• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Şerif Kaynar kimdir?

Papatya

V.I.P
V.I.P

Şerif Kaynar, Türkiye’nin en büyük beyin avcılarından biri. Yılda toplam 80 yöneticinin transferine aracılık ediyor. Onun şirket stoğunda CEO’ların, yönetici adaylarının CV’leri var… Yaklaşık 25 bin CV… İşi, kendisine başvuran şirketlere en doğru insanı bulmak. İnsan sarrafı… Oturuşunuzdan, kalkışınızdan 5 yıl sonra nerede olacağınızı anlıyor…

Timuray’ı, Ciliv’i o buldu

Çerçeveyi çizmek için yazmakta yarar görüyorum, aylık brüt 20 bin TL ve üstü düzeyler için yerleştirmeler yapıyor. Kendisi bu işten ne kazanıyor derseniz, yöneticiyi işe alan şirketin ödeyeceği yıllık brüt ücretin üçte birini alıyor.
Turkcell’e Süreyya Ciliv’i, Vodafone’a Serpil Timuray’ı o buldu. Ortadoğu’nun en büyük Telekom şirketi Etisalat’a CFO’sunu, Serkan Okandan’ı bulma projesinde de yer aldı…
Kasım 2013’te Avustralya’nın en büyük gıda şirketi Arnot’un başına geçen Ümit Subaşı’na da mentorluk yapıyor. New York borsasına kote, 800 milyon dolar cirolu headhunter şirketi Korn Ferry’in Türkiye Başkanı Şerif Kaynar sorularımı yanıtladı.
Yılda 80 transfere aracılık

Uygun yöneticiyi nasıl buluyorsunuz?
Türkiye’deki sistemimizde 25 bin kişinin CV’si var… Her projede spesifik araştırma da yapıyoruz. Türkiye ofisinde yılda yaklaşık 80 yöneticinin transferine veya işe başlamasına aracılık ediyoruz. Genel müdür ve genel müdür yardımcısı düzeyinde transferler yapıyoruz.

Şu anda kaç yönetici arıyorsunuz?
İlaç, otomotiv ve hızlı tüketim sektörü için 20 üst düzey yönetici arıyoruz. Bunlardan 13’ü Türkiye, 7’si ise yurtdışı. Körfez ülkeleri, Rusya, Kazakistan ve Fas için…

Nasıl oluyor size başvuru süreci?
Yönetici adayları CV’lerini paylaşıyorlar, ilgili bölümümüz onları görüşmeye çağırıyor.
Network ve tutku önemli

Artık herkesin iyi CV’sivar… Başka nelere bakıyorsunuz?
Sivil toplum örgütlerinde rol almasını önemserim. Network önemlidir. Tutkuları olmalı. Bu su altı fotoğrafçılığı da olabilir, futbol da.
Ciliv’in tutkusu neydi?
Onunki enteresandı. Ekstra ordinary bir insandır. Türkiye’yi bu coğrafyada hep ilklerde hayal ediyor. 3G’nin Türkiye’ye gelmesine öncülük etti.

Türk yöneticiler yükseliyor….
Dünya çapında iyi yerlere gelmeye başladılar. Zaten Bizanslıyız, üç boyutlu düşünüyoruz. Aynı anda 40 tilki dolaşıyor hepimizin kafasında… Yöneticilerimiz de bu yüzden çok yönlü (multi task) düşünebiliyor… Yeni Muhtar Kent’ler çıkacak bu nedenle. Dünya benim yıllar önce gördüğüm bu çok odaklılığı keşfetti. Eminim ki siz şu anda bana soru sorarken bir sonraki görüşmenizi düşünüyorsunuz kafanızda..

‘TÜRK CEO’LAR AZ KAZANIYOR’

CEO’lar çok kazanıyor mu?
Bizde ücretler dünyaya oranla düşük. Ama bu normal. Şirket cirolarımız da dünya ölçeğine göre ufak. ABD’de yılda 800 bin dolar brüt maaş alan bir CEO’nun geliri bonuslarla 5 milyon doları bulur.


Vodafone Timuray’ı istedi

Serpil Timuray gibi gıda sektöründen gelen birisini Vodafone’a kabul ettirmeniz zor olmadı mı?
Vodafone bize, “Müşteriyi çok iyi tanıyan bir isim istiyoruz” dedi. En iyi pazarlamacılar hızlı tüketim sektöründen çıkar. En iyi iki ekol; Unilever ve P&G’dir. Bu iki şirkette üç yıl geçirmiş ve başarılı olmuş bir pazarlama uzmanı her yerde başarılı olur. Timuray bu ekolden gelen biriydi. Ve gördük işte hepimiz, yağmur gibi yağdı piyasanın üstüne.

Patronunu sevmeyen CEO kaçıyor

Eşitler arasında neye bakarsınız?
Her zaman için dış görünüş, giyim, kuşam önemli. Çok uzun cevap vermesini negatif görürüm. Kısa cevaplarla gidilmeli, bir de kendine güvenmek, kendini fazla satmadan ama…


Bu kadar CV geliyor elinize, insanlar genelde neden işlerini değiştirmek istiyor?

