Sınavda Netlerinizi Artıracak Teknikler

Suskun

V.I.P
V.I.P
Sınavda Netlerinizi Artıracak Teknikler
1- Her bir soruya ayrı ayrı konsantre ol.

Sınavda, sadece bir soruya odaklanırsınız. O da; çözdüğünüz sorudur.
10. sorudaysanız 9. soru ve 11. soru sizi ilgilendirmez. 10. sorudayken “Acaba 11 de ne var” diye düşünen çok sayıda kişi vardır.
Soruyu okurken de soru bölümündeyken, cevap bölümü sizi ilgilendirmez.
Çünkü en büyük dikkatsizlik soruyu okurken gözün cevaba takılmasıdır. O zaman; ne cevabı tam olarak algılayabilirsiniz ne de soruyu. Bu nedenle böyle sorunu olanlara cevabı kapatmalarını öneririm.
Bir soruya en iyi konsantre olma yolu; her bir soruda; “Şimdi dokuzuncu sorudayım, şimdi onuncu sorudayım” diye dikkatinizi o soruya getirmektir.
2-Nereden başlamaya alışkınsan oradan başla.
Denemelerde nasıl bir sıra ile testi çözüyorsanız aynı stratejiyi uygulayın. Sınavda yeni bir strateji kullanmayın.
3- Önemli bilgilerin altını çiz.
Sorular konsantre bir şekilde okumak için mutlaka önemli bilgilerin altını çiz. Görsel dikkatinizden kaçan bilgi, dokunsal dikkatinizden kaçmaz.
Biliyorsunuz, sınavda bazen bir kelime hayat kurtarır. Problem sorularında da verileri boşluklara yazın.
4- En son ifadeye dikkat et!
Soruda en önemli ifade en son ifadedir. Bu nedenle en son ifadeyi balon içerisine alın. Bu sizin olumsuzlama ile sorulan soruları daha dikkatli yakalamanızı sağlar.
5- Bilgi sorularında çoğunlukla ilk aklına gelen doğrudur.
Bilgi sorularında ilk aklınıza geleni işaretleyin ve kendinize hakim olun, değiştirmeyin. Geriye döndüğünüzde, sadece boş bıraktığınız sorulara bakın. Bu durumun istisnaları da vardır onlar kendilerini denemelerden bilirler.
6- Basit düşün.
Soruların ardında hinlik aramak yerine basit düşünmek, düz mantıkla düşünmek; netlerinizi daha fazla artırır.
7- Yüzde elliye indirdiklerinde şansını kullan.
Sınavda, altıncı hissinize, sezgilerinize güveninin.
Bu konuda ölçü; % 50'ye indirdiklerinizde atmaktır.
Bu noktada, daha destekli atmak için soruya tekrar dönmeniz faydalı olacaktır. Bu konuda cesur davranın ve mutlaka “Yaradan'a sığınıp” şansınızı deneyin.
8- Çeldiricilere dikkat!
Özellikle A ve B şıklarına dikkat edin ve mutlaka son şıkka kadar cevapları okuyun.
9- Mutlaka dinlen.
Her bir bölümü bitirdikten sonra mutlaka 20-30 sn. dinlenin. Bu süre içerisinde, derin nefes alın, suyunuzdan için. Ve “şimdi, Matematik ” diye zihninizi yapacağınız derse bloke edin.
İyi dinlenirseniz; iyi konsantre olursunuz ve kontrol daima sizin elinizde olur.
10- Mükemmeliyetçi olma.
Mükemmeliyetçilik zihinsel olarak çok yıpratıcı bir bakış açısıdır ve sınavda sizin duygusal olarak tıkanmanıza sebep olabilir.
Bu nedene kendinize gayet insani, küçük hata yapma payı bırakın. Çünkü herkes hata yapar.
11- Kodlamaya dikkat!
Kodlama stratejisi olarak denemelerde neye alışkınsanız o stratejiyi kullanın. Yeni bir strateji denemeyin. Kodlama yaparken etrafınızdakilerin duyamayacağı bir şekilde; iç sesinizle kodlayın.
12- En kritik zamanlarda doğru düşün.
Her sınavda aslında; iki yönlü sınav olmaktasınız. Birincisi; bilgi ve bilgiyi kullanma gücünüz.
İkincisi; psikolojik gücünüz.
Her ikisindeki ustalığınız, performansınızı belirler.
Bütün bunlara önceden zihinsel ve duygusal olarak hazırlıklı olmak; o sorularla savaşmamak; o tür sorular geldiğinde ne yapacağını önceden bilmek; kontrolü elinizde tutmanızı sağlar.
Böyle sorular geldiğinde ya da birkaç soru ardı sıra yapamadığınızda; arkanıza yaslanın, derin nefes alın, suyunuzdan için.
Ve o anda iki seçeneğiniz olduğunu hatırlayın.
Ya duygusal davranıp pes etmek; ki zaten o soruların amacı bu, ya da mantıklı olup gücünüzün sonuna kadar dayanıp sanki yeni başlıyormuş gibi devam etmek.
Bu nedenle her bir soruya ayrı ayrı konsantre olun önerimiz çok önemlidir. Yeni bir soru yeni bir başlangıç. Ve bir soru sadece bir sorudur. O kadar değeri vardır. Yaptığınız ve daha yapabileceğiniz çok soru var. Doğru yere bakın.

