• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Şiddetli Diş Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Şiddetli Diş Ağrısı Belirtileri

Şiddetli diş ağrısi, dişlerde meydana gelen büyük ve küçük ölçekli hasarların işaretçisi olabilir. Çürükler, diş etleriyle ilgili problemler ve daha pek çok faktör şiddetli diş ağrısını tetikleyebilir. İlk belirtiği çok şiddetli olmadan ağrı ile verebileceği gibi çok sinsi bir şekilde de ilerleyebilir.

Şiddetli diş ağrısı yaşayan tüm hastaların, en kısa sürede diş hekimi randevusu alarak muayene olmaları gerekir. Tedavi edilmeyen, ihmal edilen diş ağrıları, ağız ve diş sağlığında çok daha geniş kapsamlı sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Diş çekimi ve oluşabilecek kistleri kötü etkilerden bazılarıdır.

Şiddetli diş ağrısı


Şiddetli diş ağrısı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de sıklıkla görülür:

  • Sürekli ağrı
  • Isırma sırasında hissedilen keskin acı
  • Tatlı yiyecekler tüketildiğinde hissedilen ağrı
  • Dişlerde hassasiyet
  • Çene ağrısı
  • Diş etlerinde kırmızılık
  • Ağızda meydana gelen kötü tat
  • Ağız kokusu
  • Yüksek ateş
Hem yetişkinler hem de çocuklar diş ağrısı çekebilir. Yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçıyla birlikte diş ağrısı çekiyorsanız acilen diş doktoruna görünmeniz tavsiye edilir.

Şiddetli Diş Ağrısının Nedenleri

Şiddetli Diş Ağrısı Nedenleri


Diş ağrısının pek çok sebebi olabilir. Dolayısıyla, şiddetli diş ağrısına çözüm için de farklı teknikler ve tedaviler söz konusudur.

1. Diş Çürüğü

Şiddetli diş ağrısının en yaygın nedeni derinleşmiş diş çürüğüdür. Bakterilerin, dişin mine adı verilen dış tabakasını tahrip etmesiyle meydana gelir. Yüzeysel ve yavaş ilerleyen diş çürüklerinde hemen hemen hiç belirti olmaz. Dişin pulpa adı verilen sinir kısmında etkilenme meydana geldiğinde ise ağrı başlar.

Ağız içerisinde pek çok bakteri bulunmaktadır. Fakat bunlar ağız faunası için gerekli olan bakterilerdir. Kötü ağız bakımı ve zararlı besinlerin tüketilmesiyle birlikte zararlı bakteriler de ağız içerisinde kendine yer bulmaya başlar. Bunların salgıladığı asitler dişlerde boşluklar oluşturarak çürüklere sebep olur.

Diş çürüğünün tedavi edilmesi için;
  • Çürük oluşumunu engelleme amaçlı diş temizliği,
  • Çürük oluşmuşsa dolgu, kuafaj.
  • Enfeksiyondan pulpa etkilenmişse kök kanal tedavileri yapılabilir.

2. Diş Apsesi

Dişin içindeki pulpanın bir kısmının veya tamamının öldüğü zaman apse meydana gelir. Hasarlı bir diş, hızlı bir şekilde tedavi edilmezse apse oluşumu kaçınılmazdır.
Tedavisi için;
  • Enfeksiyonun temizlenmesi için tedavi planı,
  • Apsenin boşaltılması,
  • Diş etlerinin temizlenmesi ve tedavisi,
  • Kanal tedavisi ile diş ağızda tutulmaya çalışılır
  • Diş kurtarılamıyorsa çekim uygulanabilir

3. Kırık Diş

Dişte oluşan bir çatlak ya da yarıklar, sert bir şeyin ısırılması sonucu meydana gelebilir. Ayrıca düşme ya da yüze çarpan sert bir cisim sonucu da diş kırılabilir. Diş kırıkları oldukça şiddetli diş ağrısına sebep olabilir. Bu kırıklar, diş sinirlerinin tahriş edilmesine de sebebiyet verebilir.

