• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katılmanızı bekliyoruz...

Sigarayı bırakmak için öneriler

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Sigarayı bırakmak isteyenlerin karar verme, hazırlanma ve devam etme aşamalarından geçmesi gerektiği bildirildi.

Sigarayı bırakmak için kişinin önce karar vermesi ve bırakma nedenlerini bir kağıda yazması gerekiyor. Sigaraya tekrar başlanmak istendiğinde bu notların okunması
önerilerek, ''Sigarayı bırakmanın ne kadar zor bir iş olduğu'' fikrinden vazgeçilmesi gerektiği bildiriliyor. Kişinin sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemesi, bu tarihe
kadar elindeki sigara paketi tamamen bitmeden yeni bir paket almaması, yanında çakmak taşımayı bırakması ve sigarayı bırakma tarihine kadar kül tablasının boşaltılmaması öneriliyor.

Sigarayı bırakmaya hazırlanan kişinin bırakma tarihinden bir gün önce içebildiği kadar çok sigara içmesi, aile, arkadaş ve sevdiği herkese sigarayı bırakacağını ilan etmesi tavsiye ediliyor. Sigaranın bırakılacağı günde kişinin elinde kalan tüm sigara paketlerini, kibritleri ve çakmakları çöpe atması, kül tablalarını boşaltması istenen sitede, ''Sürekli, sigara içmemekle kazanacağınız şeyleri düşünün. Devamlı bir şeylerle meşgul olun. Sinemaya gidin, tiyatroya gidin, uzun yürüyüşler yapın. Dişçiye gidip dişlerinizi temizletin'' deniliyor.

Sigarayı bırakan kişinin ilk ve sonraki günlerde sigara içmenin yasak olduğu yerlerde bulunması istenerek, şu önerilerde bulunuluyor:

''Günde yaklaşık 4 litre su için. Kahve ve alkolden de kaçının. Elinizde sizi oyalayacak kalem veya başka bir şeyler tutun. Düzenli olarak egzersiz yapın. Sigara içenlerin yapmakta zorlandığı aktiviteleri yapmaya çalışın. Dış görünüşünüze çok önem verin. Bol bol aynaya bakın. Kimsenin evinizde sigara içmesine izin vermeyin.''

 
Sigarayı bırakmanın 20 kolay yolu

Sigarayı bırakma kararıyla hayatınız değişecek. Bu tabii ki kolay olmayacak. Pek çok kişi başarmak için desteğe ve motivasyona ihtiyaç duyar. İşte size 20 maddelik yol haritası.

Araştırmalar sigara içenlerin yüzde 90'ının sigarayı bırakmak istediklerini fakat bunu başaramadıklarını göstermektedir. Çoğu tiryaki aksini söylese de sigarayı bırakmak mümkündür.

Uyandıktan hemen sonra sigara içenlerin, hastayken sigara içenlerin, sigaradan uzak duramayanların, sabahları daha fazla sigara içenlerin ciddi derecede bağımlılığı vardır ve bu kişiler sigarayı bırakmakta zorlanırlar. Sigarayı bırakanların yüzde 70'i ilk ayda tekrar kullanmaya başlarlar.

Sigarayı bırakmış olanların dörtte birinden azı, ilk girişiminde bunu başarmıştır. Sigarayı kalıcı olarak bırakanların çoğu bunu başarmadan önce 3-4 kez bırakmayı deneyip yeniden başlamışlardır. Güzel haber şu ki, sigarayı bırakmaya çalışıp bırakamamak her şeyin sonu değildir. Neden başarısız kalındığından ders alarak bunu başarıncaya kadar tekrar tekrar gayret etmek gerekir. Araştırmaların verdiği başka iyi bir haberde de, Amerika'da sigara içen kişilerin yaklaşık %45'inin sonunda sigarayı bırakabilmesidir.

Sigarayı bırakmak için 20 öneri

1- Kendinize inanın ve güvenin. Sigarayı bırakabileceğinize inanın. Hayatınızda daha önce başardığınız zor işleri düşünün. Sigarayı da bırakabileceğiniz düşünün.

2- Sigarayı bırakma sebeplerinizi ve bırakmakla kazanacaklarınızı yazın: Örnek: Daha uzun yaşamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak... Sigara içen herkes bunun zararlarını bilir ve bırakmak ister, siz bunu yazılı hale getirin ve her gün okuyun.

