Slayt Nasıl Yapılır? Slayt Hazırlama Programları Nelerdir

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Şirket içi sunum mu hazırlamanız gerekiyor? Ya da farklı bir yerse sunum mu yapacaksınız. Bunun için PowerPoint programı kullanmayı bilmeniz gerekiyor. Slayt hazırlama ve slayt gösterisi için neye ihtiyacınız var? Gelin PowerPoint sunum nasıl yapılır, nasıl hazırlanır bir bakalım.

Slayt Nasıl Yapılır?

Microsoft’un Office paketi içinde yer alan ve sunum hazırlamak için tasarlanan PowerPoint’i kullanarak slayt adı verilen sayfalara grafik, yazı, metin, video ve ses efektleri yerleştirebilirsiniz. Bu şekilde, multimedya öğeleri ile desteklenen etkili bir slayt yapımı ve sunum hazırlayabilirsiniz. Powerpoint, gerek menüleri gerekse kullanım şekliyle Word’den yahut Excel’den farklı değildir. Word ve Excel bilen bir kişinin PowerPoint ile çalışması çok da zor olmayacaktır.

Slayt Hazırlama Programları Nelerdir?

Hazırladığınız sunumların tekdüze değil de daha renkli, eğlenceli ve dikkat çekici olmasını istemez misiniz? İşte size 5 değişik slayt hazırlama programı.

PREZİ:

Sunum hazırlamak için çok farklı alternatifler sunan Prezi ile çok az sunum slaytı kullanarak çok şey anlatabilirsiniz. Zoom özelliği olan Prezi’de temalar arasında kolayca geçiş sağlayabilirsiniz. Prezi’yiücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz ama ayda 5 dolar karşılığında premium üye olarak da tüm özelliklerden faydalanabilirsiniz.

HAİKU DECK:

HaikuDeck denilen programla da pek çok hazır şablon ve kendinizin hazırlayacağı formatlarla etkili sunumlar yapabilirsiniz. Hele ki sunumunuz iş dünyası ve eğitim ile alakalı ise bu hazır şablonlar daha da işinize yarayacaktır. HaikuDeck programında ücretsiz fotoğraf indirme ve youtube videolarınızı sunuma taşıma olanağı da vardır. Ipone ve Ipad ile de uyumlu olan bu program sayesinde yüksek kalitede sunumlar yapabilirsiniz.

POWTOON:

Powtoon ile animasyon ağırlıklı nice sunumlar yapabilirsiniz. Bu program daha çok animasyon ve kısa çizgi sinema oluşturma sitesidir. Dolayısıyla bu programla canlı ve hareketli sunumlar hazırlayabilirsiniz. Powtoon özellikle reklam ve ürün tanıtımları konusunda oldukça etkili bir programdır.

SlideRocket da alternatif bir sunum programı. Bu program ile pek çok sunumu kendi kendinize oluşturabilirsiniz. Powerpoint’te hazırladığınız sunumları sisteme aktarıp SlideRocket özellikleri ile istediğiniz değişiklik ve oynamaları yapabilirsiniz.

GOOGLE SLİDES:

Bu program temelde Powerpoint’e benzer ama programa ihtiyaç duyulmadan son derece pratik sunumlar hazırlanmasına olanak tanır. Bu da GoogleSlides’i kullanışlı kılar. Eğer sunumunuza az bir süre kaldıysa ve hızlı bir çalışma yapmanız gerekiyorsa Google Slides ile kısa sürede temel bir sunum hazırlayabilirsiniz. Bu program tüm Google araçları ile uyumludur.

Windows Movie Maker İle Slayt Nasıl Yapılır?

Windows Movie Maker ile ev ortamında son derece profesyonel videolar yahut sunumlar ve slayt yapımı hazırlayabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı fotoğraf makinenizden yahut bilgisayarınızdan Movie Maker’a ekleyin. Bundan sonra filminize istediğiniz ayarları yapabilirsiniz.

PoverPoint Slayt Sunum Nasıl Hazırlanır?

  • Önce powerpoint programını indirerek bilgisayarınıza yükleyin.
  • Başlat düğmesine basın ve “Tüm programlar” menüsüne gelerek powerpoint satırına tıklayın. Bu işlemi yaptığınızda powerpoint programı çalışmaya başlayacak.
  • Program açılınca ekrana boş bir sunum sayfası gelecek. Buna slayt da diyebiliriz. Pencerenin sağ tarafında seçeneklerle dolu bir bölüm vardır. “Yeni sunu” başlığı altındaki “otomatik içerik sihirbazı”ndan seçeneğini tıklayın.
  • ”Otomatik içerik sihirbazı”ndan seçeneğine tıkladığınız zaman, yapacağınız sunumu, ekrandaki sihirbaz yardımıyla hazırlayabilirsiniz. Sihirbaz sayesinde daha önceden hazırlanmış şablonlar arasından seçim yapabilir ve hazırlanan sunum üzerinde istediğiniz değişikliği gerçekleştirebilirsiniz.
    slayt.png
  • Sihirbazı kullanmak yerine hazır şablonlardan da yardım alabilirsiniz. Sağdaki “yeni” başlığı altında yer alan “Tasarım Şablonu’ndan” satırına tıklayarak farklı tasarım örneklerine ulaşabilirsiniz. Bu şablonlar, evvelden belirlenmiş görsel öğelere sahiptir. Fakat eğer istiyorsanız kendi resimlerinizi de sunumunuza ekleyebilirsiniz.
  • Sihirbazı da, hazır şablonları da kullanmak istemiyorsanız “yeni” başlığı altındaki “Boş Sunu” satırına tıklayın. Buradaki metin ve içerik düzenlerinden bir tanesini seçin ve tıklayın. Böylece boş bir sunum sayfası ile karşılaşacaksınız.
  • Tüm sunum sayfaları ekrandaki düzene göre hazırlanacaktır. Uygun alanlara kendi metinleriniz girebilirsiniz. Metin girmek için boş bir metin alanına tıklayın ve yazacaklarınızı klavye yardımıyla yazın.
  • Bu programla sunumunuzun ihtiyacına göre farklı biçimlerde görüntülenmesine olanak tanınmaktadır. Bu seçenekler de görünüm menüsünün altında yer alır. Pencerenin sol alt kısmında slayt görüntülenmesi ile alakalı seçenekler bulunmaktadır. “Slayt Sıralayıcısı Görünümü” seçildiğinde tüm slayt sayfaları bir arada ekrana yansıyacaktır. “Slayt Gösterisinde ise, sayfalar otomatik olarak ardı ardına ekrana gelmeye başlarlar.
  • Sayfanın en alt kısmında “not eklemek için tıklayın” yazılı kutucuk, sunum sırasında görüntülenmeyecek notlara ayrılmıştır. Anımsamanız gereken bazı detaylar varsa bunları bu kutucuğa yazdığınız notlarla anımsayabilirsiniz.
  • Arka planda kullanacağınız renkleri belirlemek için “Tasarım/Renk Düzenleri” kısmını takip edebilirsiniz. Powerpoint penceresinin sağ kısmında kullanılabilecek farklı renk temaları listelenmektedir.
 
Top