Ramazan'ın 5. gün iftar menüsü sizlerle

arz-ı hal

şşşşştttttttt
Özel üye
Buğdaylı Yayla Çorbası

Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday (Bir kaç saat önceden ılık suda bekletilecek.)
1,5 çorba kaşığı un (kaşık dolu olsun oldukça)
3 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tereyağ
2 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
Yarım tatlı kaşığı toz biber

Hazırlanışı:
Aşurelik buğdayın beklettiğimiz suyunu döküp 6 bardak ılık su ile kaynatmaya başlıyoruz. Orta ateşte yaklaşık yarım saat karnıyor. Buğdaylar piştiğinde 3 bardak daha sıcak su ilave edip kaynamaya başladığında. Diğer tarafta bir bardak su ile un yoğurt karışımını hazırlıyoruz. (Bizde çorbalarda yumurta pek sevilmediği için kullanmıyorun ama arzu eden kullanabilir.) Çorbadan kepçeyle aldığımız sıvı ile terbiyeyi karıştırıyoruz ve tüm terbiyeyi çorbaya boşaltıyoruz. Bu şekilde çorba ve terbiyenin ısıları birbirine yaklaştığı için çorba daha pürüzsüz oluyor. Bu nedenle tüm çorbaları bu şekilde terbiye ediyorum. Bu aşamada yanınızda sıcak su bulundurup çorbanın kıvamını evdekilerin damağına göre ayarlıya bilirsiniz. Bizde kıvamlı çorbalar seviliyor. Çorba kaynadıktan sonra diğer tarafta kızdırdığımız yağa önce nane sora toz biberi katarak hafif kızartıyoruz ve çorbaya ilave ediyoruz. Ben çok az karabiber ve kimyonda ekeliyorum.

Tavuklu Kabak Karnıyarık

Malzemeler:
8 adet kabak
3 adet tavuk göğsü
2 adet havuç
1 adet soğan
1 su bardağı bezelye
2 adet domates
2 adet sivri biber
3 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Tuz

Hazırlanışı:
Tavuk göğüslerini ince şerit biçiminde doğrayın. Tavaya sıvıyağı alıp tavukları kavurun. Bezelyeyi, ince şerit doğranmış havuç ve biberi, küp doğranmış soğan ve domatesleri ilave edin. Hepsini iyice soteleyin. Baharat ve tuzunu ekleyip karıştırın. Diğer taraftan kabakların üzerini kazıyıp, kaynar su koyduğunuz tencerede kabakları 10-12 dk haşlayın. Biraz soğuttuktan sonra, kabağın üzerinden boyuna doğru bıçakla kesin. Altta kalan kabağın içini çay kaşığı yardımıyla oyun. Fırça yardımıyla içine sıvı yağ sürün. İç malzemeden içine doldurun ve kapağını üzerine kapatın. Az yağlanmış tepsiye kabakları dizin ve üzerine fırçayla sıvı yağ sürün. Önceden ısıtılmış fırında kabaklar kızarana kadar pişirin.

Naneli Kekikli Bulgur Pilavı

Malzemeler:
1 Su bardağı pilavlık bulgur
1′er tatlı kaşığı – isteğe göre baharatlar.
Kırmızı biber
Kekik
Karabiber
Nane
Tereyağı etsuyu veya et bulyon
Arzuya gore bir Domates (Soyulmuş ve kup kup dogranmış ya da bir yemek kaşığı salça)
2 su bardağı su veya etsuyu.

Hazırlanışı:
Tereyağını teflon tencerede kızdırın. Ardından temizleyip yıkayıp süzdüğünüz bulguru kavurun. Baharatları ve tuzu ekleyip et suyunda ezdiğiniz salçayı veya domates parçacıklarını ekleyin. Hafif ateşte pişirip demleyin.

Tahıllı Akdeniz Salatası

Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı haşlanmış buğday
1 su bardağı konserve mısır
1 çay bardağı kapari
1 demet dereotu
1 demet maydonoz
1 demet roka
1 demet tere
8-10 adet yeşil soğan
10 adet marul
3 adet kırmızı biber ve yeşil biber
Yeterince çeri domates

Süslemek İçin:
Mısır koçanı konservesi

Hazırlanışı:
Akdeniz salatası gibi hazırlanıp içine tahıllar karıştırılır. Nar ekşisi kekik limon suyu tuz yağ karıştırılıp arzu edildiği kadar dökülür. Üzeri resimdeki gibi süslenir.

Elmalı Tarçınlı Toplar

Malzemeler:
1 paket bisküvi
1 tatlı kaşığı margarin
4 adet elma
5 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı doğranmış ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri İçin:
Ceviz ve hindistan cevizi

Hazırlanışı:
Elmaların kabuğu soyulup rendelenir. Şeker ve tarçın ilave edilip suyunu çekene kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Bisküviler derin bir kaba kırılır. Ceviz, margarin ve soğumuş elmalar eklenip, iyice karıştırılır. Ceviz büyüklüğünde toplar koparılıp yuvarlak şekil verildikten sonra hindistan cevizi ve ince doğranmış ceviz karışımına bulanır. Dolapta bir kaç saat bekledikten sonra servis edilir.
 
Top