3- Ailenizden ve arkadaşlarınızdan sigarayı bırakma kararınızı desteklemelerini isteyin. Size yardımcı olmalarını; ama kesinlikle sizi suçlamamaları gerektiğini söyleyin. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde zorlanacağınızı ve size anlayış göstermelerini rica edin.

4- Sigarayı bırakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatınız için bir başlangıç olduğunu düşünün.

5- Sigarayı bırakmak için bir doktora danışabilirsiniz ve onun yardım ve önerilerini alabilirisiniz.

6- Kendinize bir egzersiz programı belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklına gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanızı engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranın vücudunuz yıllarca yaptığı zararı tamir etmesine yardımcı olacaktır. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapın.

7- Her gün 3-5 dakika nefes egzersizi yapın. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan derin nefes alın, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavaş bir şekilde ağzınızdan verin. Nefes egzersizi sırasında daha temiz ve daha rahat nefes aldığınızı göreceksiniz.

8- Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmıyorum deyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artıracaktır.

9- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş bırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.

10- Pek çok sigara tiryakisi, sigarayı yavaş yavaş ırakamayacağını; ancak bir seferde bırakabileceğini düşünür. Hangi metodun size daha uygun olduğuna siz karar verin.

11- Sigarayı bırakmayı isteyen bir arkadaşınız daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktır. Birbirinizi teşvik edici konuşmalar yapın.

12- Dişlerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.

13- Sigarayı bıraktıktan sonra kendinize bir ödül verin.

14- Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalıdır. Pek çok kişi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diğer zararlı kimyasal maddelerin atılmasına yardımcı olacaktır. Sigaranın verdiği zararları düzeltecektir. Ayrıca, yemek yeme isteğinizi de azaltacaktır.

15- Sigarayı en çok ne zaman istediğinizi düşünün; canınız sıkkın olduğunda, yemekten sonra, işten eve gelince mi? Sigara içmek yerine hoşunuza giden bir şey yapın.

16- Elinizdeki ve ağzınızdaki boşluk hissini gidermek için bir şey bulun. Örneğin, su için, sakız çiğneyin, leblebi yiyin.

17- Sigarayı bırakma konusunda düşüncelerinizi yazın. Bunu her gün okuyun.

18- Yanınızda sizin için çok önemli birisinin resmini taşıyın, bir kâğıda ‘sigarayı bırakacağıma söz veriyorum’ diye yazın, canınız her sigara istediğinde bu resme ve nota bakın.

19- Canınız sigara istediğinde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüğe yazın. Bu günlüğü her zaman yanınızda taşıyın.

20- Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayın ve sigarayı bırakmak için kendi planınızı yapın.
 
Sigarayı bırakma yöntemi
Prof. Dr. Tevfik Özlü; sigarayı azaltarak bırakmaya çalışan tiryakileri uyardı:

"Azaltanların en çok yüzde 15'i sigarayı bırakabiliyor. Aniden bırakanlarda ise başarı oranı yüzde 80'e çıkıyor"

Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü; sigara ve bırakma yollarıyla ilgili bir kitap hazırladı. Kitabında sigarayı bırakmak için ipuçları veren Prof. Dr. Özlü; bu zararlı alışkanlıktan nasıl kurtulunabileceğine dair sorularımızı yanıtladı:

* Sigarayı bırakmaya karar veren kişiler bu alışkanlığı aniden mi bırakmalı, yoksa yavaş yavaş mı azaltmalı?

"Acaba bırakabilir miyim? Bir denesem" demek, baştan kaybetmektir! Sigarayı bırakmayı başaranlar arasında yapılan anketler, buna muvaffak olanların çoğunun 'aniden bırakanlar' olduğunu gösterdi. Sigara azaltılamaz. 'Azaltarak bırakacağım' düşüncesi bir aldatmaca ve zaman kaybıdır. Çeşitli yöntemlerle sigarayı bırakmada başarı oranı; yüzde 30 dolayındadır. Hekimin hastasına zaman ayırması ve telkinle, bu işte yüzde 5-15 başarı sağlanır. Aniden karar verip sigarayı bırakanların başarılı olma oranı ise yüzde 81.5'tir. Azaltarak bırakanların sadece yüzde 5'i başarılı olabiliyor.

