Rio de Janeiro (Brezilya)

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkentidir. Rio de Janeiro (İngilizce "River of January" (Ocak Irmağı) anlamına gelmektedir. Şehrin isminin tam yazılışı: São Sebastião do Rio de Janeiro ("Saint Sebastian of the January River") şeklindedir. São Paulo'dan sonra Brezilyanın ikinci büyük şehridir.

Rio-de-Janeiro.jpg
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Uzun kumsalları, karnaval coşkusunun yaşanması, binaları, yapıları, yaşam tarzları ve yemek kültürleri ile gezmekten keyif alacağınız bir şehir.

Hz. isa Heykeli: 730 metre yüksekliğinde ki Corcovado dağında bulunan isa Heykeli, 1145 ton ağırlığında ve 38 metre yüksekliğindedir. Corcovado Dağı'na teleferikle, otobüsle ya da taksiyle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu dağda isa heykelini yakından görmenin dışında mükemmel bir Rio manzarası ile karşılaşacaksınız. Bir yanda upuzun kumsalları, bir yanda binaları ve bir yanda ise rengarenk cıvıl cıvıl bir Rio De Janeiro sizi bekliyor.


Rio De Janeiro

Kumsalları: Rio'yu anlatmak için bir çok kavram kullanılabilir. Karnaval, kahve, renkli bir yaşam tarzı ve kumsallar, deniz güneş kum...
Rio'da kumsalların apayrı özellikleri vardır. Özellikle Türkiye'de kış mevsimi yaşanırken Brezilya'da yaşanan yaz ayları "bir yudum güneş arayan" gezginler için oldukça güzel bir nedendir. ilk bakışta kumsallarda ki yoğun kalabalık biraz gözünüzü korkutabilir, ancak zamanla sizde bu kalabalığın içinde keyifli vakitler geçirebileceğini anlayacaksınız.
Rio'nun plajlarında güneşlenmenin dışında bir çok aktivitede bulunabilirsiniz. Başta plaj futbolu olmak üzere bir çok sportif aktiviteye katılabilirsiniz. Unutmayın en iyi bronzlaşma, hareket halindeyken olur.

Tujica Ormanı: Size şehrin ortasında tropikal bir yaşamı karşınıza çıkartacak olan bir yer. Dev ağaçlar, ağaçlarda başta hindistancevizi olmak üzere bir çok bitki ve çiçekler, tam anlamıyla doğal bir ortamdan bekleyebileceğiniz bir çok şeyi bir arada sunan bir yer.

Centro: Centro Rio'nun tarihi bölgesi olarak adlandırılır. Bu bölge Rio'da bulunan zengin ve fakir kesimin birleştiği noktadır. Sanata dair bir çok yapıyı burada bulabilmeniz mümkün. Modern Sanatlar Müzesi, Milli Kütüphane ,Tiyatro Binası gezilebilecek yerler arasıda yer alıyor.
Ayrıca Centro, restoran ve kafe gibi değişik mekanlarıyla da oldukça ünlüdür. Bir bardak kahve ya da Brezilya yemeklerinin tadına bakmak için Centro oldukça güzel bölgelerden sadece bir tanesidir.

Maracana Stadyumu : Rio'da futbol, bir yaşam tarzıdır
Futbol Brezilya ve özellikle de Rio De Janeiro için oldukça ayrı bir yeri vardır. Maracana Stadyumu bu şehirde milli bir müze olarak görülür. Sokaklarda, plajlarda, alışveriş yaparken, geceleri eğlenirken 7'den 70'e bir çok insanın üzerinde ünlü futbolcuların formalarını görebilirsiniz. Sokaklarda gençlerin futbol topuyla yaptıkları şovları hayretle seyredebilirsiniz.
Özellikle de plajlarda oynanan futbol maçları, yeşil sahalara taş çıkartır cinstendir. Brezilyalı futbolcuların bu kadar iyi olmalarını bir diğer nedeni ise; Rio kumsallarında oynadıkları futbol maçları sayesinde güçlenen kasları olduğunu biliyor muydunuz?

Yemek

Rio De Janeiro yılın her ayında dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan bir şehir olduğu bu şehirde Çin mutfağından, Fransız mutfağına kadar bir çok lezzeti bir arada bulabileceğiniz mekanlara rastlamanız hiçte zor değil. Ancak o kadar yol gelip de, Brezilya yemeklerinin tadına bakmazsanız kendinize oldukça ihanet etmiş olursunuz.
Brezilya mutfağından bahsetmek gerekirse, ilk olarak bu ülkede yemekler size sushi ya da Çin yemeği kadar değişik ya da ilginç gelmeyecektir. Bu ülke tropikal bir iklime sahip olduğu için burada en çok rastlayacağınız ürünler, tropikal meyve ve sebzeler olacaktır.
Yemeklerde genel olarak rastlayacağınız lezzetler tropikal tatlar olacaktır. Başta hindistancevizi olmak üzere, yemeklerin içine değişik soslar katılarak farklı lezzetler ortaya çıkartılması Brezilya mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alır. ilk başta bu değişik soslar ve hindistancevizi yağları size ağır gelebilir ancak zamanla bu lezzete alışırsınız.
Rio'da deniz ürünlerinden bahsetmeden olmaz. Yengeç, kalamar, karides ve kabuklu deniz ürünlerinin içine katılan değişik soslar sayesinde her yemek oldukça farklı bir lezzete dönüşmektedir.


