Siyah Havuç

Suskun

V.I.P
V.I.P
Konya'nın Ereğli ilçesinde yetişen siyah havuç, giderek artan doğal boya ihtiyacını karşılamak için hammadde olarak kullanılıyor. Siyah havuçtan elde edilen renklendirici, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor.

siyah-havuc.jpg

Siyah havuç hammadde olarak kullanılıyor

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Bozkurt, ilçede yetiştirilen siyah havucun yurt içinde şalgam konsantresi olarak, yurt dışına ise doğal renklendirici olarak ihraç edildiğini belirterek, "Eskiden havuç hasat edildikten sonra yıkanır, paketlenir ve taze olarak yurt dışına gönderilirdi. Şimdi ise ilçemize 3 boya fabrika kuruldu. Bir tanesinin temeli atıldı ve bir tanesi ile de görüşmelerimiz sürüyor. Artık boya haline getirilen ürün dolaylı olarak değil, doğrudan boya olarak ihraç ediliyor" dedi.

Siyah Havucun Faydaları​

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nde görev yapan bilim adamları yaptıkları araştırmada içinde bulunan antosiyanin adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun ayrıca önemli bir iltihap kurutucu ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da gözlemledi.

Araştırmacılar fareler üzerinde yaptıkları araştırmada hayvanlara yağ ve karbonhidratlar açısından zengin bir diyet uyguladı.

Kısa sürede kilo alan farelerde yüksek tansiyon diyabet glikoz toleranssızlığı karaciğer ve kalp rahatsızlıkları ortaya çıktığını gören araştırmacılar bundan sonraki 2 ay boyunca hayvanlara verilen besinlere siyah havuç suyu ekledi.

Siyah Havuç Suyu

Siyah Havuç Suyu

Elde edilen sonuçlar karşısında şaşıran araştırma ekibinin başındaki Lindsay Brown farelere uygulanan "korkunç" besin programının sürdürülmesine rağmen tüm bulguların normale döndüğünün gözlemlendiğini söyledi.

Turuncu havuçlardan yaklaşık 28 kat fazla antosiyanin içeren siyah havucun antioksidan özelliğinin zaten bilindiğini belirten Brown ancak farelere uygulanan kötü diyete karşı etkisinin bu sebzenin iltihap kurutucu ateş düşürücü (anti inflamatuar) özelliği olduğunu da ortaya koyduğunu kaydetti.
 
Top