Sabır çiçeği.

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Her 7 yılda bir açıyor, 7 gün sürüyor, sonra tekrar uykuya dalıyor..


Sabır çiçeği, agavaceae familyasından gelmektedir. Anavatanı Orta Amerika olan, Meksika'da çöllerde doğal olarak yetişen bir kaktüs türüdür. Sabır çiçeği Unesco tarafından dünya mirası listesine girmiş ve koruma altına alınmıştır ve 300 kadar türe sahiptir. Türkçe 'de sabır otu ya da sabır çiçeği olarak bilinmektedir.

sabir-cicegi.jpg


Sabır çiçeği olarak bilinen agave bitkisi 7 yılda bir açıyor ve 7 gün sonra sönüyor. Eskiden sabır otu bitkisinden şurup yapıldığı ve bu şurubun da şifa olduğu biliniyor. Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan sabır otu Türkiye'de de yetişiyor. İşte ilginç özellikleri olan sabır çiçeğinin hikâyesi...
 
Son düzenleme:

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri
Sabır çiçeği hem şifasıyla hem de güzelliğiyle doğada dikkat çeken bitkiler arasında yer alıyor. Ancak bu bitkiyi yetiştirmek adında anlaşılacağı üzere sabır istiyor. 7 yılda bir açan sabır çiçeği, 7 gün sonra sönüyor ve 7 yıllık uykusuna tekrar dalıyor Ana vatanı Orta ve Güney Amerika olan sabır otu da denilen sabır çiçeği İstanbul ve İzmir gibi birkaç şehirde de yetişiyor.
Peki, sabır çiçeğinin özellikleri neler?
Sabır çiçeği agave bitki grubunda yer alıyor. Türkiye'ye genellikle süs bitkisi olarak kullanılıyor. Araştırmalarına göre sabır otu bitkisinden şurup yapılıyor ve bu şurup bazı hastalıklara şifa oluyor. Eski insanlar ömürleri bu bitkinin çiçek açmasını görmeye yetecek mi diye bu sabır otunu dikerlermiş.

SABIR ÇİÇEĞİNİN İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

Sabır çiçeği dayanıklıdır ve çok az bakım gerektirir.

Genellikle yavaş büyür ve olgunlaşması yıllar alabilir.

Yağış ve güneş koşullarına bağlı olarak genellikle sadece iki haftada bir ila ayda bir sulamaya ihtiyaç duyarlar.

Kurak koşullara adapte olduğu için diğer bitkilere göre yaklaşık 10 kat daha fazla su tutarlar.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE BİR ÇİÇEK


Göğe doğru uzanan çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakan sabır çiçeğinin daha önce Bursa ve İstanbul'da çiçek açtığı görülmüş. Yurt dışında koruma altında olan sabır çiçeği UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.
 

yesim434

Hırçın Karadeniz Kızı Biricik Yeşim
AdminE
Bu Ayın Lideri

Sabır Çiçeği’ (mavi agave) ;​

7 yılda bir açar, 7 gün sonra söner ve
7 yıllık uykusuna tekrar dalar.
 
Top