Rio'nun yöresel yemeği ise, "feijoada" adı verilen sığır ya da domuz etinden yapılan ve yanında garnitür olarak lahana ya da çeşitli sebzelere sunulan yemekleridir. Brezilya usulü salata ve pilavda bir çok restoranda tadına bakabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.

Ve kahve.

Brezilya kahveleri ile ünlü bir ülkedir. Ve Rio'da tadına bakmadan dönmemeniz gereken bir diğer lezzet ise, kahvedir. Brezilyalılar düzenli olarak her öğlen kahve içerler. Kahvenin şehri olan, bu şehirde karamelliden, sütlüye, sıcaktan soğuk... her çeşit kahveyi burada bulabilirsiniz. Ancak sizde Brezilyalılar gibi öğlen kahvesi içmek isterseniz, bu kahvelerin oldukça sert oldukları söylemekte yarar var.

Alışveriş

Rio da "renkli" kelimesini bir çok farklı şeyler için söylenebilir. insanlar renklidir, yaşam renklidir, karnaval renklidir, gece hayatı renklidir ve alışverişlerde oldukça renklidir.
Brezilya renkli ve desenli kıyafetleri hayatımıza sokan ülkelerin arasında yer alıyor. T-Shirtler, gözlükler, şortlar terlikler, şapkalar... hepsi desenli, hepsi rengarenk. Ayrıca alışveriş yapmak için sokak sokak gezmenize de gerek yok. Eşsiz kumsallarında güneşlenirken plajlarda satıcılar bu renkli alışveriş dünyasını ayağınıza kadar getiriyor.


Renkli kıyafet ve aksesuarların süslediği vitrinlerin bir diğer ışıltısı ise mücevherlerdir. Brezilya'da ki mücevher madenleri ve dünyaca ünlü "Stern" mücevher firmasının burada bulunması sonucunda Rio'yu ziyarete gelen bir çok insan bu ışıltılardan kendini alamıyor. Ametis, elmas, zümrüt, safir, rubi, topaz, turmarın, turkuaz gibi mücevherler özellikle bayanları oldukça etkileyor. Tabii ki de bu mücevherlerin oldukça pahalı olduklarını da söylemeden geçmeyelim. Ancak parayı gözden çıkartıp bir mücevher satın almaya karar verirseniz, mutlaka mağazalardan satın alın, ve satın aldığınız ürünün garanti belgesi olmasına dikkat edin.

Eğlence

Rio'nun renkli ve hareketli yüzü:Bu şehri belki de en meşhur yapan şey karnavaldır. Renkli kıyafetler, sambacı kızlar ve yoğun bir kalabalık... bir çok insan bu şehre karnaval zamanında ziyarete eder ve bunun sonucunda Rio'nun karnaval zamanlarında nüfusu 2 katına katlanır.
Tabii ki de bu kadar renkli ve eğlenceli bir şehirde eğlence kavramını sadece karnavalla sınırlamak yanlış olur. Bu şehir, eğlencenin 7x24 yaşandığı bir şehirdir. Samba şovlar, barları, striptiz kulüpleri, kafeleri ile eğlencenin dolu dizgin yaşandığı bir şehirdir. Bu şehirse o kadar yoğun bir eğlence hayatı var ki! eğlence kavramını dört duvar arasına sığdıramıyorlar. Açık alanlarda, parklarda yapılan gösteriler, konserler samba şovları ile Rio eğlencenin tadını çıkartabileceğiniz bir şehir.

Ulaşım

Rio De Janerio da bir yerden bir yere ulaşmak için en iyi seçenek sokaklarda yürümek olacaktır. Ara sokakları keşfedebilir, bilinmeyen yerleri görebilir, sahillerde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.

Ulaşım araçları arasında ise, en ucuz yol metrodur. Metro ile oldukça ucuz ve güvenli bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak yer altından değil de yer üstünden gitmek isterseniz o zaman taksiler sizin için bu eğlence şehrinde her saat hizmetinizdedir. Sokaklarda oldukça rahatlıkla bulabileceğiniz taksilerin fiyatlarının da çok pahalı olduğu söylenemez.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Ne zaman Gitmeli?
Şehir, Rio' nun ünlü karnavalı zamanında ziyaretçi ve turistlerce dolup taşar. Diğer zamanlarda ise fazla kalabalık olmadığından şehrin güzelliklerinin daha iyi görülebilmesi açısından tercih edilebilir. Güzel manzarası, dünyaca ünlü plajları, sıcak Carioca' lar gerçekten görülmeye değer.