SAKIN PES ETMEYİN!

* Sigarayı bırakıp yeniden başlamış kişiler, bu alışkanlıklarından bir kez daha vazgeçmekte daha mı çok zorlanır?

Kişinin daha önce sigarayı bırakmayı denemiş ama başaramamış olması, bunu hiçbir zaman yapamayacağı anlamına gelmez. Çünkü bırakanların çoğu, ikinci ya da üçüncü denemelerinde başarılı olmuşlardır. Her bırakma çabası bir sonraki denemede başarma şansını artırır. Deneme sırasında edineceğiniz tecrübe sigara karşısında kendinizi daha iyi tanımanızı sağlarken, bıraktığınızda yaşayacaklarınızı bildiğinizden bunlara karşı hazırlıklı olmanıza yardımcı olur.

* Filtre ve ağızlık sigaranın zararlarını önler mi?

Ağızlık ve filtreler, sigara dumanında bulunan sağlığa zararlı tozları azaltır ama yok etmez. Ağızlık kullanan tiryakiler kendilerini güvende hissettiklerinden, daha fazla ve kontrolsüz biçimde sigara içer. Bu durum da; zararı arttırır.

LIGHT'I DA ÇOK ZARARLI!

* Light sigara sağlığa daha mı az zararlıdır?

Bazı tiryakiler hafif yani light sigara içerek, kendilerini koruduklarını zannediyor. Oysa nikotin veya katranı azaltılmış sigaraya geçen bir tiryaki, önceden alıştığı sigaranın tat ve etkisini bulamadığından, aynı hazza ulaşabilmek için içtiği sigaranın sayısını artırır.

Yani; daha çok zararlı gaz ve parçacıkla karşılaşır. Piyasaya sürülen light sigaralarla kansere yakalanma riskinizi düşüremezsiniz. Son 30 yılda light sigara satışı arttı. Akciğer kanseri de aynı oranda artış gösterdi.

* Bazı tiryakiler yalnızca dudak tiryakisi olduklarını, sigaranın dumanını içlerine çekmediklerini söylüyorlar. Onlar sigarının zararlarından daha mı az etkileniyor?

Bu da büyük bir kandırmacadır, sadece bir avuntudur. Çünkü sigaranın zararı; duman akciğere ulaştıktan sonra başlar. Bu duman; dudak, dil, yanak ve gırtlak kanserinden diş eti hastalıklarına; faranjit, sinüzit, bademcik ve orta kulak iltihabından katarakta kadar pek çok tehlikeli hastalığa davetiye çıkartır. Üstelik bunların oluşması için dumanın içe çekilmesine hiç gerek yoktur. Sigarasını yakmayıp yalnızca dudaklarının arasında tutanlarda veya tütün çiğneyenlerde bile dudak ve ağız içi kanserleri görülebilir.

BUGÜN BIRAKIN

Bugün 'sigara yasağı' genelgesi başlıyor. Kapalı alanlarda, okul ve hastane gibi binaların bahçelerinde bile sigara içilemeyecek. Takside, bir sigara yakma devri bitti. Filmlerde bile sigaralar, buzlanarak izlenebilecek. Bugün başlayan yasaklar, aslında 19 Temmuz 2009'da başlayacak yeni yaşama bir geçiş... Dumansız hayat; gelecek yıl temmuz ayında geri dönüşü imkansız olarak başlayacak ve restoranlarda ya da barlarda sigara içmek; artık imkansız hale gelecek.

UZMANLAR ANLATTI

"Ne yapayım, ben sigarayı bırakamıyorum" diyenler, işiniz bugünden itibaren daha zor. Ama hemen ümitsizliğe kapılmayın. Sigarayı bırakmanız için bir yazı dizisi hazırladık. Konunun uzmanları ile konuştuk. En iyi yöntem; bugün karar verip aniden sigaradan kurtulmanız. Uzmanlar bantlardan ilaçlara, hipnozdan akapunktura; sigaradan kurtulmanın bütün yöntemlerini, bu yöntemlerin avantajlarını ve dezavantajlarını sizin için anlattı. Sigarayı bırakıp kilo almaktan korkanlar için de, uzmanların harika önerileri var. Sigaradan kurtulmanın tam zamanı! Okuyun ve bırakın...
 
