Şef'in Dünyası

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Kremalı Patates Salatası

MALZEMELER
750 gr patates, ovarak yıkanmış
Tuz
sos için

150 ml krema
2 yemek kaşığı kapari, durulanıp süzülmüş
4 taze soğan, ince kıyılmış
1/2 çay kaşığı limon suyu
Taze çekilmiş karabiber
Süslemek için:
4-8 taze soğan, püskül halinde kesilmiş
1 yemek kaşığı doğranmış taze nane

HAZIRLANIŞI
Patatesleri tuzlu suda bir taşım kaynatın. Daha sonra 15-20 dakika yumuşayıncaya kadar pişirin.
Bu sırada taze soğanların yeşil kısımlarını püskül yaparak kesin ve buzlu su dolu bir kasede en az 30 dakika bırakın.
Sosu hazırlayın: Bütün malzemeleri tuz ve biberle birlikte bir kapta karıştırın.
Patatesleri süzün. Hafif çe soğumasını bekleyip kabuklarım soyun ve küp küp kesin.
Patatesleri hâlâ sıcakken sosm içine koyup iyice soğumasını bekleyin.
Patates salatasını taze soğan püskülleri ve doğranmış nanelyle süsleyip servis yapın.
Taze soğan püskülü yapmak için: Kökleri ayırın, ince dış zarı soyup yeşil kısmın büyük bölümünü kesin. Çok keskin bir bıçak kullanarak soğanın başından soğan başının dikine 2.5 cm. kalacak şekilde birkaç kesik yapın. Aynı işlemi diğer soğanlarda tekrarlayın.
alternatif Bu salata sıcak da servis yapılabilir: Küp halinde kesilmiş haşlanmış patatesi krema kapari, limon suyu, tuz ve biberle birlikte tavaya koyun. Sos kaynama noktasına gelene dek ısıtın. Taze soğanı servis yapmadan önce ekleyin.
aşçının önerisi Salatayı süslemeden önce buzdolabında istediğiniz kadar tutabilirsiniz. Servis yapmadan önce oda sıcaklığına
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Somon Salatasi





somon_salatasi.jpg

Malzemeler

500 gr somon baligi (ben dondurulmus alip, cozdurup kullandim)
1 demet dereotu
1-2 adet kirmizi sogan
1 limonun suyu
Zeytinyagi
Tuz

Yapilisi
Kilciksiz sekilde fileto yapilmis somon baliklarinin her tarafina guzelce zeytinyagi surulur. 200 dereceye isitilmis firinda firin torbasinin icinde baliklar pisirilir. Sogumasi icin kenara alinir.

Soganlar minik minik kup kup dogranir, dereotu ince ince kiyilir.

Sogumus baliklar catalla 1-2 cm'lik parcalara ayrilir. Dereotu ve soganla karistirilir. Ustune limon sikilir, zeytinyagi gezdirilir, tuz eklenir. Buzdaolabinda bir gece dinlendirildikten sonra servise hazir hale gelir.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
ispanak_salatasi.jpg

Yogurtlu Ispanak Salatasi

Malzemeler

750 gr dondurulmus ispanak
3-4 yemek kasigi zeytinyagi
1 su bardagi suzme yogurt
3-4 yemek kasigi yogurt
1 yemek kasigi mayonez
2 dis sarimsak
Tuz


Yapilisi
Ispanaklar zeytinyaginda tuz esliginde kavrulur. Once su birakiyor, sonra biraktigi suyu neredeyse tamamen cekiyor. Bu asamaya kadar arada karistirarak pisirmeniz gerekiyor.

Suzme ve normal yogurt mayonezle bir kapta birlestirilir, ezilmis ya da dovulmus sarimsaklar eklenir. Ispanaklar soguyunca yogurtlu karisima eklenir ve karistirilir. Butun sarimsakli salatalarda oldugu uzere, bir gece buzdolabinda bekletirseniz, tadi daha yerinde olacaktir.


Afiyet olsun.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Waldorf salatası
2 kırmızı elma
Yarım limonun suyu
4 yemek kaşığı mayonez
Taze ceviz
1 yemek kaşığı Dijon hardalı
2 kereviz sapı
Yarım demet dereotu

waldorf-salad-2-550.jpg


Waldorf salatası:
Elmaların kabuklarını soyup dilimleyin. Kararması için üzerlerine limon suyu gezdirip elinizle ovalayın.
Kereviz saplarını elma dilimlerinin büyüklüğünde doğrayın.
Mayonez, hardal ve ince kıyılmış dereotunu bir kapta karıştırın. Elma dilimleri ve kereviz saplarını ekleyip harmanlayın. üzerine taze ceviz içlerini ekleyip servis yapın.




Waldorf nedir?
Taze ceviz içleri serpilmiş elma ve kereviz küplerinden yapılan, akıcı bir mayonezle çeşnilenen karışık bir salata. Bu isim aynı zamanda, salamuralıktan sonra unlanarak ızgarada pişirilen, üzerine eritilmiş tereyağı dökülen ve fırında pişirilmiş küçük patatesler ve Amerikan mayonezi eşliğinde servis edilen deniz yılan balığı filetosu yemeği için de kullanılır.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Kahvaltılık Acı Sos Tarifi
65781



6 adet kapya biber
4 adet kırmızı acı biber
3 adet orta boy pembe domates
5 diş sarımsak
150 gram rendelenmiş eski kaşar peyniri
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 dal taze kekik
1,5 çay kaşığı tane karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı acı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
55 gram ceviz içi