Az kazanmak ya da işini sevmemesi diye düşünürsünüz değil mi? Hayır öyle değil. İş değiştirenlerin yüzde 70’i yöneticisini, patronunu sevmediği için arayışa giriyor. Patronlar, CEO ararken insani ilişkileri güçlü olanları tercih etmeli.

Yönetici adayı kapıdan girdi…
CV’sinde iki ayrı yerde başarı göstermiş olan adam arıyorum. Tek bir pozisyonda değil de birkaç pozisyonda başarı göstermiş mi?
Bugünkü dünya bilgiyi paylaşan insan istiyor. İyi bilgiyi de, kötü bilgiyi de paylaşacak. Kapısı açık, egosu küçük olacak. En önemlisi, Muhtar Kent gibi sevilen bir insan olacak.

Sigara ve içki kariyere engel

Başarılı CEO’ların ortak özellikleri neler? Hepsi çok mu zeki?
Belirgin ortak özellikleri var. Hepsi uzlaşıya açıktır, networkleri geniştir. Çalışkanlık da zeka kadar önemlidir. Bazen zekadan bile hatta… İş hayatınızda siz de gözlemlemişsinizdir. Bir çalışan çok zeki, öbürü daha az. Daha az zeki olan her sabah 8’de işe geliyor, zeki olanı 11’de. Süreç içinde erken gelen çok daha başarılı oluyor.
Tecrübeyle sabittir. Güzel birleşim zeki olanın aynı zamanda çalışkan olmasıdır. Temel özellikleri ölçülü olmak sanıyorum. Çok fazla sigara içen, çok fazla alkol alan birinin başarılı olması çok zor… Fazla kilolu da olmayacaksınız. Uykunuzu tam alacaksınız. İyi uyumayan bir insanın başarılı olabileceğine inanmıyorum…


Muhtar Kent üzerinden network nasıl korunur anlatır mısınız?
Sadece iyi zamanlarınızda, önemli pozisyonlarda olduğunuzda değil, her zaman arayıp sorar. Muhtar Kent’in belli bir çevresi var. Hepimize yılbaşında şahsen mektup yazar. Yanında da Ayvalık’ta ürettiği Kontes zeytinyağından iki şişe yollar. Bunu kötü zamanınızda da yolluyor, iyi zamanınızda da.
CEO koltuğunda oturduğunuzda da mektup yazıyor, oturmadığınızda da. Binlerce kitap okuyun, iyi yönetici olmayı öğrenemezsiniz. Tangoyu da kitaptan öğrenemezsiniz, kalkıp dans etmeniz gerekir. St. Joseph’ten 40 yıl önce mezun oldum. Bütün mezunları yılda bir kez evimde toplarım. Keza üniversite arkadaşlarımla buluşurum. Eski dostlara yazarım. Network önemlidir. Hiç bilmediğiniz anda birisi size yepyeni bir fırsat yaratabiliyor.

Rusların bankaları Türklere emanet

Yönetici transferleri açısından 2014’te nasıl bir iklim görüyorsunuz?
Önümüzdeki 10 yıl boyuncaTürkiye, Polonya, Çin, Kore, Meksika pazarı büyüyecek, dünyada ne olursa olsun buralarda paralar kazanılacak. Türkiye’nin bir de avantajı var. Bölgede yetişmiş yönetici hazinesi olan başka ülke yok. Bütün o Rus imparatorlukları Kazakistan, Azerbaycan’da yok. Arap baharının olduğu Körfez ülkelerinde de çok az. Şimdi Arap baharından dolayı her şey yeniden yapılanacak.
Citibank Türkiye’ye 1977 yılında geldi. Türkiye için milattı, bizde profesyonel yöneticilik bundan sonra gelişti. Bugün Rusya’ya gidin en iyi bankalarının hazine bölümlerinin başında Türk yöneticiler vardır. Avrupa’ya gidin çok iyi Türk bankacılar çalışıyor.
Biz iyi bir yönetici ordusu yetiştirdik. Zaten yabancı şirketler bunu anladılar. 3M, GE, Microsoft, Coca Cola hepsi bölge merkezlerini İstanbul’a taşıdılar.


Yabancılar Irak için Türk yönetici arıyor

Irak’tan talep var mı?
Irak’ta şu anda bütün yabancı şirketler yönetici arıyor. Mesela Amerikalı bir petrol şirketi, Erbil için Türk CEO bulmamızı istedi. Üç şirket için daha bakıyoruz. Büyük uluslararası şirketler yönetici adaylarını önce İngiltere ve Kanada pazarında arıyorlar.
Hemen arkasından Türkiye’ye bakıyorlar artık. Pfizer gibi bir şirkette uluslararası alanda 15 Türk çalışıyor. Cola’da 40 Türk çalışıyor. Bu sayede bir reklam da olmaya başladı. Bizim gibi şirketlerin de katkısı var… Son 4 yılda yurtdışına 10 Türk yönetici atadık.
Benden sonraki randevunuz kiminle?
Meltem Kurtsan, Koray Arıkan, Tayfun Beyazıt, Aclan Acar ile yemeğe gideceğim. Soyadlarımızın ilk harfleri nedeniyle grubumuzun adı ‘KABAK’. 4 ayda bir, bir araya gelip sohbeti bol ve verimli bir buluşma gerçekleştiriyoruz.

SONGÜL HATISARU


 
Top