Kendinizi 7 günlük programa hazırlayabilmeniz için aşağıdaki önerileri uygulayın:

En çok ihtiyacınız olan şey içtiğiniz sigaraların adedi yazan bir listedir. Bu isteyi sigara paketinizin üzerine sağlamca yapıştırın. Her gün bu tip bir listeye ihtiyacınız olacak. Bu nedenle listenizi fotokopi ile çoğaltın ve yanınızda hazır bulundurun.


# Spor, sigaranın yerini tutabilecek en iyi şeydir. Spordan sonraki tatlı yorgunlukiçindeki bir bedenle sigara içmek hiç de çekici gelmeyecektir. Bu nedenle içinizde step dansı ya da yoga öğrenmek, tenis oynamak veya koşmak için bir arzu duymuşsanız, şimdi bunu gerçekleştirmenin tam sırasıdır. Eğer bu etkinliklere sigarayı bırakmanın birinci günü başlarsanız çok daha iyi olur. Kendinize bir cimnastik kitabı alıp içindekileri evinizde kendi başınıza da uygulayabilirisiniz.
# Sigarayı bırakma gününden önceki gün içebildiğiniz kadar çok sigara içmek de yararlı olur. Birinci günden önceki gün üç paket ya da içebildiğiniz kadar fazla sigara için. Sigaranın yaratabileceği en berbat duruma düşün; yoğun duman içinde bir oda, acıyan bir boğaz, ağızda leş gibi nikotin tadı ve kıpkırmızı gözler.
# Sigarayı bırakmayı bir işkence gibi görmeyin. Sigara içmeyi biraktığınız ilk günler bir parça rahatsızlık duyabilirsiniz. Örneğin ciğerler temizlenmeye başladığı için birkaç gün öksürük şiddeti ve balgam artabilir. Eğer bu şikayetler sizi endişelendiriyor ise doktorunuza danışıp ayrıntılı bilgi alın.

1.GÜN

1. Sigarayı bırakmanızın temel nedenlerini bir liste halinde yazın. Bu listeyi gözünüze çarpacak heryere asın; banyo aynasına, buzdolabına veya televizyonun üstüne. Bir kopyasını da yanınızda taşıyıp iradenizin zayıfladığını hissettiğinizde cebinizden çıkarıp tekrar okuyun.
2. Bütün sigara paketlerinizi atın.
3. Yalnızca bir paket ve en sevmediğiniz sigarayı alın. Böylece sigaranıza zahmetsizce ulaşamayacak ve içtiğinizde beklediğiniz zevki alamayacaksınız. Normalde içtiğinizden daha düşük nikotin ve katran içeren bir markayı seçmeniz vücudunuzun nikotinsiz günlere daha kolay adapte olmasını sağlar.
4. İçtiğiniz sigara miktarını gösteren listeyi paketinizin üzerine yapıştırın. İçtiğiniz her sigarayı yakmadan önce kaydetmeyi ve numaralandırmayı unutmayın. Böylece kısa süre sonra günde ne kadar sigara içtiğiniz konusunda bir fikriniz olacaktır. "1" numaralı sigara, onu içmeden yapamayacağınız sigara, "2" numaralı sigara çok istediğiniz ancak birinci kadar dayanılmaz olmayan ve "3" numaralı sigara onu içmeden de yaşayabileceğiniz sigaradır. Sigaranın yanına zamanı ve onu içerken içinde bulunduğunuz durumu da yazın. Örneğin otobüs ya da önemli bir telefon beklerken veya sıkıntılı ve endişeli olduğunuz bir zaman gibi. Canınız her sigara içmek istediğinde, bu liste doldurma işini eksiksiz yapmayı ihmal etmeyin. Kül tablalarınızı temizlemeyin. Kül tablanızın bir süre sonra ağzına kadar dolduğunda ortaya çıkan iğrenç tabloyu gözlerinizle görün.

