Rahim İltihabı Nedir? Rahim İltihabı Sebepleri ve Tedavisi

Papatya

V.I.P
V.I.P

Rahim İltihabı Nedir?

Rahim iltihabının diğer bir adı servisittir. Jinekoloji de sürekli olarak rastlanan bir durumdur. Çoğu kadın rahim iltihabına yakalanmıştır. Her yaştan kadın rahim iltihabı geçirebileceği gibi cinsel anlamda aktif bir hayat yaşıyor olması gerekmektedir. Vajinal akıntı ile birlikte gerçekleşebilir. Kişisel olarak şüphelenmek zordur ve genelde her hangi bir jinekolojik muayenede rahatlıkla fark edilebilir. Servisit rahim ağzının iltihaplanmasıdır. Genel olarak bir enfeksiyon nedeni ile oluşmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

Adet kanamasından sonra akıntı ortaya çıkar. Bununla birlikte normal olmayan kanamalar, yanma, kaşınma, ilişki anında ağrı, idrar yaparken acı hissi ve bel ağrıları sıkça kendini gösterir. Hafif geçiriliyorsa herhangi bir etki vermeyebilir fakat ileride özellikle de akıntı da kötü bir koku olduğu duyulacaktır.
İltihaplanma hafif geçiriliyorsa herhangi bir belirti vermeyebilir. Ancak, ilerleyen zamanda akıntı esnasında ağır bir koku duyulur.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye rağmen geçmeyen ve normalden fazla uzamış olan rahim iltihabı rahatsızlığında koterizasyon ve krioterapi adı verilen uygulamalar yapılmaktadır.
Bu sayede iltihaba neden olan anormal hücrelere müdahale edilir. Koterizasyon sayesinde iltihap olan doku ısı ile yok edilmektedir.
Krioterapi işleminde ise hücreler dondurulmaktadır.
Bunların dışında lazer ile de tahrip mümkündür. Servisit hastalığı nedeni ile vajinanın mukuslu yapısı bozulmaktadır.

Bu nedenle cinsel ilişki sırasında spermler vajinaya tutunamamakta ve dolayısı ile kısırlığa neden olmaktadır. Servisit rahatsızlığı yaşayan hamilelerde düşük veya erken doğum riski vardır. Doğan bebek ise göz veya akciğer enfeksiyonu ile doğabilmektedir. Bahsedilen kısırlık önem gösterilmeyen ve tedavi edilmeyen Servisit hastalığı için geçerlidir.

Korunma Yolları

Emin olmadığınız kişilerle cinsel münasebette bulunmayın. Vajinal akıntının geçmesini bekleyerek muayeneye gitmekten çekinmeyin. Nedenli nedensiz bir şekilde her kadının yılda bir kere bile olsa jinekolojik muayeneye gitmesi gerekir. Tampon veya deodorant tarzı maddeleri kullanmayın. (Alıntıdır.)

 
Top