• Merhaba Ziyaretçi.
    "Hoşgeldin sonbahar "
    konulu yarışma düzenlendi. İlgili konuya BURADAN ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada katilmanizi bekliyoruz...

Beşiktaş RİCARDİNHO İle Bir Söyleşi...

Stewie

Katılımcı
RİCARDO Luiz Pozzi Rodrigues, ya da bilinen adıyla Ricardo, dünya futbolunu yakından takip edenlerin hayranlıkla izlediği futbolculardan biriydi. Brezilya’nın Parana Kulübü’nde başlayan profesyonel futbol kariyerinde rotayı daha sonra Fransa’ya çevirip Bordeaux forması giyen Ricardinho, buraya uyum sağlayamayınca, 1 yıl sonra ülkesine dönüp Corinthians ve Sao Paulo kulüplerinde top koşturdu. Ardından tekrar bir Avrupa macerasına evet diyerek, İngiltere’nin yolunu tuttu ve Middlesbrough için ter döktü. Ancak, ikinci Avrupa denemesinde de işler yolunda gitmeyince soluğu tekrar ülkesinde aldı. Brezilya’nın dev kulüplerinden Santos ve Corinthians’ta oynayan Ricardinho, bu sezonun başında sürpriz biçimde Beşiktaş’a transfer oldu. Sürpriz diyoruz çünkü dünyanın en iyi oyun kurucuları arasında gösterilen Brezilyalı’yı Türkiye’ye gelmeye ikna etmek gerçekten büyük başarıydı.

Ricardinho’nun Beşiktaş’taki ilk günlerinde de işler planlandığı gibi gitmedi. Uyum sorunu ve teknik direktör Jean Tigana tarafından şans verilmemesi nedeniyle uzun süre kendisini gösteremeyen Sambacı, ilk yarının son haftalarında yeteneklerini sergilemeye başladı. Kendine özgü çalımları, pasları ve futbol zekasıyla siyah beyazlı taraftarının gönlünde taht kuran Ricardinho ile Beşiktaş’ı ve Türkiye’yi konuştuk.

Çok iyi derecede Fransızca ve İngilizce bilen Brezilyalı futbolcuya, yazarımız KorkutGöze’nin Fransızca tercümanlık yaptığı röportajda ilk olarak, "Nasılsın?" diye sorduk. Buruk bir ifadeyle yanıtladı:

Kahroluyorum, üzülüyorum

- Kahroluyorum. Her maça galibiyet için çıktık ama birçoğunda bekleneni veremedik. Bu durum hakikaten beni çok üzüyor. Çünkü ben buraya büyük hedefler için gelmiştim.

Bu sözlerinin ardından konuyu para meselesine getirip, sorduk:

- Tigana’nın açıklamalarını herhalde duydun. Neler söyleyeceksin? Onun iddia ettiği gibi bir para sorunu yaşıyor musunuz?

- Doğrusu, Tigana’nın açıklamalarına ben de şaşırdım. Beşiktaş yönetimi bugüne kadar bütün alacaklarımızı gününde ödedi. Hatta yılbaşı nedeniyle ocak ayında almamız gereken maç başı ücretleri bile banka hesabımıza yattı. Beşiktaş’ta parasal sıkıntı yaşadığımızı iddia edenlere katılmıyorum. İsteyen istediğini söylüyor.

- Beşiktaş, bu sezon ligde ve UEFA Kupası’nda niye başarılı olamadı?

Fener’i farklı yeneriz

Yeni oluşan ve neredeyse tüm futbolcuları değişen bir kadrodan hemen başarı bekleyemezsiniz. İlk kez bir arada oynayan futbolcuların bir sisteme adapte olması kolay iş değil. Zaman ve sabır ister. Bunların dışında da birçok olumsuz etkenle karşılaştık. Türkiye Ligi’nde başarısız değiliz. Lider Fenerbahçe ile aramızdaki 8 puanlık farkı kapatabiliriz. Fenerbahçe bizden iyi oynamıyor. Onları İnönü Stadı’nda farklı yeneriz. Galatasaray zorlu bir ekip. Bize benziyorlar, genç oyuncuları var. UEFA Kupası’ndaki grubumuzda da güçlü takımlar vardı. Ama biraz şanslı olsaydık turu geçebilirdik.

- Futbolda yaşın önemi var mı?

30 yaşındayım ve 6 yıl daha oynarım. Futbolun yaşı olmaz. Profesyonelce yaşadığınız ve sahada istediklerinizi yapabildiğiniz müddetçe sorun yok.

- Sisteme göre oyuncu mu, yoksa oyuncuya göre sistem mi?

