldukça önem taşır.

Verimli bir sömestr tatili için dikkat!


Yanlış değerlendirilen sömestr tatili, çocuklarda bazı olumsuz sonuçların yaşanmasına sebep olabilir. Okula gitmemek için karın ağrısı ve bulantı gibi bahanelerin uydurulması bunların başında gelir. Yine uyumayı ve yemek yemeyi reddetme, konsantrasyon eksikliği, yazı yazamama gibi durumlar da görülebilir. Ayrıca çocuk hırçınlaşabilir ve ailesiyle gerilimler yaşayabilir. Tüm bu sonuçlar ise, ilerleyen zamanlarda çocukların başarıya ulaşma konusunda güvensizlik yaşamalarına zemin hazırlayabilir.

Çocukların sömestr tatilini en verimli şekilde geçirebilmesi için ebeveynlerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Yapılacakların başında ise, çocuklara, tatilin onlara her istediğini yapabilme serbestliği tanımadığını, tatilde uyku saatlerini biraz daha esnetebilseler de tamamen rayından çıkaramayacaklarını anlatmak geliyor.

Diğer yandan tatil için çocuklara özel planlama yapılabilir. Fakat çocuk aktivitelerden önceden haberdar olmalıdır. Seçilen etkinlikleri çocuğun sevmesi büyük önem taşır. Alışveriş merkezlerini gezmek ya da oyun merkezlerine gitmek yerine çocuğun gelişimini destekleyecek aktiviteler seçilmelidir. Örneğin; müze ziyareti, sinema ve tiyatro etkinlikleri ve temiz hava alabilecekleri doğa gezintileri uygun seçenekler olacaktır. Bu tarz aktiviteler, onların inceleme ve öğrenme yeteneklerini geliştirecektir.

Çocukların yepyeni ülkeler ve coğrafyalar tanıyabilmeleri için ülke turları planlanabilir. Gidilecek ülkeyi ve özelliklerini araştırmak onların ufkunun gelişmesinde önemli rol oynayacaktır.

Aile içerisinde okuma partileri düzenlenebilir. Ailece kitapçı ziyaretleri ve kitap seçimleri yapmak, sırayla aynı kitabı okumak, ardından kitap hakkında görüş ve düşünceleri paylaşmak, çocukların okuma sevgisini ve isteğini arttıracaktır.

Çocukların ailenin yanı sıra akranları ile plan yapmasına olanak tanınmalıdır. Tabii, tek başlarına etkinlik yapmak da isteyebilirler. Böyle durumlarda çocuk kısıtlanmamalı, kendisine fırsat verilmelidir.

Her sayılı günün bittiği gibi sömestr tatili de son bulacaktır. Bu nedenle yeni yarıyılın başlamasına birkaç gün kala çocuğun uyku, yemek gibi alışkanlıklarının saatleri yeniden düzenlenmelidir.
 
Top