Planlı Eskitmenin Kurbanları mıyız?

YoRuMSuZ

Biz işimize bakalım...
Teknolojinin gizli gerçeği: "Planlı Eskitme"
Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan akıllı telefonlarının ömrünün kısalığı şikayet konusu. Her yeni çıkan ürünle birlikte önceki ürünleri kullanmak biraz daha zorlaşıyor. Peki bunun nedeni ne? 'Planlı Eskitme' gerçek mi?


Akıllı telefon teknolojisi giderek gelişiyor. Ancak bir sorun hiçbir zaman ortadan kalkmıyor. Akıllı telefon kullanacıları telefon modelleri eskidikçe telefonlarının yavaşladığından, bozulduğundan şikayetçi. Üstelik modelleri eskiyen telefonlara güncellemelerin kesilmesi, kesilmese dahi gelen güncellemelerin telefonu fazlasıyla ağırlaştırması süregelen bir sorun.

72932

Peki bu sorunun nedeni ne? Planlı eskitme teorisi ne kadar doğru?

Cep telefonları hayatımıza büyük bir kolaylık sağladı. Daha sonraları çıkan akıllı telefonlarla ise ilerleyen teknolojiyle neredeyse her işimizi cep telefonlarından yapabilecek halde geldik. İlk çıkan akıllı telefonlarla yeni telefonlar arasında ise büyük bir fark var. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte teknolojik ürünlerin ömrü uzamadı aksine daha da kısaldı.

Kullanıcıların bir kısmı gelen güncellemelerle yavaşlayan veya arızalanan telefonları yüzünden yeni telefon alma ihtiyacı duyuyor. Bu noktada ise ‘planlı eskitme’ teorisi devreye giriyor.

PLANLI ESKİTME NEDİR?

Planlı eskitme teknolojik ürünün bir süre sonra ‘kasıtlı’olarak bozulması, güncellemelerin kesilmesi ile kullanılamaz hale gelmesi ve kullanıcının yeni bir ürün almaya itilmesi durumudur. Yani aslında ürünleri kullanabileceğimizden çok daha az kullanıyoruz. Bu teoriye göre ürünlerin gizli bir ömrü oluyor ve bu süreden sonra kullanılamaz hale geliyor.

Ürünün periyodik olarak biraz daha geliştirilmiş versiyonunun piyasaya sürülerek önceki sürümlerin niteliksizleştirilmesi de diyebileceğimiz Planlı Eskitme, “Neden telefonlarımız / bilgisayarlarımız bir süre sonra yavaşlıyor? Neden güncellemelerimiz kesiliyor?” sorularının cevabı olarak gözüküyor.

Kaynak: Sozcu gazetesi
 

smoove

Üye
İngilicezi planned obsolescence olan bu terim gerçekten de var. Hatta eski ampul üreticilerinin bir araya gelerek bilinçli bir şekilde ampullerin belli bir süreden sonra kullanılmayacak şekilde tasarladıkları ile ilgili yazılı kanıtlar da mevcut. Tabi insanlarda reklamların ve toplumsal baskının da etkisiyle ne yazık ki tücketim çılgınlığı inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda. Örneğin kullandığı cep telefonu gayet iyi bir şekilde çalışıyor olmasına rağmen yeni modeli almaya heves etmeleri kesinlikle mantıklı bir hareket değil. Bunun dışında beyaz eşyada, otomobillerde ve teknolojik ürünlerde de bunu sıklıkla görüyoruz tabi ki.
 
Top