• Merhaba Ziyaretçi.
    "Minimalist Fotoğraflar" konulu fotoğraf oylaması başladı. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Oylamaya katılmanızı bekliyoruz...

Şarap bozulur mu? Şarap açıldıktan sonra kaç günde tüketilmeli?

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE

Şarap bozulur mu​

sorusunu cevaplamak için önce şarap nasıl yapılır bunu anlamak gerekiyor. Şarap çeşitleri o kadar fazla ki her biri için ortak bir sonuca varamıyoruz. Bu yüzden yazımızda genel bilgi vermek durumundayız.

Şarap fiyatları hayli yükselmiş, en ucuz şarap bile ziyan edilemeyecek kadar kıymetli haldeyken içilebilir durumdaki şarabı ziyan etmek istemeyiz. Her ne kadar mahzenlerde yıllanan yüz binlerce dolar değerinde, bir şarap kadehi hatta yudumu bile bir ailenin geçimini sağlayacak değerde şaraplar gibi olmasa da bizim için en güzel şarap alabildiğimiz şarap. Onu da nasıl saklayacağımızı, nasıl bozulmadan tükAÇILMAMIŞ Oda Sıcaklığında(TETT’den Sonra)
Kırmız şarap

3 yıl
Beyaz şarap

2-3 yıl
AÇILMIŞ Buzdolabında Buzluk/Derin Dondurucuda
Kırmız şarap

1-2 hafta

4-6 ay*
Beyaz şarap

3-5 gün

4-6 ay*

Not: Kaliteli şaraplar doğru koşullarda(tercihen mahzende) onlarca yıl yıllandırılabilir

Şarap açıldıktan sonra ne kadar dayanır?​

Şarabı açtıktan sonra buzdolabında saklarsanız kırmızı şarap en fazla 2 hafta, beyaz şarap ise 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Aksi taktirde tadını kaybedip ekşi, sirkemsi bir tat alacaktır.

Şarap bozulması nasıl anlaşılır?​

Şarabın bozulması konusunda uzmanlar, bozulmayı anlamak için genel olarak tadının, kokusunun ve görünüşünün birlikte kontrol edilmesi gerektiğini söylüyor. Bunlardan herhangi birinin taze şarapta olduğundan farklı olduğunu gözlemlerseniz şarap bozulmuş olabilir. Bir diğer bakmanız gereken yer mantardır. Sızdıran, büzülmüş veya delikler oluşmuş mantar bozulmanın işareti olacaktır.

Kırmızı şarap için bariz bozulmayı gösteren şeyler ise berraklığını yitirmiş, rengi koyulaşmış veya şişenin dibinde/yattığı yüzeyde tortu yapışmış olmasıdır.

Şarap açıldıktan sonra nasıl saklanır? Kapalı Şarap nasıl saklanır?​

AÇILMIŞ ŞARAP​

Şarabı açtığınızda içiminiz bittikten hemen sonra mantarını sıkıca kapatarak (eğer mantar deforme olduysa hava aldırmayacak bir yöntemle ağzını kapatarak) buz dolabında saklayın.

KAPALI ŞARAP​

İdeal saklama koşulları şarap mahzeninde 13 derece sıcaklıkta, nemli ve loş ortamda eğik şekilde hareket etmeden durmasıdır. Fakat tabii ki bu koşulları sağlamak hayli zor.
Genel kural serin, nemli, karanlık bir ortamda saklamaktır. Buzdolabının üstünde, ocak veya fırına yakın çekmecelerde saklamayın! Sıcaklık değişimi son derece etkili bir bozulma tetikleyici olacaktır. Kileriniz var ise oradaki dolap veya rafta yatay olarak saklamanız önerilir.

Şarap donar mı? Şarap buzdolabında saklanır mı?​

Evet donar. Alkol oranı düşük olduğundan şarap votka, tekila, viski gibi donmadan kalamaz. Açılmış şarabı hava almayan plastik kutu/poşetlere koyarak buzlukta saklayabilirsiniz. Fakat dondurulan şarap tadından ve dokusundan çok şey kaybeder. Bu nedenle yemek ve soslarda kullanmanız önerilir.
Buzdolabı sadece çok sıcak bir iklimde yaşıyor veya “Şarap nasıl saklanır?” başlığındaki ortamı sağlayamıyorsanız bir opsiyon olabilir. Bunun dışında açılmamış şarap üst başlıkta anlatıldığı gibi saklanmalıdır.
Açılmış şarap ise daha önce de dediğimiz gibi zaten sadece buz dolabında saklanabilir.
 

Pratik kokteyl önerisi: Kırmızı Şarap Sangria Tarifi​

Malzemeler
  • 1 litre kırmızı şarap
  • 4 YK toz şeker
  • 3 adet limon
  • 3 adet portakal
  • 1 adet elma
  • Yarım muskat
  • 1 TK tarçın
  • 1 adet şişe soda
Yapılışı
Portakal, limon ve elmaları yıkayıp halka şeklinde dilimleyin. Şeker ve kırmızı şarabı kaseye alıp karıştırın. Muskat rendesi ve tarçını ilave edin. Meyveleri ekleyip karıştırın. Buzdolabında 3 saat bekletip bol buz ve soda ile tamamlayıp servis yapın.

Pratik kokteyl önerisi: Beyaz Şaraplı Limon Bahçesi Tarifi​

Malzemeler
  • Limon
  • Beyaz Şarap
  • Taze nane
Yapılışı
Küçük küçük dilimlediğiniz limon parçalarını buzluğa atın. Limonlar donduğunda taze nane ve limonları beyaz şarap şişesinin içine atın ve mantarını kapatın. Buzdolabında biraz dinlendirdikten sonra servise hazır.

cok para vermiyelim diye gelin kendi sarabimizi kendimz yapalim :)))
 
Geri
Top