Edebi Notlar
Brezilya edebiyatının pekçok eseri İngilizce' ye çevrilmemiştir. Jorge Amado belki de Brezilya'nın en ünlü ulusal yazarıdır. Eserlerinden " Blues For A Lost Childhood " da, Rio'da yaşayan ama bu hayatı cennetten çok cehennemde yaşamaya benzeten gazeteci Antonio Torres'in hayatını anlatmaktadır. Diğer Brezilyalı yazarlar arasında Carlos Drummond, Luis Fernando, Verissimo ve Ziraldo yer almaktadır.

Vücut Dili
Brezilyalıların o kadar çok vücut dili vardır ki, bu sözlü iletişimi güçlendirir. Başparmağın hava gösterilmesi "tudo bem" tebrik için, tamam yada teşekkür anlamında kullanılır. Amerikalıların baş parmağı ile işaret parmağını birleştirerek kullandıkları "tamam" işaretini kesinlikle kullanmayın, çok kaba bir el hareketi olarak algılanır. Acele - telaş bildirmek için, el bilekten sallanırken başparmak hafiften orta parmağa dokunur. Eğer bir şey istemiyorsanız sanki geri kalan olaylardan kurtulmak istiyormuş gibi ellerinizi hızla birbirine vurmanız yeterli. Parmağınızla gözünüzün kenarına dokunmanız, "ben sana göre daha akıllıyım" anlamındadır.

Bahşiş
Genelde %10 - 15 bahşiş beklenir. Restoranlarda servis ücreti zorunludur ve genelde hesaba dahil edilir. Eğer servisten fazla memnun kaldıysanız, artı bir bahşiş de bırakabilirsiniz. Hesaba dahil edilmemiş olsa bile %10 bahşiş gelenekseldir. Geleneksel olmadığı yerlerde mesela yerel kafeler, barlar, sokak ve plaj satıcılarında, bahşiş her zaman takdir edilir. Park görevlilerinin maaşları yoktur, sadece bahşişe dayanırlar. Benzin istasyonları çalışanlarına, ayakkabı boyacılarına ve berberlere de genelde bahşiş verilir. Taksilere, yeni müşteri alacaklarından bahşiş verilmez.

Pasaport ve Vize
Avusturalya, Amerika, Yeni Zelanda ve Kanada pasaportuna sahip kişilerin Brezilya' ya girmek için vize almaları gerekmektedir. İngiliz vatandaşların vize alması gerekmemektedir. Vize işlemleri Brezilya diplomatik ofislerinde yapılır ve Brezilya'ya giriş için işlem tarihinden sonra 90 gün boyunca geçerlidir. Brezilya'ya girdiğinizde iki nüshadan oluşan Turist Kartı doldurmanız gerekmektedir; bir nüsha pasaportunuza iliştirilirken, diğeri memurda kalır.

Kültürel Olaylar
Rio, Karnaval ile eş anlamlıdır; ancak her yıl, yıl boyunca genel ve eğlence şovları gibi birçok kültürel olaya da ev sahipliği yapar. The Rock in Rio For a Better World Festivali geleneksel olarak Brezilyalı ünlü sesleri ve Sting, Oasis, REM, Britney Spears, Sheryl Crowe ve Neil Young gibi uluslararası şarkıcıları bir araya getirir. Ağustos' ta Serbest Jaz Festivali düzenlenir, jaz dünyasında yeni bir olaydır. Uluslararası Film Festivali, Rio-Cine , her sene Kasım'da yapılır ve ünü o kadar büyüdü ki şimdi Cannes' a ve Montreal' e rakip olmuştur.

Rio' daki kültürel olayların takvimi :
Ocak
New Year's Eve and Festa de Iemanja: Noel arifesi, binlerce itfayecinin şehri ıslatması ile Rio' da görülmeye değer bir olaydır ve ayrıca Deniz Tanrıçası Iemanja Festivali ile de çakışır. Bu festival cüppeli inananlarca çiçekler fırlatılarak ve adaklarla dolu küçük botlarla kutlanır.
Dia de Sao Sebastiao : Şehrin Koruyucu Aziz' inin kutlamasıdır ve anma günü 20 Ocak' ta, Rio de Janeiro Başpiskopos' unca takdis edildiği Metropolitana Katedrali' nin imgesi taşınarak kutlanır.

