• Merhaba Ziyaretçi.
    "Yapay Zeka Objektif " Fotoğraf Yarışması başladı. İlgili konuya  BURADAN  ulaşabilirsiniz. Sizi de bu yarışmada görmek isteriz...

Radarlara Karşı Parazit Oluşturmak

BeReNN

Alyam?
Özel üye
Bir radar şunlardan oluşur Anten, gönderilen dalgalar ve hedefe çarpıp yansıyan dalgalar.

toy-radar-gun-mod.jpg


Bir radarı parazitle etkisizleştirmek zor değildir. Radardan etrafa enerji önemli ise de (10 kilovvat ve yukarısı), hedefe ulaşan enerji çok azalmıştır (hedef in radara uzaklığı ise enerji 1/d2 oranında azalır; çünkü dalgalar bir küre şeklinde yayılır ve kürenin yüzeyi yarıçapın karesi ile orantılıdır. Bu duru-muda hedeften radara geri dönen yankılar da aynı şekilde 1/d2 kadar zayıflayacaktır. Böylece uçağa çarpıp geri dönen dalga enerjisi 1/d1 kadar azalmış olacaktır.Bu nedenle radar alıcıları çok küçük (1 mikrovvattlık) bir enerjiyi bile yakalayacak şekilde yapılmıştır. Radarın yakınlarında parazit yapıcı bir cihaz, radarın aynı olan bir frekansla anlamasız sinyaller vermeye başlarsa, radar hedeften gelen lankı ile bu paraziti (fon gürültüsünü) ayırt edemeyecektir.

Parazit oluşturmanın da sakınca vardır; düşman hedefi görmese bile, kendi radarlarına karşı parazit uygulandığı anlar. Parazit oluşturabilmek kendi radarlarına frekansını bilmek gereklidir.

Radarların bir diğer zayıf noktası daha vardır. Radarların dalga yaymaları gizlenemez ve bu dalgalar bir düşman füzesini radarlara eriştirmekte rehber görevi yapabilir. Bu nedenle israil'in 1982 Beyrut bombardımanı, bu kentin radarlarını tahrip etmekle başlamış, 15 Nisan'da atılan iki antiradar füze muhtemelen hedefini bulmuştur.
 
Top