2.GÜN

1. Bugün "3" nolu sigarayı içmeyeceksiniz ve kendinizi numaralandırma hataları yaparak kandırmayacaksınız.
2. Sigara, tiryakinin ağzını meşgul eder. Bunun bir başka yolu da şekersiz sakız çiğnemektir. Yanınızda her zaman sakız bulundurun. Bunun yerine şekerleme ve meyva suyu da yiyip içebilirsiniz. Birçok kişi kilo almaktan korktuğu için sigarayı bırakmadığını söylemektedir. Eğer planlı ve dengeli yerseniz şişmanlamazsınız. Sigara yakma alışkanlığınız varsa yemeğiniz bittiği an da sofradan kalkın ve 5 dakikalık kısa bir yürüyüşe çıkın. Duman yerine ciğerlerinize dolan temiz hava yemeğin tadını daha iyi çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

3.GÜN

1. "3" numaralı sigaraları içmemek çok da kötü bir işkence sayılmazmış. Bugün belki "2" numarayı bile içmeyebilirsiniz. İçtiğiniz sigaraları listenize kaydetmeyi unutmayın. Her sigaradan önce kendinize "bu sigarayı gerçekten istiyor muyum? " sorusunu sorun.
2. Sigara içmek yerine derin nefes alıp verme egzersizi yapmayı deneyin. Rahatlayın iki ya da üç kez derin nefes alıp verin. Kendinizi gerçekten daha iyi hissedeceksiniz. Bu egzersiz, sigara içmeme kararınızı destekleyecektir.
3. Sigara içmeden durabileceğiniz belli bir süre belirleyin. Örneğin günün en fazla sigara içtiğiniz döneminde sigara içmeden en fazla ne kadar dayanabileceğinizi ölçün. Günün ilk sigarasını içmeyi mümkün olduğu kadar geciktirin. Eğer çok tiryaki iseniz en az bir saat, ortalama sigara içen biriyseniz iki saat ve az sigara içen biri iseniz yarım gün sigara içmemeyi deneyin. Unutmayın ki otobüs ya da tiyatro gibi sigara içmenin yasak olduğu yerlerde kendinize hakim olabiliyorsunuz.
4. Sigara markanızı değiştirme zamanı geldi. Artık daha düşük katran ve nikotin içeren bir sigara alıp tütünün vücudunuza verdiği zararı daha da azaltabilirsiniz.

4.GÜN

1. Bugün "2" numaralı sigarayı bırakıyorsunuz. Gerçekçi olun. Yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan "1" numaralı sigarayı gerçekten ihtiyacınız olduğu bir anda için.
2. Şimdi biraz rahatlıyoruz. Gidip gerçekten sevdiğiniz ne varsa yiyin. Paranızı biftek, ananas, karides gibi şeylere harcayın. Özellikle çok sevdiğiniz bir yiyeceği bol bol yiyin. Ama kilo probleminiz varsa tatlı konusunda biraz dikkatli olun.
3. Genellikle sigara içtiğiniz bir ortam seçin. Bir kokteyl ya da sigara dumanına boğulmuş bir toplantı odası ve bu ortamda bulunduğunuz süre içinde hiç sigara içmeyin. Eğer kendi sınırlarınızı kendiniz belirlerseniz, bunlara uymak o kadar da zor olmaz.
4. Çakmak ve kibritlerinizi atın. Sigaranızı yakmak için ateş aranmanız, size ne yapmak üzere olduğunuzu ve kaç sigara içtiğinizi düşünmek için kolaylık sağlayacaktır.

5.GÜN

1. Artık sigara almayın. İçtiğiniz sigara listesini yanınızda taşıyın ve kaydetmeye devam edin. Bugün sadece "1" numaralı sigarayı içeceksiniz unutmayın.
2. Bugün arkadaşlarınıza sigarayı bıraktığınızı söyleyin. Onlardan özellikle de içmeyenlerden büyük destek göreceksiniz. Kararınızı tanıdıklarınıza açmanız bu kararı daha da kesinleştirir.
3. Kül tablalarınızı dökmemenizi istemiştik. Şimdi onları kullanmanızın zamanı geldi. Bütün kültablalarınızdaki kül ve izmaritleri bir kavanoza doldurup üstüne biraz su ekleyin. Bu kavanozu sürekli elinizin altında bulundurun ve canınız sigara içmek istediğinde kapağını açıp biraz koklayın. Canınız hala sigara içmek istiyor mu?
4. Bu akşam kül tablalarınızı yıkayıp dolabın üst raflarına kaldırın. Yarın hiç sigara içmeyeceğiniz için onlara hiç ihtiyacınız olmayacak.