1. Kendini Doğru Tanı
Bir şehirde yol bulmaya çalışırken harita üzerinde nerede olduğunu bilmezsen, nereye gideceğini de bilemezsin. Aynı şekilde kendini doğru tanımazsan vereceğin kararlarda amacına hizmet etmez.
Kendini tanıyan insan; güçlü ve zayıf yönlerini, imkânlarını, yeteneklerini, fırsatları ve problemleri iyi değerlendirir. Şu sorulara cevap arayarak kendini tanımaya çalışabilirsin?
GÜÇLÜ YÖNLER

-Hangi derslerde ve derslerin hangi konularında daha başarılıyım, anlayabiliyorum?
-Başarısız olduğum ders ve konularda ne yapmam gerekiyor?
Yukarıdaki soruların cevaplarını danışman öğretmenin ile görüşerek öğren. Yeteneklerini keşfetmeye çalış.
İMKÂNLAR; Diğer öğrencilere göre artı ve eksilerim neler?
( ) Dershaneye gidiyorum.
( ) Danışman öğretmenim var.
( )RDS' lerde bilemediğim soruları sorabiliyorum.
( )Ders çalışırken motivasyonumu bozacak her türlü şeye 'HAYIR' diyebiliyorum.
( )Belirli sürelerde TV izleyip kapatabiliyorum.
( )Belirli sürelerde bilgisayar başında bulunup, ders çalışmaya geri dönebiliyorum.
( )Kitap okuma alışkanlığım var.
( )Çalışma masam, çalışma odam var.
( )Annem-babam ders çalışmama destek oluyor.
Yukarıdaki seçeneklerde artılar arttıkça imkanlarınız artıyor demektir. İmkânları değerlendirdiğinde SBS' ye girecek birçok öğrenciye göre şanslı olduğunu öğreneceksin.

2. Hedef Piramidin Olsun
Beynin kendi kendini programlar. Arabaya bindiğimizde şoför isek nereye gideceğimizi hareket etmeden önce düşünür ve planlarız, daha sonrasında ise başka şeyler düşünürüz.
SBS içinde durum böyledir. Kısa, orta ve uzun vadedeki hedeflerini, amaçlarını belirlemen beynini doğru şekilde programlamanı sağlar. Bunu başarmak için kendine hedef piramidi oluşturmalısın.
Unutma, 'Zafer, zafer benimdir diyebilenindir.' Zafer benimdir demek, başarılı olacağım demektir. Başarılı olmak ise, 'başaracağım' fikrini kafanın içine iyice yerleştirmek ve kafayı daima o istikamette çalıştırmak demektir.
Şu sorulara cevap vermen hedef piramidi oluşturmanda yardımcı olur.
Yakın Vadeli Hedefler
-En yakın tarihli deneme sınavında hedefin kaç puan veya kaç net yapmak istiyorsun?
-Bu hafta ders çalışma programı oluşturup, ders çalışma saatlerini belirledin mi?
-15 tatile kadar hangi konuları bitirmen gerekiyor ve 15 tatildeki deneme sınavlarında kaç puan almayı hedefliyorsun?
-Mayıs ayındaki deneme sınavında kaç puan almayı hedefliyorsun?
-SBS sınavında kaç puan almayı hedefliyorsun?
Orta Vadeli Hedef
-Hangi liseyi kazanmayı hedefliyorsun? Neden?
-Yabancı dil öğrenmeyi düşünüyor musun?
- Hangi alanda üniversite okumayı hedefliyorsun?
Uzun Vadeli Hedef
-Hangi mesleği yapmayı hedefliyorsun? Neden?
-Kaç yabancı dil öğrenmeyi hedefliyorsun?
-Yapmayı düşündüğün mesleğin kendine, ailene, ülkene ve insanlığa ne gibi faydaları var?
Piramidin en tepesindeki uzun vadeli hedefler soyut olmasına dikkat etmelisin. Hedeflerini belirlerken yukarıdaki tür sorulara cevap vermeli, yol haritanı çizmelisin. Hedefe giderken çeldiricilere, zaman hırsızlarına ve zevk tuzaklarına düşmemek için beyninde 'hedef piramidi dosyasını' açık tutmalısın. Bu sayede hedefine emin adımlarla yürür, olayların akışına kapılmazsın.



