Soğuk Kış Aylarında Hem Fiziksel Hem De Zihinsel Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Enda

Neylersin!!!
V.I.P

Kış aylarını olabilecek en sağlıklı şekilde geçirmek ister misiniz? İşte kış ayları boyunca hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı korumanın yolları...​



Soğuk Kış Aylarında Hem Fiziksel Hem De Zihinsel Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler






Büyük bir özlemle beklediğimiz kış ayları sonunda geldi çattı. Yalnızca ülkemiz için değil, tüm dünya için oldukça zorlu geçen bu yıl; sonunda bitiyor! Hepimizin umudu; daha güzel, daha huzurlu ve daha sağlıklı bir yıla merhaba demek. Tabii bunun için 2020 yılından hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlıklı çıkmamız şart! Biliyoruz; 2020 yalnızca fiziksel sağlığınızı tehdit etmekle kalmadı, aynı zamanda zihinsel sağlığınıza da savaş açtı. Sosyal hayatın kısıtlanması, eğitimin ve birçok işin online sistemler üzerinden yürütülmesi ya da günlerimizin büyük bir çoğunluğunun evde geçmesi… Umuyoruz ki bunlara veda etmemize çok az kaldı! ? Bu soğuk kış aylarında hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınızı korumak için yapmanız gerekenleri araştırdık ve derledik. 2020 yılına güçlü bir şekilde veda etmek için bilmeniz gereken her şey burada! İşte kış ayları boyunca sağlığınızı korumak için yapmanız gereken 10 şey…

1. Zihinsel sağlığınızı korumak için üretken olun!​

1-2.jpeg

Yaz aylarının bitmesiyle birlikte havalar soğumaya ve günler kısalmaya başladı. Bu da hali hazırda beklemekte olan psikolojik rahatsızlıklarımıza tuz biber oldu! ? Dışarıda geçirdiğimiz vakit, iyiden iyiye kısıtlandı. Depresyon, anksiyete ya da uykusuzluk gibi çeşitli problemlerle mücadele etmenin en iyi yolu, elbette üretkenliğinizi korumak. Bunun dışında bol bol D vitamini almaya, günde 7-8 saat uyumaya ve haftada birkaç gün egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.


2. Kendinizi 3 büyük virüsten koruyun!​

2-10.jpg

Kış aylarının gelmesiyle birlikte ne yazık ki boğuştuğumuz hastalıklara yenileri eklendi. ? bir yana, şimdi bir de grip ve soğuk algınlığıyla mücadele etmek zorundayız. Gripten korunmanın en etkili yolu, tahmin edebileceğiniz üzere grip aşısı. Kovid-19’dan korunmanın yollarınıysa artık hepimiz biliyoruz. Peki viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığından nasıl korunacaksınız? Soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullanmak ne yazık ki mümkün değil. Bu nedenle her hastalıkta geçerli olan hijyen kurallarına soğuk algınlığında da dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun dışında her gün en az 8 saat uyumaya, çinko almaya ve bitki çayları içmeye dikkat etmelisiniz.

3. Ecza dolabınızı yenileyin​

kış aylarında

Ecza dolabınızı yenilemenin vakti geldi de geçiyor! Bu hafta sonu dolabınızdaki eski ilaçları atmaya ve eksikleri tamamlamaya ne dersiniz? Boğaz spreyi, burun spreyi, boğaz pastili, öksürük şurubu, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar önceliğiniz olmalı.

4. Sonbaharı geride bıraktığımız şu günlerde astım krizleri ve sonbahar alerjisi konularında dikkatli olun​

kış aylarında

Sanılanın aksine yalnızca ilkbahar değil, sonbahar da çeşitli alerjilere davetiye çıkarır. Özellikle evde vakit geçirdiğimiz şu günlerde kapalı alanlarda biriken toz ve kir de alerjinizi tetikleyebilir. Soğuyan ve kuruyan havanın çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmasını istemiyorsanız yapmanız gerekenler oldukça basit. Evinizi güzelce havalandırın, HEPA filtreye sahip süpürgelerle temizleyin, nevresim takımlarınızı sıcak suda yıkayın ve yüzünüzü soğuktan koruyun.


