• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Robert Watson-Watt

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Doğum tarihi: 13 Nisan 1892, Brechin, Birleşik Krallık
Ölüm tarihi ve yeri: 5 Aralık 1973, Inverness, Birleşik Krallık
Eş: Jean Wilkinson (e. 1952–1964)
Kitaplar: Man's Means to His End, Traves De La Casa Del Tiempo O El Viento, La, A
Eğitim: University of Dundee (1912), Brechin High School
Ödüller: Hughes Madalyası, Elliott Cresson Madalyası

İskoç, fizikçi. Radarın bulunmasına ve geliştirilmesine ilişkin çalışmalarıyla tanınır.

Robert Watson-Watt
Robert Alexander Watson-Watt 13 Nisan 1892’de Doğu Iskoçya’daki Brechin’de doğdu, 5 Aralık 1973’te Kuzey Iskoçya’daki Inverness’te öldü. Dundee’deki University College’da mühendislik eğitimi gördükten sonra 1912’de bu okulda asistan oldu. Uç yıl sonra Londra’daki Meteoroloji Dairesi’ne atandı. 1921’de Slough’daki Radyo Araştırma Merke-zi’nin başına getirildi. 1933-1936 arası Ulusal Fizik Laboratuvarı’nın radyo bölümünü yönetti. II.Dünya Savaşı boyunca hükümete danışmanlık yaptı. 1946’da serbest danışmanlık yapmak üzere resmi görevlerinden ayrıldı. 1941’de Londra’daki Royal Society’nin 'iyeliğine seçilen Watson-Watt’a ertesi yıl “Sir” unvanı verildi.

Watson-Watt, 1915’ten başlayarak, fırtınaların radyo dalgaları aracılığıyla uzaktan sezilmesi konusunda araştırmalar yaptı. Bu çalışmaları sonunda, fırtına merkezinde oluşan elektrik boşalmalarının yaydığı elektromanyetik dalgaları izleyerek fırtınaları yüzlerce kilometre uzaktan saptayabilen aygıtlar geliştirildi. I. Dünya Savaşı’nı izleyen yıllarda, radyo dalgaları aracılığıyla bu dalgaları yansıtan cisimlerin varlığını ve uzaklığını belirleyen bir aygıt geliştirmek amacıyla araştırmalara başladı. Bu aygıtta, gönderilen darbe biçimli dalganın yansıyarak geri gelmesi için gereken çok küçük zaman aralığı, bir katot ışınlı osiloskopun ekranındaki görüntüler aracılığıyla duyarlı olarak ölçülebiliyor, dalganın hızının da saniyede 300.000 km olduğu bilindiğinden, yansıtan cismin varlığı ve yönü ile birlikte uzaklığı da duyarlı olarak belirlenebiliyordu. Radio detection and ranging (radyoyla sezme ve uzaklık saptama) sözcüklerinin ilk harflerinden oluşturularak radar adı verilen bu aygıtın, uçakların varlığını ve yerini saptamada kullanılabileceği, Watson-Watt’ın Şubat 1935’te hükümete sunduğu özel bir raporda belirtiliyordu. Ertesi yıl, Ingiltere’ye yaklaşan uçakları sezip haber verecek bir radar ağının kurulmasına başlandı. 1939’da tamamlanan radar ağı, 1940-1941 yıllarında İngiltere göklerindeki hava savaşını Almanya’nın kaybetmesinde kesin ve belirleyici bir rol oynadı. 1938’de gemilerde, ertesi yıl uçaklarda kullanılmaya başlanan radarın bulunuşu 1943’te açıklanmış, o tarihten sonra radar tüm ülkelerde çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı bulmuştur.

YAPITLAR (başlıca): Three Steps to Victory (otobiyografi), 1957, (“Zafere Uç Adım”).

Kaynak: Türk ve Dünya Ünlüleri Ansiklopedisi
 
Top