3.Başarı İçin Zorluklara Tahammül Et
Emek, gayret, çalışma, çaba ve çile yoksa kazanç da yok. Ders çalışmak belki de sana çok sıkıcı gelebilir. Fakat hayat, mükafatını zorluklara tahammül edenlere verir. Başın dik dolaşmak ve onurlu yaşamak istiyorsan emeğinle kazanmaya çalışmalısın.


4. Gerektiğinde "HAYIR" Demesini Bil
Hedefine ulaşmada bazen TV, internet, cep telefonu bazen de arkadaşların engel olabilir. Hedefine engel gördüğün her şeye 'HAYIR' demesini bilmelisin. Bunun içinde hedefini sürekli hatırlamalı ve hedefe olan inancını yenilemelisin.


5.Yenilikçi Ol
Doğru olanı yapmak için risk al. Hata yapmamak için risk almaktan kaçma. Ders programını, kitap okuma hedefini, odanı ve kendini sürekli yenile. Yenilikçi ol ama maceracı olma. Yeni ve farklı yöntemler denerken bunu sağlam nedenlere dayandır.
Rüzgarlar ne kadar şiddetli iseler ağaçlar o kadar güçlü olur. Engeller insanı durdurmak için değil, güçlendirmek için vardır. Başarı yolunda fırtınalara fırsat vermeli, risk almalısın.


6. İradeli Ol
İradeli olmak; iki veya daha çok seçenek arasında doğruyu ve iyiyi seçebilmektir. Ders çalışma, emek verme, sabretme zordur ama doğrudur. Başarıya elleri cebinde değil, iradeni doğru kullanarak varabilirsin. Başımıza gelen olayları seçemeyiz ama tepkilerimizi seçebiliriz. Sınav sonucu istediğin gibi olmasa da bunu kabullen fakat daha iyi bir sonuç için gayret et, çabala.

