Şarkı Sözü İçin Melodi Nasıl Yazılır

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
şarkı yazarları için, yazılı veya sözlü her cümle, hassas bir kulağın ortaya çıkarabileceği melodinin ipuçlarını veriyor. Ne zaman başka birine "merhaba" dediğinizde, aslında ona şarkı söylüyorsunuz. İnandırıcı gelmediyse sadece hecelerini duymak için bu soruyu yüksek sesle okuyun:
"Konuşmak şarkı söylemek gibi mi?"

"Şarkı söylemek" dediğinizde sesinizi o yüksek ton için uzattığınızı farkettiniz mi? Bir cümlenin sonundaki perdede görülen bu ton ve vurgu artışı, bize bir soru sorduğunuzu gösterir. Artık bir sorunun artan tonlamasını duyduğunuza göre, bu sefer bir ifade olarak aynı satırı tekrar deneyin:​

"Konuşmak şarkı söylemek gibidir."​


Bu sefer "şarkı söylemek" kelimelerinin vurgusunun ne kadar düşük olduğunu duyuyor musunuz? Konuştuğumuzda, sorular ve ifadeler yalnızca perdelerinden dolayı farklılaşır.​


Cümlelere yaptığımız bu vurgu ve tonlama varyasyonlarını o kadar doğal ve akıcı bir şekilde kullanırız ki, onları bir an bile düşünmeyiz. Ama her konuşmada, söylenen her kelimede varlar. Her dilin kendine has bir ritmi, yazdığımız sözlerinde dikkatli dinlediğinizde dümdüz okurken bile yaptığımız vurgulamalar sayesinde ipucu verecek bir melodisi vardır. Bu doğal kalıpları fark etmek, şarkı sözlerinize mükemmel vokal melodisini bulmanız için size harika bir başlangıç sağlar. Aslında, enstrümantal müziğin bestecileri bile kulaklarını konuşma ve sohbetin vurgularına göre ayarlamaktan yararlanabilirler.

Henüz müziği olmayan sözünüzü alın ve birkaç mısra yüksek sesle söyleyin. Kendinizi bir oyuncu gibi tiyatral bir şekilde söyleyerek kaydedin. Sözlerin ruhuna, hatta belki karaktere girmeye çalışın. Sözü okurken hissedin. Duygu sesinize sızsın. Sözleri yüksek sesle okurken, belirli hecelerin ve kelimelerin nasıl daha yüksek perdeli olduğuna dikkat edin. Diğerleri özellikle düşük perdelidir. Bazı heceler diğerlerinden biraz daha uzun tutulur. Yine, bu farklılıkları sadece konuşarak tespit etmekte sorun yaşıyorsanız, sesinizi kaydetmeyi ve dinlemeyi deneyin.

Bu doğal varyasyonlar melodinin başlangıcıdır. Söylediğiniz bir cümlede perde yükseldiğinde, yazdığınız melodi de incelebilir. Konuşma perdesi düştüğünde melodi peslere doğru gidebilir. Bir cümle içinde daha uzun söylenen heceler müzikle söylerken de daha uzun süre tutulabilir. İpucunu aldınız!

Yani, kızgın bir melodi bestelemek istiyorsanız şarkı sözünü okurken kızgın bir ses tonuya hatta mimiklerinizi de kullanarak, onu birisine söylüyormuş gibi okuyun, canlandırın. Yürek burkan hüzünlü bir melodi bestelemek için kendinizi bu ruh haline sokun ve canlandırın sözleri. Vurgularınıza ve uzattığınız hecelere dikkat edin. Şarkı söylemenin kendisi temelde yaptığımız normal konuşmalardır.

Bu yöntem size her zaman hemen çarpıcı sonuçlar vermeyebilir. Kendinizi biraz aptal gibi hissettirebilir. Ancak buzu kırar ve size üzerine inşa edebileceğiniz harika bir temel sağlar. Çıkış noktasını bulduktan sonra melodiyi geliştirebilirsiniz.

Bir Vokal Melodisinde Sorun Giderme​

Belli bir söz dizisini söylemek özellikle garip ya da zayıf geliyorsa, bunun nedeni genellikle melodinin, sözlerin doğal dokusuyla çakışmasıdır.

Vokal melodinin yüksek noktaları vurgulanması gerekmeyen hecelere veya sessiz harflere denk gelirse, şarkı mantıklı bir ses çıkarmayacaktır. Ve eğer en iyi lirik replikleriniz, melodi onları vurgulamadığı için fark edilmeden dinleyicilerin dikkatini çekmiyorsa bu da işe yaramaz.

Ritmin üzerine söyleyin​

Bir tür arka plan müziğinin veya bir metronom, bir davul ritmi vs size çalışmanız için bir bağlam sunmaya yardımcı olabilir; farklı ritimler sözünüz için farklı melodi olasılıkları sunacaktır. Farklı ritim parçaları üzerinde aynı sözleri okurken kendinizi kaydedin ve neler olacağını görün!

Sonuç olarak​

Nereden başlayacağınızdan emin olmadığınızda, şarkı sözlerinin doğal perdelerini dinleyin ve melodi hecesini, kelimelerin hecesi ile hissederken bunları bir rehber olarak kullanın. Ne de olsa şarkı söylemek abartılı bir konuşmadır.
 
Top