Diş hekimi, diş kırılması tedavisi için diş bonding, kaplama, kuron ya da dolgu gibi seçenekleri düşünebilir.

4. Enfekte Diş Etleri

Diş eti enfeksiyonu, periodontitise yada pek çok diş eti hastalığına yol açabilir. Diş kayıplarının en büyük kaynağı genelde diş eti enfeksiyonlarıdır.

Diş eti enfeksiyonlarının pek çok sebebi vardır. Bunlar:
  • Ağız ve diş bakımını düzgün yapmamak
  • Beslenmeye dikkat etmemek
  • Sigara
  • Hormonal değişimler
  • Bazı ilaçların yan etkileri
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

GÖMÜLÜ YİRMİ YAŞ DİŞLERİNE BAĞLI AĞRI​

Özellikle yirmi yaş dişleri tam olarak ağız içine süremedikleri zaman veya bir kısmı sürdüğünde o bölgede çürük oluşumuna ve enfeksiyona yatkın bir bölge oluşmaktadır. O bölgeler ağız bakımının etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinin gerçekten zor olduğu yerlerdir. Bu da problem oluşma riskini daha da artırmaktadır.

Ayrıca yanak ısırma şikayetleri ve yumuşak doku zedelenmelerine bağlı olarak ağrı oluşumu sıklıkla karşımıza çıkabilir.

yirmi-yas.jpg
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

DİŞLERDEKİ AŞINMALARA BAĞLI DİŞ AĞRISI​

Dişlerde yaşa bağlı olarak zamanla aşınmalar olur. Bu doğal bir süreçtir. Ancak bazı kişilede bu aşınmanın miktarı bazı faktörlere bağlı olarak artış gösterir. Örneğin diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığının fazla olması, asidik yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketilmesi, sert diş fırçalama alışkanlığı gibi. Bu gibi durumlarda dişlerimizin üzerini kaplayan mine tabakası aşınarak altındaki tabaka açığa çıkar. Bu tabakada diş içinden uzanan duyarlı sinir dokuları bulunduğundan dişlerde başlayan hassasiyet zamanla ciddi ağrılara dönüşebilir.

DİŞ ETİ ÇEKİLMELERİNE BAĞLI DİŞ AĞRISI​

Diş eti çekilmeleri kök yüzeylerinin açığa çıkması anlamına gelir. Açığa çıkan kök yüzeyleri dış etkenlerle daha yoğun bir şekilde temasa geçeceğinden ve kök yüzeyleri diş üzerindeki mine tabakası kadar sert ve yoğun olmadığından dişte hassasiyet ve ağrı şikayetleri oluşabilir.

DOLGU DÜŞMESİNE veya DOLGU AŞINMALARINA BAĞLI DİŞ AĞRIS​

DİŞ HEKİMİ HATALARINA BAĞLI DİŞ AĞRILARI​

Yüksek yapılan, diş etine baskı uygulayan hatalı dolgular, yanlış planlanan protetik restorasyonlar gibi faktörlere bağlı olarak hastalarda diş ağrıları gelişebilir.

DİŞ AĞRISI GİBİ HİSSEDİLEN AĞRILAR (YANSIYAN AĞRILAR)​

Kulakla ve gözle ilgili problemler veya hastalıklar
Çene Eklemi hastalıkları ve bazı problemler
Sinüzit hastalığı
Bazı kalp rahatsızlıkları ve özellikle akut miyokart enfarktüsünde (Kalp krizinde)
Çene ve yüz kaslarında spazm sonucu oluşan ağrılar, baş ağrılarının yanında bazen diş ağrısı gibi hissedilebilir. Özellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı olan kişilerde, çiğneme kaslarındaki kasılmalar.
Bu gibi nedenlerle oluşan ağrılar dişlerden kaynaklanıyormuş gibi algılanabir.
 
Top