• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Sezaryen iziyle dudak dolgunlaşıyor!..

Düş

Özel Üye
Özel üye
049_9a4af.jpg


Tekniğin mucidi Doç. Dr. Tayfun Türkaslan; son üç ayda 60 kadının dudaklarını, doğum iziyle kalınlaştırdı.

Estetik dünyasında yeni buluşuyla dikkat çeken ve son üç ayda 60 kadının dudağını, sezaryen izinin altındaki dermis tabakasından aldığı dokuyla kalınlaştıran Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, dudak estetiğini ve işlemi anlattı:

Dudak kalınlaştırma kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Genel olarak 18 yaşından sonra yapılabiliyor. 13- 14 yaşlarındaki genç kızlara bu işlemi yapmıyoruz. Lise mezuniyeti sonrasında başlanıyor, en çok 20-30 yaş arasında tercih ediliyor.

Dudak kalınlaştırma işleminden ne kadar zaman sonra dudaktaki şişlikler iner ve kişi normal yaşamına dönebilir?
Geçici dolgularda, enjeksiyon şeklinde uygulandığı için iyileşme oldukça hızlıdır. İki-üç gün süren ödem olabilir. Eğer küçük cerrahi işlemlerle kalıcı bir dudak kalınlaştırma işlemi yapılacaksa, özellikle vücuttan alınan yağ ve dokular kullanılacaksa; dudaktaki ödem en az üç-dört günde iner.​
YENİ BİR İZ AÇILMIYOR

Sizin buluşunuz olan sezaryen kesiğinden dudak kalınlaştırma işlemi nasıl yapılıyor?

Kalıcı bir dolgu düşünenler için; sezaryen izinin altındaki dermis tabakası alınarak, dudağı kalınlaştırmak için kullanılıyor. İzin altındaki dermis tabakasını alıp oraya yeniden ince bir dikiş atıyoruz. Yani vücuda ekstra bir kesi yapılmamış oluyor, sadece olan iz değerlendiriliyor. Çünkü dermis tabakası vücudumuzun her yerinde var; biz de yeni bir iz bırakmamak için olan izi değerlendiriyoruz. Operasyon, ameliyathane gibi steril bir ortamda lokal anestezi ile rahatlıkla yapılabiliyor. Önce dudak uyuşturuluyor, sonra sezaryen bölgesinden dermis tabakası çıkarılıyor, daha sonra dudağın içine, açılan minik deliklerden naklediliyor. Hasta hemen ayağa kalkarak evine gidiyor ve şişliğin geçmesini bekliyor. Yemek yiyip su içebiliyor...

YANIK VE AMELİYAT İZİ DE KULLANILIYOR

Bu işlem için sezaryen dışında başka hangi dikiş izleri kullanılabilir?

Vücudunuzda olan apandist, safra kesesi gibi herhangi bir ameliyat izi, trafik kazasından sonra kalan izler, bütün yara ve yanık izleri kullanılabilir. Yanık tabakasının altında da sağlıklı bir dermis tabakası vardır. Hem o dokuyu almanız, hem de aynı zamanda estetik dikişler ile o yanık, yara izini küçültmeniz mümkün.

ÇOK HEVESLİ GELİYORLAR

Bu yöntemi anlattığınız hastalarınızdan korkup yaptırmak istemeyen oldu mu hiç?
Sezaryeni yaşamış kişiler bundan korkmuyor, aksine çok hevesli geliyorlar.

Kaç kadına bu şekilde dudak kalınlaştırma operasyonu yaptınız?
Son üç ayda 60 kadına bu işlemi yaptım. Kadınlar şu anda bu yöntemi çok fazla bilmiyorlar, bu sebeple daha çok geçici yöntemleri kullanıyorlar. Bir de sezaryen dikişi olmayanlara da geçici yöntemleri kullanıyoruz. Başka izleri varsa ancak onları değerlendirebiliriz.

45 DAKİKADA TAMAMLANIYOR

Bu operasyon diğer işlemlere göre daha uzun mu sürüyor?
İğne ile yapılan dolgu işlemleri 15 dakikada tamamlanırken, bu işlem 45 dakikada tamamlanıyor.

Sezaryen izinin üzerinde yeni bir ize yol açıyor mu?
Hayır, olan iz tekrar kullanıldığı için hastada yeniden bir iz oluşturulmuyor.

İKİNCİ KEZ TEKRARLANABİLİR

Vücudun dokuyu reddetmesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

Asla mümkün değil; hastanın kendi dokuları kullanıldığı ve vücudun kendine ait bir yapı taşı olduğu için reddetme, reaksiyon, alerji gibi sorunlarla kesinlikle karşılaşılmıyor.

Kalıcı bir yöntem mi, bir kere yapılınca tekrar edilmesi gerekiyor mu?
Tekrarlanması gerekmez. Bir kere yaptırdıysanız ama büyüklüğünden memnun değilseniz yine aynı kesiden, aynı yerden dermis tabakası aldırarak dudağınızı daha büyük hale getirtebilirsiniz.

ALERJİ RİSKİ TAŞIMIYOR, HİÇ KİMSE ANLAMIYOR

Kişinin kendi dokusunun dudağına yerleştirilmesinin avantajları, dezavantajları neler?

Kalıcı bir yöntem; geçici dolgular gibi sürekli tekrar edilmesi gerekmiyor. Alerjik bünyeler için uygun; kişinin kendi dokusu olduğu için herhangi bir reaksiyon vermesi söz konusu değil. Bir kerede yapıldığı için maddi açıdan da avantajlı. Dudak sertleşmiyor; normal kıvamını alıyor, kişinin eşi bile anlamıyor. Geçici dolguları çok hızlı eriyenler için çözüm sunuyor. Dezavantajları ise; minik bir cerrahi işlem uygulanıyor, lokal anesteziyle yapılıyor.

BAZI ESKİ İŞLEMLERDE GERİ DÖNÜŞ OLUYOR

Dudak kalınlaştırma yöntemlerinde değişiklikler var mı?
Malzemede büyük değişiklikler var. Dudak kalınlaştırma üç şekilde yapılıyor. Birincisi hyaluronik asit bazlı dolgu maddeleri, ikincisi vücuttan alınan yağ dokusundan yapılan işlemler, üçüncüsü ise kendi vücudundan alınan (yağ dokusu harici) işlemler... Bunlardan ilk ikisinde dudak belli bir zaman sonra eski haline dönüyor. Doku alınarak yapılan yöntemler ise kalıcı oluyor ama genellikle çok ince çalışılmıyor.

 
Top