Robert Wilhelm Bunsen (1812 - 1899)

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Robert Wilhelm Bunsen, (d. 31 Mart 1812, Holzminden - ö. 18 Ağustos 1899, Heidelberg) Alman kimyager.

Robert Bunsen adlı Kimyagerle birlikte Spektrum Analizi Teorisi ni ortaya koyan Alman kimyagerdir. Bu teori ile daha sonra Güneşin yapısını ve davranışlarını açıklamak için çalışmalarda bulunmuştur.

Robert Wilhelm Bunsen
Doğum 12 Mart 1824, Königsberg Prusya (Şimdi Kaliningrad, Rusya) Ölüm 17 Ekim 1887, Berlin Almanya.

Robert Bunsen adlı Kimyagerle birlikte Spektrum Analizi Teorisi’ni ortaya koyan Alman kimyagerdir. Bu teori ile daha sonra Güneşin yapısını ve davranışlarını açıklamak için çalışmalarda bulunmuştur.

Başlıca çalışmaları mineralojik ve analitik kimya üzerinedir. Kirchoff'la beraber spektral analizi buldu.

1836'da Kassel'de Politeknik enstitüsü'nde kimya profesörlüğü yaptı.

1852'de Heidelberg Üniversitesi'ne atandı. Kimya araştırmalarına kakodili yalıtarak başladı (1837-1842). Bu çalışmalar sırasında bir gözünü kaybetti. 1843'te, kutuplanmayı nitrik asitle giderdiği bir pil yaptı. Daha sonra metallerin büyük miktarlarda yalıtımını ele aldı.

1851 'de magnezyumu, 1854'te kromu, klorürlerini elektrikle ayrıştırarak yalıttı.

1855'ten 1863'e kadar Roscoe ile ışığın kimyasal etkisi üzerine bir dizi deney gerçekleştirdi.

1859'da Kirchhoff ile birlikte tayf çizgilerinin kimyasal elementleri belirlediğini bularak, tayf çözümlemesinin ilk yöntemlerini ortaya koydu.

1860'ta, ikisi birlikte, tayf çizgilerinin evrilimi deneyini yaptılar ve 1861'de rubidyum ile sezyumu belirleyip yalıttılar. Bunsen'in buluşları arasında yağ lekeli ışıkölçer, havalı gaz beki (kendi adını taşır), gazların akış hızını ölçen bir aygıt, gazların çözünürlüğünü inceleyen bir düzenek, buz erimeli bir ısıölçer ve su trompu sayılabilir.

Yaptığı bir deneyde koruyucu gözlük kullanmadığı için bir gözünü kaybetmiştir.

Spektral analiz diğer adıyla spektropi:

Işıklarını inceleyerek yıldızların özelliklerini incelemektir. Görünen ışıkla ilgilenir. Ayrıca diğer elektromanyetik radyasyonun dalga uzunlugu, parcacıklar arasındaki enerji dağılımının ölçümlerini de içine alır. Astrofiziğin en önemli aracıdır. Her elementin atomu kendi özel spektrumunu üretir. Atomlar ışık şeklinde enerji çıkarınca veya sogurunca bunları belli dalga boylarında yaparlar. Atomlar bu işi çekirdeğin etrafındaki elektronları kanalı ile geçekleştirirler. Elektronlar bir alt yörüngeye, yani daha düşük enerji durumuna inince bir foton cıkarır. Bir üst yörüngeye çıkmak için bir foton sogurur. Bu yolla, atom foton cıkarır ve alır. Çıkarırken spektrumda parlak çizgiler, sogururken de karanlık çizgiler yaratır. Bu çizgilerin incelenmesinden o cismin sıcaklıgı, malzemesi , hareketi, hızı, dönüşü vs anlaşılabilir.

Kaynak: Vikipedi
 
Top