• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katılmanızı bekliyoruz...

Sigara kadar zararlı yiyecekler

Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi ürünlerde kullanılan doymuş yağlarla ilgili şok rapor yayınladı.

Dünyanın en saygın tıp kurumlarından Harvard Üniversitesi hamburger, patates kızartması, gofret ve cips gibi gıda ürünlerinde kullanılan doymuş yağ ve trans yağlar (hidrojenize) hakkında “Obezite, kanser ve kalp rahatsızlıklarını tetikliyorlar.

Sigara kadar zararlılar” uyarısını yaptı. McDonald’s, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken ve Kraft gibi gıda devleri teker teker geri adım atıp ürünlerinde doymuş ve trans yağ kullanmayacaklarını açıkladı.

Örneğin Pepsi Co’ya bağlı olan 10 milyar dolar pazar değerine sahip Frito-Lay, ABD’de Ruffles, Lays ve Doritos markaları altında satılan patates cipslerindeki trans-yağ oranını sıfıra indirdi. Frito-Lay yayınladığı açıklamada “Ürünlerimizde kullanılan doymuş yağ oranını da yüzde 80 azaltıyoruz. Aynı lezzeti koruyacağız ve Amerikalılar’ın yılda 30 bin ton daha az doymuş yağ yemesini sağlayacağız” ifadesini kullandı.

Türkiye’de yağa devam

Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) dün “Frito-Lay ürünlerinin paketlerinde ’Doymuş yerine doymamış yağ tüketmek kalp rahatsızlıkları riskini azaltır’ ibaresinin yazılmasına” onay verdi. Özetle, çocukların yüzde 25’inin obez veya aşırı kilolu olduğu ABD’de artık aburcuburlarda dahi kalp sağlığını koruyan yağlar kullanılması için girişim başladı.

Ancak McDonalds, Frito-Lay, Starbucks, Kentucky Fried Chicken gibi şirketler Türkiye’de doymuş ve trans yağ kullanımından vazgeçileceğine yönelik herhangi bir açıklama yapmadı.

Müşteri hattına cevap veren yok

Frito-Lay’in Türkiye’de satılan Lay’s, Doritos ve Ruffles gibi ürünlerinin paketlerini inceledik. Paketlerin üzerinde ancak büyüteçle okunabilecek büyüklükte yazılmış kalori, yağ, protein ve karbonhidrat değerleri bulunuyor. Ancak doymuş ve trans yağ oranının ne kadar olduğu belirtilmiyor. Trans yağ değerini öğrenmek için FritoLay’in müşteri danışma hattını aradık. “24 saat açık” telefon hattının ucunda kimse yoktu. McDonalds Türkiye’nin resmi internet sitesinde de ürünlerin besin değerlerini gösteren sayfada trans yağ ve doymuş yağ oranları gösterilmediğini gördük. Türkiye’de tüketicilerin, ürünlerin içindeki zararlı maddelerin oranını öğrenebilmeleri neredeyse mümkün değil...

Patateste 10 gram trans yağ!

McDonald’s CEO’su Jim Skinner önceki gün ABD’de bulunan 3 bin 500 restoranda önümüzdeki yıla kadar trans yğa kullanımına tamamen son verileceğini açıkladı. Ancak dünya genelindeki 31 bin McDonalds zincirinde bu uygulamaya geçilip geçilmeyeceğine yönelik bilgi verilmedi. Benzer şekilde dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, ABD, Kanada ve Alaska pazarlarında 1 yıla kadar trans yağ ile üretilen ürünler satılmayacığını duyurdu. McDonald’s’ın ABD internet sitesine bakıldığında, hangi üründe ne kadar trans ve doymamış yağ kullanıldığı öğrenilebiliyor. Türkiye’de satılan 170 gramlık orta boy patateste 9.8 gram trans yağ bulunuyor. Ancak McDonalds Türkiye’nin sitesinde bu bilgiye ulaşılamıyor.



VATAN
 
"Ne alakası var yaa" diyeceğinize basit bir araştırma yaparsanız anlarsınız. Kanser yapıcı gıdalar arasında günümüzde en fazla kullanılan besin olduğu için bunu yazdım. Listeyi genişletebilirsiniz.
 
Ya asagi yukari herseyde var o kanser yapici madde bunuda koymak mecburiyetindeler cünkü konserve türu seylerde daha uzun sure kalmasi icin ictigimiz sularda dahi var ondan dolayi öyle dedimm

Köydeki insanin yasama ve saglik sorunlari ile kasabasda yasayan aynimi asla degil köydeki insanlar daha saglikli daha uzun ömürlu oluyor neden cünkü natur yiyolar herhangi bir katki yok ilac dahi yok bizim yediklerimiz sadece ilacc baska ney... bunlar gibi bir sürü örnekler var
 
Ketçapta kullanılan maddelerden sadece birkaçı


Sunset yellow (E110), Tartrazin (E102), Amaranth (E123), Patent Blue V (E131), Green S (E142) gibi gıda boyaları renk vermek için şekerleme, dondurma, toz içecekler, salata sosu ve ketçap gibi pek çok gıdada kullanılırlar. Alerjik reaksiyonlara, astım ataklarına, çocuklarda hiperaktif davranış bozukluklarına neden olduklarından ve kanserojen olduklarından şüphelenilmektedir. E123 ve E110 ABD ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde yasaklanmıştır.

E211- Sodyum Benzoat, ketçaplarda bulunmaktadır. Tehlikeli derecede kanserojen katkıdır.


Kaynak: Hacettepe Üniversitesi
 
walla yememek en iyisi ama makarna yerken yada hamburger yerken ketçapsızda bir zevki çıkmazki colada zararlı ama dünyada en çok tüketen ülkelerin başında yer almaktayız yinede paylaşım için ellerin dert görmesin..
 
Cola kullanmıyorum, ketçaptan uzak duruyorum. Çocuklarımın da bu tür besinler almasını engelliyorum. Ketçabın yerine ılık su ve dilediğinizce baharatla karıştırdığınız salçayı kullanabilirsiniz. Göreceksiniz bir süre sonra ketçapı aramayacaksınız. Unutmayın dünyadaki hiçbir zevk sağlıklı bir gülümsemeniz kadar haz verici olamaz. Sağlığınıza dikkat edin.
 
Geri
Top