Şubat
Carnival : Her yıl binlerce insan dünyanın en ünlü yol partisi için Rio' ya akın eder. Samba okulları öğrencilerin provalarını izlemeleri için ziyarete açılmadan bir ay önce hazırlıklara başlanılır. Rakip okulların asıl gösterisi bu amaçlı Sambodromo' da izlenilir, 16 en iyi okuldan biri kazanır ve Rio' nun gururu olur. Herkesi etkileyen bu şenlik tüm şehre yayılır. Her köşebaşında Karnaval Balosu' na rastlanır ve otelin kendi kutlamasının da tadını çıkarabilirsiniz.
Dia da Fundação da Cidade (20th February 2000) : 1565' te şehrin kurulması anısına Tijuca' daki Sao Sebastiao' da toplanılarak kutlanır.

Mart
Sexta - Feira da Paixao : Kutsal Cuma tüm şehirde en önemli kutlama olarak, Via Sacra' nın yeniden çıkarılmasını konu alan dini bir törenle Acros da Lapa altında 100' e yakın aktörle kutlanır.

Haziran
Festas Juninas : Geleneksel festival şehrin önemli meydanlarında 13, 24 ve 29 Haziran tarihlerinde kutlanır.

Temmuz
Festa da Sao Pedro do Mar : 3 Temmuz' da kutlanan denizle ilgili bu törende, hayatını denizden kazananların Aziz' lerine hürmetlerini sunmak için süslü gemileriyle Sao Pedro Urca' ya yol alırlar.

Ağustos
Festa de N S da Glória do Outeiro : Meryem Ana' nın göğe yükselişinin anısına bu gün kiliseden başlayıp caddeler boyunca devam eden kutsal geçiş törenidir. Kilise ışıklandırılır, dükkanlar renklenir ve müzik yayını yapılır.

Eylül
Dia de Independencia do Brasil : Rio de Janeiro' da 7 Eylül' de kutlanan Bağımsızlık Günü, askeri geçit töreni halinde Vargas Özgürlük Meydanı boyunca yapılır.

Ekim
Festa da Penha : Ekim ayının her Pazar günü ve Kasım' ın ilk Pazar günü düzenlenir; bu dini ve popüler festivaller Igreja N S da Penha de França, Largo da Penha 19' da oldukça canlı bir biçimde kutlanır.
 

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Rio de Janeiro - Brezilya Gezi Rehberi

Brezilya Bayrağında sarı, topraklarından bol miktarda çıkartılan altını, mavi denizi ve yeşil, ormanları temsil eder.Brezilya, Güney Amerika'da yer alan, kıtanın en büyük ve en kalabalık ülkesidir. Uzun bir Atlas Okyanusu kıyısı vardır. Komşuları, güneyden kuzeye: Uruguay, Arjantin, Paraguay, Bolivya, Peru, Kolombiya, Venezuella, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası'dır. (Ekvador ve Şili hariç tüm Güney Amerika ülkeleriyle komşudur.)

1500 yılında Portekizli denizci Pedro Alvares Cabral tarafından keşfedilen Brezilya, önce bir Portekiz kolonisi iken 1822 yılında bağımsızlık ilanından sonra Brezilya İmparatorluğu ve 1889 yılında başkanlık sistemiyle yönetilen Brezilya Federe Cumhuriyeti şekline dönüştü.

Resmi dili Portekizce olan Brezilya’da başkan, milletvekilleri, senatörler, valiler, belediye başkanları, eyalet ve şehir meclisleri üyeleri dört senede bir yapılan seçimlerle belirlenir. 110 milyon seçmenin katıldığı 2002 yılı seçimlerinde tüm bölgelerde elektronik seçim sandıkları kullanılmıştır.

1 milyonun üzerinde nüfusu on üç şehri olan Brezilya’nın en büyük şehirleri São Paulo (10 milyon) ve Rio de Janeiro’dur (5,6 milyon).

Kişi başına gelirin 3,060 dolar olduğu nüfusunun %81!i Katolik, %18'i Protestan, %1'i ise Müslüman ve Musevidir. Katoliklerden 20 milyon kadarı aynı zamanda Afrika kökenli dinlerin ayinlerine de gitmektedirler.

Brezilya’da 9 senelik zorunlu eğitim devlet okulları tarafından ve ücretsiz sağlanmaktadır. Bunun yanında, yüksek öğretim de dahil olmak üzere, devlet okullarının yanı sıra özel okullar da etkinlik göstermektedirler.

Beş kez dünya şampiyonu olduğu futbolun yanı sıra voleybol, basketbol, tenis, yüzme, plaj voleybolu, sörf, otomobil yarışları ve yelkencilik Brezilya’nın dünya çapında başarılar elde ettiği spor dallarıdır. Ayrıca Capoeira ve Samba, özellikle ülkenin Afrika kökenli kültürünün, bütün dünyada dikkat çektiği folk etkinlikleridir.

Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkentidir. Çok gelişmiş modern bir şehirdir.
 
Top