6.GÜN

1. 24 saat hiç sigara içmeyin.
2. Sigara içmenin yasak olduğu yerlere gidin. Müzeleri ya da sigara içmeyen arkadaşlarınızı ziyaret edin, sinemaya gidin, üst üste film seyredin.
3. Alkollü içeceklerden uzak durun. Alkol ve sigara birlikte iyi gider. Alkol ayrıca iradenizi ve direncinizi de zayıflatır.

7.GÜN

1. 24 saat daha sigara içmeyin.
2. Bu hafta içmediğiniz sigaralardan kalan parayla kendi kendinize özel bir tasarruf hesabı açın. Bir yıl boyunca her hafta bu hesaba aynı miktarda para yatırın. Yıl sonunda tahmin edeceğinizden çok daha fazla para birikmiş olduğunu göreceksiniz. Bu parayla çok isteyipte alamadığınız bir şey alın.
3. Sigarayı bırakmaya bağlı depresyon ya da fiziksel semptomlar hissederseniz doktorunuza başvurup yardım isteyin.
4. İnsan olduğunuzu unutmayın. İradeniz kırılıp bir sigara içerseniz hemen umutsuzluğa kapılmayın. Sigarayı bırakma nedenlerinizi tekrar okuyun ve yeni nedenler varsa ekleyin. Sizin üzerinizde en etkili olan tekniği deneyimlerinizle bulacaksınız. Bulduğunuz teknikleri uygulamaya devam edin. Zorlanmadığınızı hissettiğiniz günün progr..... geri dönün. Devam edin. Bırakabilirsiniz ve bırakacaksınız.

ZAFER GÜNÜ

Artık siz de sigara içmeyenlerdensiniz. Neden bir parti verip bunu kutlamıyorsunuz? Size, sigarayı bırakmanız konusunda destek veren tüm dostlarınızı çağırıp, bunu birlikte kutlayın.
 
Sigara içen birisi değilim ama tiryakiler için bunları uygulamak hiçte kolay değildir sanırım.Ama biraz kararlılık ve bu programında yardımıyla sıgarayı bırakmak mümkün olabilir.Teşekkürler paylaşım için.Herkese sigarasız sağlıklı günler diliyorum.
 
ÇOK SİGARA İÇİYORUM"AMA BIRAKAMIYORUM DİYORSANIZ İŞTE SİZE ÖNERİLER!..



Türkiye’de 20 milyon kişi sigara tiryakisi. İçenler yüzünden içmeyenler de sürekli zehirli hava soluyor.Sigara, sadece sağlığa değil, cebe de zarar... Nasıl bırakabilirim diyorsanız. İşte size püf noktaları...

1- Kararlı olun

Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz kilo alma, gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü ve huzursuzluk gibi sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin. Sizin için geçerli olan sebepleri bulun ve sağlığınız için çok önemli olan bu kararı vermekte gecikmeyin. Sigara içenler, ortalama 5 ila 7 kez denedikten sonra sigarayı bırakabilir. Geçmişteki bırakma girişimlerinizi başarısızlık olarak görmektense, her denemeden öğrendiğiniz, bir sonrakinde size yardımcı olabilecek noktalara odaklanın (örneğin, niçin tekrar başladığınızı gözden geçirip, bir dahaki denemenizde tekrar başlamamak için önlemler alın.)

2- Bir tarih belirleyin


Sigarayı yardımsız bırakmaya karar verdiyseniz, önünüzdeki üç hafta içinde bunu yapmak için bir tarih belirleyin. Bu tarihi yakınlarınıza duyurun ve bu konuda size destek vermelerini isteyin.
Sigarayı bırakma tarihi geldiğinde, kararınızı kesinlikle uygulayın.

3- Doğru beslenme ve egzersiz şart


Bol miktarda su ve düşük kalorili içecekler tüketin. Şekerli ve yağlı yiyeceklerden daha az tüketmeye çalışın. Böylece kilonuzu korumuş olursunuz. Ayrıca düzenli egzersizi de ihmal etmeyin.

