• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

SÖMELEK KÖFTESİ

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Malzemeler Köftesi için​

250 gram yağsız kıyma (çiğköftelik)
1,5 su bardağı köftelik bulgur
Yarım su bardağı irmik
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı +yarım su bardağından çok az sıcak su)
1 tane yumurta
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
(bardak ölçüm 200ml)
Köfteyi kaynatmak için
Yeteri kadar su ve
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 su bardağı köftenin suyu
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Yemeğin üzerine servis ederken
Sarımsaklı yoğurt veya sade yoğurt

somelek-koftesi.jpg

Hazırlanışı​

Yoğurma kabının içerisine köftelik bulgur irmik, un,baharatlar alınarak karıştırılır.​

Üzerine sıcak su eklenir. Üzeri kapanarak 15/20 dakika bekletilir.
Bekletilen köfteyi yoğurmak için eller bir defa ıslatılarak beş dakika kadar yoğrularak kıyma ve salça eklenerek yumuşayana kadar yoğrulur.
Üzerine bir tane yumurta eklenir ve kıvam alana kadar yani sakız gibi olana kadar tekrar yoğrulur.
Ceviz den biraz küçük parçalara ayrılarak iyice sıkılırak şekil verilir. (ellinizi hafif ıslatıp şekil verebilirsiniz).
Tencereye yeteri kadar su ve tuz alınır. Kaynayan suya köfteler atılır.
Yaklaşık 13/15 dakika kadar kaynatılır. (pişen köfte zaten yukarı çıkacaktır yeteri kadar piştigi anlaşılır).
Köfteler sudan çıkarılır köfte ve köftenin suyu bir kenarda bekletilir.
Sosu için genis tencerenin içerisine tereyağı alınır ısınan yağa salça eklenir. Salça kokusu çıkana kadar karıştırılıp üzerine köftenin suyundan bir buçuk bardak eklenir.
Kırmızı biber ve tuz eklendikten sonra bir dakika kadar kaynayan sosa köfteler eklenir.
Sosda beş dakika kadar pişirilip ocağın altı kapatılır.
Servis tabağına köfteler alınarak üzerine kıyılmış maydanoz serpilir.
Damak tadınıza göre sarımsaklı yoğurt yahut yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Tarife tamamıyla uyarsanız kesinlile dağılmayan sert bir köfte elde edersiniz.
 
Top