Sigara Tiryakiliği Kaç Tiptir

Suskun

V.I.P
V.I.P


sigara.gif


Sigara Tiryakiliği Kaç Tiptir

1 Stimulasyon

Sigara içiyorsunuz çünkü sigara sizi canlandırıp hareketlendiriyor. Yorulduğunuzda sizi kendinize getiriyor. Sigarayı bırakma sürecine girdiğinizde sabahları yürüyüşe çıkmak ve canınız her sigara içmek istediğinde yapacağınız bir kaç beden hareketi size yardımcı olacaktır.

2 El Alışkanlığı
Sigara içmeyi bir tören haline getirip sigarayı elinizde tutmayı, kibritleri havalı hareketlerle söndürmeyi, ve sözünü ettiğiniz konunun önemini sigaranızı sallayarak vurgulamayı seviyorsunuz. Ellerinizi meşgul edecek başka nesneler bulun. Oynamak için elinizde sigara yerine bozuk para, kalem gibi nesneler tutun.

3 Rahatlatıcı Etki
Sigar içmek size gerçekten zevk veriyor, sigara içerken kendinizi iyi hissediyorsunuz. Bu konuda yapılabilecek en olumlu şey, bu alışkanlığın size verdiği zararları düşünerek, daha faydalı, en azından zararsız zevkler edinmeye çalışmaktır.

4 Destek (Ya Da Negatif Duygulardan Kurtulma)
Sigarayı, sinirlendiğinizde ya da kendinizi kötü hissettiğinizde yakıyorsanız, sigarayı sakinleştirici olarak kullanıyorsunuz demektir. Sigaranın problemlerin çözümüne hiç bir aktif etkisi olmadığını kendinize kanıtlamalısınız. Bir sorunla karşılaştığınızda hemen bir sigara yakmak yerine derin bir nefes alın ve konuyu yakın bir arkadaşınızla tartışın.
Eğer bir kaç stresli anınızı sigarasız atlatmayı başarırsanız, sorunların sigara olmadan da çözülebildiğini göreceksiniz.

5 Şiddetli İstek
Kendinizi psikolojik yada fizyolojik olarak sigaraya bağımlı hissediyorsanız onu bırakmak gerçekten zor olacaktır. Sigaranızı söndürdüğünüz anda bir sonraki sigaranın hayalini kuruyorsanız ona bağımlısınız demektir. Sigarayı bırakmanın hayalini kurun. Herkese sigarayı bıraktığınızı söyleyin ve masanıza sigara içmediğinizi belirten yazılar koyun. Sigara içmeyi bir kez bıraktığınızda, yeniden başlamanız güçtür. Çünkü her sigara içmek istediğinizde onu bırakmanın ne denli zor olduğunu ve bu güçlüğü yeniden yaşamak istemeyeceksiniz.

6 Alışkanlık
Ne yaptığının farkında olmadan sigara içenlerdensiniz bu alışkanlıktan kurtulmanız kolay olacaktır. Sigarayı birden değil azaltarak bırakmak sizin için daha uygun olacaktır. Öncelikle sigara yaktığınızda ne yaptığınızın farkına varın ve kendinize şu soruyu sorun: "Bu sigarayı içmeyi gerçekten istiyor muyum?" Bu soruya ne kadar çok "hayır" yanıtı verdiğinizi görünce şaşıracaksınız. Sigara içme alışkanlıklarınızı değiştirerek de bu işi kolaylaştırabilirsiniz. Örneğin sigara paketlerinizi elinizin altından kaldırıp zor ulaşılabilecek yerlere koyun ve çakmak yerine zor yanan kalitesiz kibritleri kullanın.
 
Top