5. Sağlığınız için evinizi donatın!​

kış aylarında

Kış aylarında sağlığınızı korumanın bir başka yolu da gerekli ekipmanlarla evinizi donatmak! Peki bu ekipmanlar neler? Evinizde mutlaka bol bol maske bulundurmalısınız. Bunun dışında toz tutmayan nevresim takımları edinmek de iyi bir fikir olabilir. Ek olarak hava nemlendirici, sıcak su torbası ve HEPA filtreye sahip çeşitli temizlik araçları edinebilirsiniz.

6. Gözlerinizin ve cildinizin kurumasına izin vermeyin​

6-8.jpg

Kovid-19’dan korunmanın ilk kuralı ellerimizi bol bol yıkamak. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte bu durum, cildinizin kurumasına ve çatlamasına neden olabilir. Bu nedenle ellerinizi ve yüzünüzü bol bol nemlendirmeye özen göstermelisiniz. Cildinizi koruyacak bir başka yöntem de çok sıcak suyla duş almaktan kaçınmak. Bunların dışında sürekli olarak bilgisayara bakmak da göz sağlığınızı etkileyebilir, gözlerinizin kuramasına neden olabilir. Bunu engellemek için rahatlatıcı göz damlaları kullanabilir, belli aralıklarla gözlerinizi dinlendirebilirsiniz.

7. Kendinizi kronik ağrılara hazırlayın​

kış aylarında

Sonbahar kış aylarında yaşanan hava değişimleri, baş ağrısına ve çeşitli kas ağrılarına neden olabilir. Özellikle uyku düzeninizin bozulması, migren gibi birçok problemi beraberinde getirebilir. Bu nedenle kronik ağrılara hazırlıklı olmanız çok önemli. Peki kronik ağrılar için ne yapabilirsiniz? Yoga gibi rahatlatıcı egzersizler deneyebilir, meditasyon yapabilir ve ağrıyan bölgelere sıcak-soğuk kompres uygulayabilirsiniz.


8. Bağışıklık sisteminizi güçlendirin​

kış aylarında

Konu kış aylarında sağlığınızı korumak olduğunda dikkat etmeniz gereken ilk şeylerden biri de güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak. Bunun için düzenli olarak egzersiz yapmanız, dengeli beslenmeniz ve her gün en az 8 saat uyumanız gerekiyor. Takviye gıdalar ve vitaminler alarak bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olacaktır.

9. Kilerinizi ve buzluğunuzu doldurun!​

kış aylarında

Biliyorsunuz ki ev yemeği gibisi yok! Kış aylarında sağlığınızı korumak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da beslenme şekliniz. Bol bol besine ihtiyaç duyacağınız bu aylarda hazır ve paketli gıdalardan kaçınmalı, yemeklerinizi olabildiğince evde hazırlamaya özen göstermelisiniz. Hazır gıdalardan kaçınmak için kendinize çeşitli atıştırmalıklar hazırlayabilir, buzluğunuzu ve kilerinizi sağlıklı gıdalarla doldurabilirsiniz. Biliyoruz; kimi zaman yemek yapacak enerjiyi bulamıyorsunuz ancak böyle anlar için buzluğunuzda basit yemekler bulundurmak, hazır gıdalardan kaçınmanızı sağlayacaktır.

10. Çeşitli aplikasyonlardan yardım alın​

kış aylarında

Kış aylarında fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumak için verebileceğimiz son öneriyse çeşitli aplikasyonlar kullanmak! Örneğin ne kadar su içtiğiniz takip etmek için çeşitli aplikasyonlar kullanabilirsiniz. Benzer bir şekilde egzersiz , meditasyon hatta migren atakları için de uygulamalar bulmanız mümkün.
 
Top