- Elinde kaliteli oyuncu varsa, onu en verimli olduğu bölgede değerlendirmelisin. Mesela İbrahim Toraman normalde stoper oynuyormuş ama Beşiktaş’ta sağ bek oynuyor. Bu durum tamamen teknik direktör Tigana’nın tercihidir. Takımın patronu Tigana’dır. Sistemini oturtmak istiyor. İlk yarıdaki son maçlarımız süperdi. Bursa, Rize ve Brugge karşısında muhteşemdik.

İki sene sonra ilk tatilim

- Tigana ile aran nasıl? Özellikle ilk geldiğin günlerde bazı problemler yaşadığınız iddia edildi, bunlar doğru muydu?

Tigana teknik direktör olarak kendisine has sistemi ve çalışma prensibi olan önemli bir insan. Beşiktaş için kendine göre doğruları yapmaya çalışıyor. Geldiğim ilk günlerde yedek kulübesinde oturtulduğum için çok eleştirildi. Ama ben Türkiye’ye yorgun gelmiştim. 2006 Dünya Kupası’nın hemen ardından hiç dinlenme imkanı bulamadan Corinthians takımında oynadım. Beşiktaş’a geldiğimde fiziksel açıdan iyi değildim. Tigana, yorgunluğumu ve antrenman eksiğimi gerekçe göstererek beni kulübede oturttu. Kendine göre haklıydı. Söz yorgunluk konusuna gelmişken, iki yıldır doğru dürüst tatil yapmıyorum. Şimdi ailemle Brezilya’nın bir tatil bölgesine giderek deniz kıyısında dinleneceğim.

O kadar çok genç var ki koleje başlamış gibiyim

- Takım içinde herhangi bir sıkıntı var mı?

Kadromuzda o kadar çok genç futbolcu var ki, kendimi koleje başlamış gibi hissediyorum. Ama arkadaşlığın ve dayanışmanın mükemmel olduğunu söyleyebilirim. Herkes birbirine karşı saygı ve sevgi dolu. Brezilya’da Parana takımında oynarken de böyle gençler çoğunluktaydı. İlk yarıda lider ile aramızda şimdiki gibi bir puan farkı oluşmuştu. Devre arasında takıma tecrübeli isimler monte edildi ve şampiyon olduk.

Ben ve Sergen gibi futbolcular korunmalı

- Sergen Yalçın’ı tanıyor musun?

- Hayır, takım arkadaşlarım anlatıyorlar. Benim gibi teknik kapasitesi yüksek oyuncu olduğunu, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’da da oynadığını söylediler. Takım arkadaşları hala onu seviyor ve konuşuyorlar. Zaten bu hep böyledir. Teknik oyuncular hiç unutulmaz. Pele, Maradona, Beckenbauer, Ronaldo, Ronaldinho gibi... Dünyada ayağına top yakışan çok az futbolcu var. Bu özelliklere sahip olan futbolculara sonuna dek destek olunmalı.

Böyle bir şoku hiçbir yerde yaşamamıştım

- Herkes hakemlerden şikayet ediyor? Sen de şikayetçi misin?

- Bu işler hakem işi falan değil. Beşiktaş sahaya çıktığında, rakibi kim olursa olsun yenmeli. İlk yarı benim için tam bir şok oldu. Böyle bir şoku daha önce hiçbir yerde yaşamadım. En çok da bize her türlü desteği veren başkanımız Yıldırım Demirören ve yönetimine üzülüyorum.

18 puan bile vız gelir

- Beşiktaş düzelir mi?

Büyük takımların büyük sorunları olur. 18 takımın bulunduğu ligde bir takım şampiyon olacak. Önemli olan, havayı yakalamak. Eğer siz iyi bir hava yakalarsanız, değil 8 puan, 18 puanlık fark bile önemli değildir. Sizi kimse durduramaz. Beşiktaş’ta kaliteli oyuncular var. Kadrodaki oyuncularımızın hemen hepsi Avrupa’nın her takımında oynayacak kapasitedeler. Beşiktaş’ın tek eksiği moral ve motivasyon. Nereden kaynaklandığı bilinmiyor ama bazı oyuncularda özgüven eksikliği var. Bu sorun hala çözülemedi. Ama kimse merak etmesin, bunları atlatacağız ve zirveye oturacağız.

O günü unutamam

Ricardinho, eşi Juliana ile birlikte Türkiye’ye ilk geldiği gün yaşadıklarını unutamıyor. Beşiktaş taraftarlarının kendisi için Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği karşılama töreninden çok etkilendiğini ifade eden Brezilyalı futbolcu, "O günü ömrüm boyunca unutmayacağım. Havalimanındaki tören beni çok
gururlandırdı ve mutlu etti" dedi.

Geri