4- Yeterince uyuyun

Yeterince uyumaya ve dinlenmeye dikkat edin. Düzenli olarak ve kolayca uygulayabileceğiniz bir egzersiz progr..... başlayın (düzenli yürüyüş yapmak ya da yüzmek gibi).

5- Kendinizi oyalayIn

Boş kalmaktan kaçının. Canınız aşırı derecede sigara içmek istediğinde, başka bir aktivite ile meşgul olun. Derin ve yavaş nefes alarak rahatlamaya çalışın.

6- Stresi hobilerinizle yenin

Günlük hayatın getirdiği stresi azaltmak için hobi edinmek gibi yeni alternatifler yaratın. (Egzersiz, yoga vb.) Sigarayı bırakan kişilerin ortak özelliği, sigara içmenin yerine keyif aldıkları başka bir aktivite koyabilmeleridir.

7- Uzmana danışın


Eğer, sigarayı bırakmak için yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, örneğin ‘nikotin yoksunluk belirtileri’ denilen gerginlik, konsantrasyon güçlüğü, asabiyet, çöküntü, huzursuzluk gibi sorunları yoğun yaşıyorsanız, mutlaka bir uzmanla görüşün.

8- Uygun zamanı seçin

Mevsimsel değişikliklerden etkilenenlere, kendilerini daha pozitif buldukları mevsimde sigarayı bırakmaları önerilir. iş yoğunluğu geçici ise, en iyisi bu dönemi atlattıktan sonra sigarayı bırakmayı planlamaktır. Ancak, yoğunluk çoğumuzun işi için devamlı bir özellik olduğundan, iş yoğunluğunu bahane ederek bırakma tarihini ertelemek doğru değil.

9- Çevrenizden yardım isteyin

Sigarayı bırakmaya çalışanların, eşi ya da yakın bir arkadaşının desteğini alması çok önemli. Bu kişilerin sigarayı bırakmadaki başarı oranı, diğerlerine göre daha fazla.
Eğer eşiniz ya da yakın arkadaşınız da tiryaki ise ve sigarayı bırakmak istemiyorsa, en azından bir süre yanınızda sigara içmeyerek ve sizin ulaşabileceğiniz yerlerde sigara bulundurmayarak size destek olmalı.

10- Azaltarak bırakmayın
Sigarayı tamamen bırakın. Azaltarak bırakmaya çalışmak,
çoğunlukla süreci uzatır ve başarısızlıkla sonuçlanır.
Sigarayı bıraktığınızda, “Bir nefesten bir şey olmaz” düşüncesine direnin. Tek nefes çekmek bile sizi sigara tiryakiliğine geri götürür ve her şeye yeniden başlamak zorunda kalırsınız.

~~11- Sigarayı çağrıştıran her şeyi ortadan kaldırın ~~

Evinizdeki ve işyerinizdeki bütün sigaralardan kurtulun. Çakmak, küllük, kibrit gibi sigara içmeyi hatırlatan nesneleri, göz önünden uzak yerlere kaldırın. Sigarayı bırakmak için geçerli olan sebepleri tekrar hatırlayın. Sigara içilen ortamlardan ve içen insanlardan uzak durun.

~~12-Kendinizi Şımartın~~

Kendinize iyi davranın. Sigarayı bıraktığınız gün, en sevdiğiniz yemeği sipariş edin, sinemaya gidin, sizi rahatlatan aktiviteler planlayın. Bu günü dolu yaşamaya dikkat edin, boş kalmaktan kaçının. Sigara içmediğiniz için kendinizi ödüllendirin. Sigara içmeyerek biriktirdi€iniz parayla, kendinizi mutlu edecek şeyler yapın: Seyahate çıkmak, bir restorana gitmek, yeni bir kıyafet almak gibi...

~~13- Kriz anında kaçın!~~

Aklınız sigaraya takıldığında, o anda yapmakta olduğunuz işi bırakıp ortamdan kısa süre uzaklaşın, örneğin kısa bir yürüyüş yapın ya da yapmanız gereken başka bir işe yönelin. Bu yoğun isteğin kısa sürdüğünü ve araya başka bir aktivite koyduğunuzda, azaldığını göreceksiniz.

Sigara içme dürtüsünü kontrol altında tutmanız, zaman içinde kolaylaşacak. Düşük kalorili yiyecek ve içeceklerle ağzınızı meşgul edin.
 
Geri
Top