Hepiniz sene sonunda gireceğiniz Seviye Belirleme Sınavı'nda başarılı olabilmek için gayret ediyorsunuz. Ailenizde etrafınızda daha önce sınava girmiş ve başarılı olmuş birileri vardır. Onların nasıl başarıyı yakaladığını hiç düşündünüz mü? Ya da kendinize sene sonunda sınavdan almayı planladığınız puanı alabilmek için neler yapmanız gerektiğini hiç sordunuz mu? Size başarı olmuş insanlarla ilgili bir ipucu vereyim. Başarıyı yakalamış insanların mutlaka bir hedefi vardır. Yola bu hedefe ulaşmak amacıyla çıkar ve bu hedef için gayret ederler. Hedef kişinin başarıya odaklanmasını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Size yapılan bir araştırmadan bahsetmek istiyorum. Yale Üniversitesi mezunları üzerinde yapılan bir araştırma için, mezunlarla görüşülmüş ve onlardan açık ve belirli hedeflere sahiplerse bunlara nasıl ulaşacaklarına ilişkin planlarını yazmaları istenmiştir. Mezunlardan sadece %3'ünün böyle yazılı amaçlara sahip olduğu görülmüştür. Yirmi yıl sonra, araştırmacılar görüşme yaptıkları kişilere tekrar gitmişler, diğer konular bir tarafa, daha önce yazılı amaçlara sahip olan %3'lük kesimin finansal açıdan; geri kalan %97'nin toplamından daha iyi durumda olduklarını görmüşlerdir. Bu sadece kişilerin finansal gelişmelerini göstermektedir. Araştırmacılar, ölçümü zor olan; mutluluk, neşeli, huzurlu olma gibi sübjektif durumlarda da %3'lük kesimin diğerlerinden çok daha iyi olduklarını belirlemişlerdir. İki grup arasındaki en önemli fark daha başarılı olan grubun hedeflerini belirlemiş olması. Sonuç ise ortada. Hedefini doğru belirleyenler ve bu hedefe ulaşmak için gayret edenler başarıyı yakalamış.
Ziya Baran'a ait güzel bir söz vardır: "Hedefler bütün duygularınızı coşturur, heyecanımızı yükseltir ve enerjimizi arttırır. Hedefinizi bir kere kesin olarak belirleyip ona ulaşmak için güçlü bir şekilde karar verip harekete geçtiniz mi, hedefinize ulaşmaktan sizi kimse alıkoyamaz. Hedefini net olarak belirlemiş ve kendisini ona adamış olan bir insanı hiçbir zorluk durduramaz. O, bütün engelleri aşar ve hedefine ulaşır." Sene sonunda olmak istediğiniz noktayı hayal edin ve gerçekten orada olmayı isteyin. Böylece hedefinizi daha kolay motive olacak, her şeyin çok daha kolay olduğunu göreceksiniz. Başarının reçetelerinden biri artık elinizde. Size düşen sadece uygulamak...

GELECEK YIL NEREDE OLACAKSINIZ?

Kendinize hiç böyle bir soru sordunuz mu?
Hiç böyle bir soru üzerinde düşündünüz mü?
Yoksa bu soru da nerden çıktı mı diyorsunuz?
Gelecek yıl nerede olacağım? Herhalde iyi bir lisede olurum. Ya da önce biraz çalışayım, netlerimi göreyim ona göre düşünürüm. Belki de SBS'ye girdikten sonra puanımı görünce karar veririm diyorsunuz.

SBS'ye hazırlanan sizler için bu sorunun cevabı çok önemli. Çünkü bu süreçte başarıyı yakalayabilmeniz için yapmanız gereken ilk işi, kendinize ulaşılabilir bir hedef belirlemektir. Yani gelecek yıl nerde olmak istiyorum sorusunun cevabını vermektir. Vereceğiniz cevap sizin için çok önemlidir. Sınavlarda başarılı olmak istiyorsanız hedefinizi belitleyip, o hedefe odaklanmanız gerekmektedir.

Hedef, belli bir zaman diliminde ulaşmak için gayret edeceğiniz noktadır. Yapacağınız çalışmaların verimli olabilmesi ve istenilen sonuçları verebilmesi için, "Ne için" çalıştığınızı çok İyi bilmeniz gerekir. İşte hedefiniz "Ne için" çalıştığınızın cevabıdır. Hedef sizi motive edip çalışma isteğinizi arttıracak güçtür. Bir hedef belirleyip ona ulaşma gayreti içinde olmak enerjinizi arttıracak, gerekli gücü ve çalışma isteğini yakalamanızı sağlayacaktır. Eğer hedefiniz yoksa ders çalışmak için makul bir nedeniniz de yok demektir. Hedef, hazırlık sürecinde motivasyonunuzu devamlı üst seviyede tutmanıza yardımcı olacaktır. Hedefi olmayan bir öğrenci potansiyelini önemsiz işlere harcar. Böyle bir öğrencinin nasıl çalışacağına karar verip çalışmalarını sürdürmesi zordur.

Başarının tesadüfler sonucu gelmeyeceği açıktır. Başarı neye ulaşacağını önceden belirleyip ona göre çalışmakla elde edilir. Belli bir hedefe yönelik yapılan çalışmalar başarıya ulaşmayı kolaylaştır.
Haydi öyleyse... Hiç vakit kaybetmeden kendinize bir hedef belirleyin. Hedefinize ulaşacağınıza inanır ve gerekli gayreti gösterirseniz önünüzde hiçbir engel olmadığını göreceksiniz. Yapmanız gereken tek şey gideceğiniz yeri belirlemek. Şimdi bir kere daha soruyorum: Gelecek yıl nerede olacaksınız?
 
Top