• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmelisin

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmelisin. Kendine renkli ve lezzetli tabaklar hazırlayabilirsin. Nasıl mı? : et ve süt ürünleri, sebze ve meyve, yemişleri dengeli bir şekilde görseldeki gibi hazırlayabilirsin. Günlük vitamin ihtiyacını karşılayabilirsin böylelikle. Vitaminler demişken onları tanımak ister misin? Öyleyse bir göz atalım mı birlikte.

A Vitamini: Vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda yardımcıdır. Görme, büyüme, üreme, embriyo gelişmesi, kan yapımı, bağışıklık sistemi ve doku hücre büyümesi, Bağırsak, deri gibi epitel doku yapımı, gelişimi ve korunmasında, Ağız, mide ve ince bağırsakların ve idrar yollarındaki deri ve dokuların sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlayarak, enfeksiyonlara karşı korumakta, Karotenoid formları bir antioksidan olarak çalışırlar ve çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucu etki gösterebilirler, Gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardımcı olurlar. "Havuç, kış kabağı, koyu yeşil yapraklar, sarı ve turuncu meyveler (kayısı, şeftali, havuç) de bulunur."

D Vitamini: Yağda eriyen bir vitamindir. D vitamininin metabolizmadaki başlıca görevi kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak vücuttaki kalsiyum ve fosfor dengesini düzenlemektir. D vitamini yokluğunda kalsiyum emilimi %10-15 düzeyinde iken D vitaminin varlığında bu oran %30-80 değerlerine kadar çıkmaktadır, D vitamini kullanımı böbreklerdeki kalsiyum kaybını önlemektedir. Kemik direncini artırmaktadır. İnsülin yapımında olumlu etkileri vardır. D vitamininin doğru oranlarda kullanımının birçok kanser türüne karşı koruyucu rol oynadığı yönünde çok sayıda çalışma bulunmaktadır. "Balık, balık yağı, karaciğer, yumurta sarısı, tereyağ'da bulunur."

E Vitamini: Vücut için hayati önemde görevleri mevcuttur. Çok güçlü bir antioksidan olup, hücre zarını koruyucu etkisi vardır. Antioksidan özelliği C, B3 vitamini ve selenyum gibi diğer besin maddeleriyle zenginleştirilir. Aynı zamanda damar tıkanıklığından ( ateroskleroz) koruyucu etkisi vardır. Kanın pıhtılaşmasında görevli olan proteinlerin yapımında görev alır. "Bitkisel yağlar, tahılgiller, yağlı tohumlar, soya, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde bulunur."

K Vitamini: Temel görevi kan akışkanlığını kontrol etmektir. Kanın pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Ana görevi kan akışkanlığını kontrol etmek olsa da kemik sağlığını destekler kalp rahatsızlığı riskini azaltır. "Ispanak, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuru baklagillerde bulunur."

C Vitamini: Görevleri saymakla bitmez: yağ dokusunda hücrelerin bir arada kalmasını, kolajen üretiminin kolaylaşmasını sağlayarak cilt ve bağ dokusuna esneklik ve güç kazandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı koruyucudur, antioksidan bir vitamin olup özellikle meme kanseri ve cilt kanserinin gelişimini yavaşlatır, folik asit ve demir emilimini kolaylaştırır, böylelikle kansızlık gelişmesinden korur. " Limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller, çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates ile ıspanak, marul, yeşilbiber, asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur."

Diğer Vitaminler: Tiamin (B1), Riboflavin (B2), Niasin (Nikotinik asit, Vitamin PP), Folik Asit, Piridoksin (B6), B12

Hareket Etmelisin : Hareket etmek vücudunuzun sağlıklı kalmasını sağlayacaktır. Kasları esnetmek bedeninizi ve zihninizi dinç tutar ve gerginliğinizi azaltır. "Koşun, zıplayın, dans edin, spor yapın.", "Müziği açın ve kendinizi müziğe bırakın.", "Çeşitli çocuk oyunları oynayın.", "Bisiklet binin, basketbol oynayın, yoga yapın, tenis oynayın, tırmanış yapın, doğa yürüyüşü iyi gelecektir."

Hobiler edinmelisin: Değişik hobiler eğlenceli zaman geçirmenizin yanında eğitici ve öğretici olacaktır: "drama, doğa yürüyüşü, seramik, dans, yoğa, enstrüman çalmak, fotoğrafçılık, resim yapmak, taş boyama, kitap okumak, araştırma yapmak, müzik grubu kurmak, model uçak yapmak, paraşütle atlamak, doğa gözlemlemek, örgü örmek, bahçeyle uğraşmak, kuşları incelemek bunlardan bazıları."

Hayal Kurmalısın: Hayal kurmak için kendinize zaman ayırın. "Hayal kurmak başarmanın yarısı gibidir. Bir hayaliniz varsa gerçekleşmesi olasıdır." : Boş boş oturun, tüm uğraşlarınızı bir kenara bırakın ve hayal kurun. İster gökyüzüne bakın, ister camdan dışarı, ister kuşları izleyin, ister ağaçları, isterseniz insanları. Hepsi size hayal kurmanızda yardımcı olacaktır. Sonra hayallerinizi bir kenara not etmeyi unutmayın. Bir gün gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi görmeniz açısından yardımcı olacaktır.", "Kurduğunuz hayaller üzerine öykülerde yazabilirsiniz
 
Top