Şeker Hastalığının Ameliyat ile Tedavisi (Metabolik Cerrahi)

Çağlayağmur

👪
Süper Moderatör
1) Metabolik Cerrahi Nedir?
Metabolik Sendrom olarak adlandırılan ve kilo fazlalığı, diyabet, kolesterol ve tansiyon yüksekliği ile seyreden tabloya Metabolik Sendrom ismi verilmektedir. Metabolik Sendromun ameliyat yöntemleri kullanılarak tedavi edilmesine Metabolik Cerrahi adı verilmektedir.
2) Uzun yıllardır şeker hastalığı için insülin ve hap kullanıyorum. Şeker hastalığı ameliyat ile tedavi edilebilir mi?
Önceki yıllarda “şeker hastalarına bıçak vurulmaz, çünkü yarası iyileşmez” şeklinde halk arasında yerleşmiş bir inanç söz konusu idi. Ancak, son yıllarda yapılan araştırmalar ve sonuçları Tip 2 (erişkin tipi) diyabet hastalığının ameliyat ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu ortaya koymuştur. Bu ameliyatlardan sonra hastaların %75 ila %98’inde insülin veya şeker hapı kullanılmasına gerek kalmaz. Kan şekeri düzeyleri ilaçsız olarak normal veya normale yakın seyreder.
3) Hangi ameliyatlar uygulanmaktadır?
Yapılan ameliyatlar temel olarak ince barsaklarda bir yer değiştirme işlemini içermektedir. Ancak bu yer değiştirme işlemi birbirinden farklı 10-12 teknik yöntem ile yapılmaktadır. Buna ilaveten hastaların hastalık seviyesi ve kandaki hormon seviyeleri ve bu hormonların aktivitelerine göre mide hacmi ve mide şekli ve karın içindeki organları saran yağlı dokular üzerinde de gerekli olan işlemler yapılmaktadır.
4) Ameliyat sonrası ömür boyu şeker hastalığından kurtulabilir miyim?
Metabolik Cerrahi ameliyatlarının şu an için 8 ila 35 yıllık sonuçları bilinmektedir. Ameliyata, hastanın kan değerlerine ve uygulanan yöntemin zamanlamasına göre hastaların %75 ila %98’inde 8 ila 30 yıl süre boyunca kan şekerini herhangi bir ilaç kullanmaksızın normal seviyelerde tutmak mümkündür.
5) Metabolik Cerrahi ameliyatlarının kolesterol ve tansiyon yüksekliği üzerine de etkileri var mıdır?
Yapılmakta olan ameliyatlar ile hastaların %75 ila %99’unda yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit yüksekliği, karaciğer yağlanması, kilo fazlalığı, kemik ve eklem problemleri, tıkayıcı uyku apnesi (uykuda nefesin durması) gibi problemlerden de tek bir ameliyat ile kurtulmak mümkündür.
6) Bu ameliyatların riski var mıdır?
Her ameliyatın bir riski vardır. Bu ameliyatlarda da herhangi bir sindirim sistemi ameliyatındaki kadar risk vardır. Toplam komplikasyon oranı %10’un altındadır.
7) Şekerim ameliyattan ne kadar süre sonra düzelir?
Genellikle ameliyattan 1 hafta sonra kan şekeri düzelir. Bazı hastalarda bu süre 2-3 haftayı bulabilir.
8) Şeker hastalığı böbreklerime vurdu. Bu ameliyattan fayda görebilir miyim?
Şeker hastalarında böbrek, kalp, göz, karaciğer gibi organlar etkilenir. Metabolik Cerrahi uygulanan hastalarda bu organlardaki hasar, hastalığın evresi ve hasarın derecesine bağlı olmakla beraber %50’ye varan oranlarda düzelmeler görülmektedir.
 
Top