Siz de Metabolizmanızı Hızlandırmak İsteyenlerden Misiniz?

GüLüCüKツ

Tatlım tatlım 👶🏻
V.I.P
Spora başladınız, diyete başladınız, her gün iki litre suyunuzu da düzenli olarak içiyorsunuz ama bana mısın demiyor. Kilonuz olduğu yerde sayıyor. Neden mi? Metabolizmanız yavaş çalıştığı için.
Metabolizmanızı hızlandırmak ve aynı zamanda sağlıklı beslenmek istiyorsanız aşağıdaki liste size yardımcı olacaktır.
Metabolizmayı hızlandıran gıdalar:
1. Zencefil: Sindirim hızlandırır ve kolaylaştırır. Enfeksiyon riskini azaltır.
2. Yeşil çay: Güçlü bir antioksidandır. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bağırsaktaki faydalı bakterileri arttırarak sindirime yardımcı olur.
3. Beyaz çay: Yeşil çayla aynı ailedendir ama antioksidan oranı yeşil çaydan daha yüksektir.
4. Biberiye: Kan dolaşımını hızlandırır, vücudu ısıtır ve yağ yakımına katkı sağlar.
5. Kekik: Kolestrolü düşürür. Kekik suyu yağ yakımına yardımcı olur. Canladırır, damarları açar.
6. Zerdeçal: Safra kesesi ve karaciğeri temizleyerek düzgün çalışmalarını sağlar böylece vücudun detoks sürecine katkıda bulunur.
7. Kırmızı pul biber: Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına yardımcı olur. İştah açabileceği için dikkatli tüketmekte fayda var.
8. Karanfil: Vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar.
9. Mercanköşk: Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.
 

Papatya

V.I.P
V.I.P

Bazal metabolizma hızı; bazal koşullar altında solunum, dolaşım, gastrointestinal faaliyetler, kas tonusu, vücut sıcaklığının korunması gibi temel metabolik olayların sürdürülmesi ve böbrek, karaciğer gibi organlar ve endokrin bezlerin fonksiyonlarının devam ettirmesi için harcanan enerji anlamına gelmektedir.

OykRrP.jpg


Erkekler kadınlara göre daha fazla kalori yakar ve dolayısıyla metabolizmaları daha hızlıdır. Yaş ve genetik etmenler de aynen cinsiyet gibi metabolizma üzerindeki etkilerini değiştirme şansını bizlere asla vermez. Yaşlanma ile her 10 yılda yüzde 1-2 kadar metabolizma hızımız düşer. Hiç hareket etmeden vücudumuzun sadece yaşamsal olaylar için harcadığı kalori besinlerle aldığımız kalorinin yüzde 60-70 kadarını oluşturur. Ayrıca yediğimiz besinlerin içindeki besin öğelerinin ayrışması için sindirim sisteminde ve dokularda kalori harcaması olur ve aldığımız kalorinin yüzde 10'u da bu amaçla harcanır. Gördüğümüz gibi vücut alınan kaloriyi harcamak için metabolizmayı canlı tutmaya çalışır. Fakat biz öğün atlayarak, aktivite yapmayarak, doğru besin seçmeyerek ve sürekli kilo alıp, vererek metabolizmayı yavaşlatırız.


Vücudun kas kitlesi artırıp, yağ miktarını azaltmak metabolizmayı hızlandırmak için ilk hedef olmalı. Vücudun kas miktarı yüzde 75, yağ miktarı yüzde 25 olduğunda metabolizma hızı artmaya başlar.

Kas kitlesini arttırmak için kısa süreli ama çok yoğun egzersizler yapmanız gerek. Vücudun dayanabileceği kadar ağırlıkla atletik fitness veya kısa mesafeleri tempolu koşmak gibi aktiviteler kas hacminizi artırır.

Yağ depolanmasını önleyen yoğurt

Bu hazırlayacağınız yoğurttan bir öğünde 100 gr. yediğinizde yemekteki kalorinin yağ olarak depolanmasını önleyecek ve metabolizmanızı da arttıracaksınız. 1 çay bardağı az yağlı yoğurt, 1/2 adet kabuğu soyulmuş ve çekirdeği çıkarılmış taze avokado ve 1 çay kaşığı hardalı karıştırıcıdan geçirip, krema haline getirip servis edin.

Aerobik aktiviteler yapmak kas kitlenizi arttırmaz ancak düzenli yapıldığında metabolizma hızınız en az yüzde 8-10 kadar artar.

Kas yoğunluğunu arttıracak aktiviteler yapamıyorsanız, orta tempolu ve uzun süren egzersizler yapabilirsiniz. Haftada en az beş kere en az 70 dakikalık egzersizler metabolizmanızı arttırır. Bir ay içerisinde metabolizmanızın hızlandığını hissedeceksiniz. Duran metabolizmayı canlandıran kereviz suyu: Bu formülü her gün az miktarda öğünler dışında, ek olarak günde 500 ml, bir hafta boyunca içmeniz yeterli. Bir su bardağı kadar su için brokoli, salatalık, kereviz kökü ve yapraklarını katı meyve sıkacağından geçirin.

Metabolizmayı hızlandıran greyfurt suyu

1 adet greyfurdu sıkın. 1 başparmak kadar taze zencefili kabuklarını temizleyin iyice rendeleyip greyfurt suyuna ekleyin ve 1 çay kaşığı vanilya tozu ile karıştırın.

Metabolizmayı hızlandıran marmelat: Kuru incir, kuru kayısı, kuru siyah üzüm, kuru hurma ve kuru eriği bir gece önceden iyice yıkayın ve suda yumuşaması için bekletin. Yeniden yıkayın ve üzerine az süt, az ceviz ve çok az tarçın ekleyin. Marmelat kıvamına gelinceye kadar çekin. Her sabah bir yemek kaşığı marmelât yiyip üzerine iki su bardağı ılık su için.

Kaynak; Sabah

 
Top