Biberi yıkayın ve güzelce kurulayın.Bıçak yardımıyla birkaç yerine delikler açın.Domatesleri orta kalınlıkta dilimler halinde doğrayın.Domatesleri ve sarımsakları pişirme kağıdı serili fırın tepsisinin üzerine aktarın. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirin.Biberleri de ızgaranın üzerine dizin ve her ikisini de daha önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında kabukları siyahlaşıp kabarana kadar 15-20 pişirin. Çıkarıp bir kabın içine aktarın ve kabuklarının daha kolay soyulması için kabın kapağını kapatarak ısısını muhafaza etmesini sağlayın.5 dakika bu şekilde beklettikten sonra kabuklarını soyun ve biberlerin çekirdeklerini çıkarın.Blenderın içerisine aktarın. Güzelce çekin.İçerisine azar azar zeytinyağı ilave edin. Kıvamı dilediğiniz kıvama geldiğinde zeytinyağı ilave etmeyi bırakın.İçine taze kekiğin yapraklarını, baharatları, rendelenmiş eski kaşarı, ceviz içini ilave edip bir kez daha çekin.Son olarak tadına bakın ve tuzu ilave edin.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Üç Fasulye Salatası
65785



1 su bardağı meksika fasulyesi
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı barbunya
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet kırmızı soğan
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı mısır
1 yemek kaşığı nohut
1/2 demet maydanoz
1 adet limon suyu


Meksika fasulyesi, barbunya, kuru fasulye ve nohutu haşlayın.Sularını iyice süzüp soğutun.Kırmızı soğanı gelişigüzel iri iri doğrayın.Nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı ile sos hazırlayın.Haşlanmış bütün malzemeyi derin bir kasenin içerisinde sos ile karıştırın.İri iri doğranan soğanları tuz ve dilerseniz 1 çay kaşığı sumak ile iyice karıştırın.Soğanları ve iri doğranmış maydanozları fasulyelerle karıştırın ve tuz ile lezzetlendirin.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
~ Patlıcanlı Kuskus Salatası ~


Malzemeler:

- 1 paket kuskus makarna
  • 2 patlıcan
  • 1 havuç
  • 2 kırmızı kapya biberi
  • Yarım demet kuzukulağı
  • Yarım demet fesleğen
  • Yarım demet nane
  • Yarım su bardağı haşlanmış bezelye



Sosu İçin:

- Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Tuz
  • Karabiber



Yapılışı:

Kuskus makarnayı haşlayıp suyunu süzün. Patlıcanları alacalı soyup küp doğrayın ve kızgın yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin.

Havuç ve biberleri küp doğrayıp geniş bir kaseye alın. İnce kıydığınız yeşillikler, haşlanmış bezelye ve kuskusu ilave edip karıştırın.

Sosu için gerekli olan tüm malzemeyi bir kasede karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Ilık servis yapın.



~ Afiyet Olsun ~
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
Bulgurlu ızgara patlıcan ruloları
65789



2 adet patlıcan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç dolgusu için
2 su bardağı bulgur
3 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz kişniş
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
2 adet havuç
100 gram beyaz peynir
1 avuç maydanoz (ince doğranmış)
1/2 adetlimonun suyu
1/2 çay kaşığı tuz (azaltıp arttırılabilir)


Öncelikle iç dolgusunu hazırlayalım; zeytinyağını yanmaz tabanlı bir tencereye alın ve hafifçe ısıtın. Isınan yağın içerisine kişniş ve zerdeçalı koyun.Baharatlar hafifçe kokusunu salınca, yıkadığınız bulgurları ilave edin ve yaklaşık 3-4 dakika boyunca güzelce kavurun.Ardından kaynar suyu ekleyin ve bulgurlar suyu çekene dek yaklaşık 20 dakika kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişmeye bırakın.Bulgur pişerken, patlıcanları hazırlayalım. Patlıcanları yıkayın ve boyuna bir şekilde ince ince dilimleyin.Bir fırça yardımıyla, dilimlediğiniz patlıcanların her iki yüzeyini, de yağlayın ve ardından ısınmış olan bir ızgarada patlıcanlar güzelce pişene dek, ara ara ters düz ederek pişirin.Suyunu çekmiş olan bulgura; rendelediğiniz havuçları, tuzunu, ufalanmış beyaz peyniri, limon suyunu ve ince ince doğradığınız maydanozları ilave edin, güzelce karıştırın ve altını kapatın.Izgarada pişirdiğiniz patlıcan dilimlerinin içerisine, hazırladığınız iç dolgudan koyun ve güzelce rulo şeklinde sarın.Hazırladığınız ruloları bir servis tabağına alın ve ılık ya da soğuk olarak servis edin.
 

Araf

İstemeden Kirleniyor İnsan.
Özel üye
~ Zeytinyağlı Yaprak Sarması ~


Malzemeler:

- 500 gram salamura üzüm yaprağı
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı

İç harcı;

  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • Maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Nane
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ




Yapılışı:

Önce soğanlar doğranıp yağ ile kavrulur daha sonra salça ve baharatları eklenir ve 1 su bardağı su dökülüp biraz pişmeye bırakılır. Salamura yapraklar önce sıcak suda bekletilip daha sonra soğuk suyla yıkanır.Ve ince bir şekilde sarılır. Daha sonra tencereye konulup üzerine zeytinyağı eklenip üzeri örtülecek kadar su konulur ve altı kısık bir şekilde suyunu çekene kadar pişirilir.


~ Afiyet Olsun ~
 
Top