Saz, Bağlama, Nasıl Çalınır-Bağlama ve Nota Bilgileri - Bağlama Nasıl Çalınır

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Saz, Bağlama, Nasıl Çalınır-Bağlama ve Nota Bilgileri - Bağlama Nasıl Çalınır

Saz Türk halk müziğinde kullanılan, gövdesi ağaçtan oyularak yapılmış, telli ve uzun saplı bir çalgıdır.

baglama.jpg

En başta şunu belirtmekte fayda var.Egzersizlerin bağlama çalımında çok önemli bir yeri var.Temel olarak parmakların güçlenmesini ve bu sayede bağlamaya daha hakim olmanızı sağlar.Egzersizler bağlamaya yeni başlarken ne kadar gerekli ise çok iyi bir bağlama icrası olduktan sonra o kadar da gereklidir.Yani egzersizler bağlama icracısı için her zaman gereklidir.Tabiki egzersizlerin faydalı olabilmesi için belirli şeyler vardır.Bunların en başında geleni ise düzenlilik ve süreklilik .Hiç bir zaman çok yorulsanız bile örneklerde verilen egzersizleri bırakmayınız ve uygun şekilde yapınız.Ne kadar yorulursanız sizin için o kadar iyi olur.Bağlama Egzersizleri süreklilik gerektiren bir çalışmadır.Çok iyi bir bağlama icracısı olsanız bile bu egzersizler düzenli olarak yapmanız gerekmektedir.Şu an usta sayılacak bir çok isim hala düzenli olarak bağlama egzersizi yaptıklarını ifade etmektedirler.

saz.jpg
Yanda verilen notaların altındaki rakamlar parmak numaralarıdır Yani hangi notaya hangi parmakla basacağınızı gösterir.Resimde parmak numaraları belirtilmiştir.Sıfır rakamı ise notaya parmak basılmayacağını yada diğer bir deyişle boş tele vuracağımızı ifade eder.

1. Pozisyon.Birinci Pozisyonda belirtilen numaralar hangi parmakların hangi perdeye basacağını göstermektedir.Perdelere basarken el kesinlikle hareket etmez.

2. Pozisyon Bu pozisyonda 3.parmak alt telde sol perdesine üst telde ise re perdesine basar. Yine aynı şekilde 5.parmak la telinde do diyeze , 2. parmak ise sol telinde ise si perdesine basar.

3. Pozisyon
Diğer iki pozisyondan da öğrendiğimiz gibi belirtilen parmak numaraları ile açıklayıcı bir şekilde verilmiş olan notalara basıyoruz. Bu pozisyonda çalınan parçalar genelde si bemol, si bemol iki, mi bemol ve fa diyez alan türküler çalınır.
 

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Bağlama ve Nota Bilgileri

Tanımı:
Ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli bir Türk Halk Çalgısıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, Bağlama, Divan sazı, Bozuk, Çöğür, Kopuz Irızva, Cura, Tambura vb. adlar verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Curadır. Curadan biraz daha büyük ve curaya göre bir oktav kalından ses veren çalgı ise Tamburadır. Bağlama ailesinin en kalın ses veren çalgısı ise Divan Sazı'dır. Tamburaya göre bir oktav kalından ses verir.

Bağlama; Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Tekne kısmı genelde dut ağacından yapılmaktadır. Ancak dut ağacının dışında ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan da yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır.

Sap kısmının tekneden uzak kısmı üzerinde tellerin bağlandığı Burgu adı verilen parçalar vardır. Bağlamanın akordu bu burgular kullanılarak yapılmaktadır. Sap kısmı üzerinde misina ile bağlanmış perdeler bulunmaktadır. Bağlama Mızrap veya aaaene adı verilen kiraz ağacı kabuğu veya plastikten yapılan araçla çalındığı gibi bazı yörelerimizde parmakla da çalınmaktadır. Bu çalım tekniğine Şelpe adı verilmektedir.

Bağlama üzerinde ikişerli veya üçerli guruplar halinde üç gurup tel bulunmaktadır. Bu tel gurupları değişik biçimlerde akort edilebilmektedir. Örneğin bağlama düzeni adı verilen akort biçiminde alt gruptaki teller yazılış itibariyle La, orta guruptaki teller Re, üst guruptaki teller ise Mi seslerini vermektedir. Bu akort biçimi dışında Kara Düzen (Bozuk Düzen), Misket Düzeni, Müsaaaat, Abdal Düzeni, Rast Düzeni vb. akort biçimleri de vardır.

Bağlamada nota yerleri :

nota33.png
 
Top