Ruj nasıl üretilir? Ruj yapımı, Ruj hakkında herşey, Rujların formülü

Papatya

V.I.P
V.I.P
Biz kadınların vazgeçemediği, sabah başka, gün içersinde başka, akşam başka renklerini kullandığı RUJ'u araştırdık.

-Ruj nasıl yapılır
-Ruj hangi maddeleri içerir
-Kırmızı ruj neden yapılır
-Rujlar hakkında

kirmizi-ruj.jpg



Markasına ve özelliğine göre farklı rujlar farklı maddelerden imal edilmektedir.
Ancak ruj imalatında genel olarak kullanılan bileşenler; Hint yağı ve türevleri, nem tutması ve pürüzsüz bir cilt yüzeyi sağlaması için serebrositin (sığır veya domuzun sinir sistemi hücreleri), çeşitli kimyasal renklendiricilerdir (E012, C.I. 19140, C.I. 45430 …). Kırmızı renk rujlara rengini vermek için ezilmiş kırmızböceği (cochineal) kullanılır. Eskiden ruj imalatında kullanılan, sentetik A vitamini formu olan “Retinyl Palmitate” hamilelikte zehirlenmelere , “Methylparaben” adlı koruyucu maddenin ise kansere yol açtığı gerekçesiyle ABD ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanmıştır.


Ruj Neden İmal Edilir?

Yukarıdaki ana malzemelere ek olarak rujun özelliğine göre farklı maddeler kullanılabilmektedir. Örneğin rujun parlamasını sağlayan ve “inci özü” başlığıyla satılan rujlar incilerin ezilmesinden elde edilen tozla değil, ringa gibi parlayan balıkların pullarından üretilir.
Yumuşatıcı özellikli rujlarda genellikle jojoba yağı, E vitamini, shea yağı kullanılır. Ayrıca pek çok ruj papatya yağı, zerdeçal özü, aloe vera, shea yağı ve pancar özü gibi organik maddeler içerir.

Bir rujun ağrılığının yaklaşık %60’ını balmumu ve yağ oluşturur. Hint yağı dışında ruj üretiminde en çok kullanılan yağlar; kakao yağı, bitkisel yağlar, lanonin ve mineral yağdır. En sık kullanılan balmumu türü ise, Brezilya’ya özgü palmiye ağaçlarından elde edilen “Carnauba ” balmumudur. Bu balmumunun daha ucuz alternatifi ise kadelilla balmumudur.

Rujun makyaj malzemesi olarak ilk kullanımı 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Eski Mısır’da ve Babillerde balmumu ve kırmızböceği kullanılarak kırmızı parlak renkli rujlar kullanılıyormuş. Katı ruj ise ilk kez, Arap Endülüs kozmetikçi Ebu’l-Kâsım el-Zehravi tarafından üretilmiş. Ruja, bir makyaj malzemesi olarak popülerliğini ise Kraliçe Elizabeth kazandırmış.

Çok eski bir makyaj ürünü olan ruj, son 15-20 yılda, üretiminde kullanılan malzemeler nedeniyle pek çok tartışmaya konu olmuştur. Ruj imalatında kullanılan bazı hayvansal yağlar çevre örgütleri tarafından şiddetle eleştirilirken, bazı içeriklerin kansere ve zehirlenmelere yol açtığı söylenmektedir.
Bu maddelerin çoğu ABD ve Avrupa Birliği tarafından yasaklanmıştır ancak ülkemizde satılan rujların içeriği hakkında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan bir belge bulunmamaktadır.


Bazı Rujlarda Kullanılan Tehlikeli Maddeler

Ruj satın almadan önce içindekiler bölümünü okuyarak aşağıdaki maddeleri içerip içermediğini öğrenebilirsiniz. Marka jus satın aldıysanız internette aratarak içindekileri detaylı olarak görebileceğiniz sitelere ulaşabilirsiniz. Aşağıda listelenen maddeler sağlığa zararlıdır.

Kurşun (Lead): Kurşun sindirildiğinde, kısırlık, anemi, kanser, öğrenme güçlüğü ve davranış bozukluklarına yol açabilir. 2007 yılında ABD’de yapılan bir araştırma ülkede satılan rujların %60’ının kuruşun içerdiğini ortaya koymuştur.

Katrandan Türetilen Boyalar: “Red#40” adlı renklendirici kömür katranından elde edilir ve yutulduğunda mide bulantısı, baş ağrısına ve cilt tahrişine yol açabilir. Ayrıca alüminyum, baryum, potasyum ve stronsiyumdan elde edilen renklendiricilerin kullanıldığı rujlar cilt tahrişine neden olabilir.

Yapay Kokular: Sentetik esanslar dudakların çatlamasına, kurumasına ve dermatite yol açabilir.


Kaynaklar

Wikipedia – Lipstick
Secret Lipstick Ingredients Revealed
How Lipstick Works
Lipstick – How Products Are Made
Lipstick, other makeup may contain hidden harmful ingredients
Lipstick Ingredients


 
Top