PİTBULL beslemek yasak mı?

Papatya

V.I.P
V.I.P
ARKADAŞLAR YOUTUBEDA GÖRDÜĞÜM BİR YORUM SEBEBİYLE BU KONUYU AÇTIM, LÜTFEN ÇEVRENİZDE VARSA BESLEYENLER TEHLİKELİ BU HAYVANLAR VE YASAK ZATEN,
ŞİKAYET EDİN, ETTİRİN! LÜTFEN!
DYkA7v.png
*****************
Yazımızda pitbull ve bezneri cinslerde saldırgan köpek beslemenin kanunlarımıza göre yasak olup olmadığını, cezasının ne kadar olduğunu ve nereye şikayet edilmesi gerektiği benzeri konuları siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız.
16noGj.jpg
Hepimiz pitbull cinsi köpekler ile karşılaşmışızdır. Sosyal medyadan veya youtube üzerinden veyahutta ana haber programlarından izlediğimiz bazı videolarda bu cins köpeklerin çocuklara, yetişkin insanlara veya diğer cins köpeklere saldırdıklarına, ağır yaraladıklarına hatta öldürdükleri gibi durumlara denk gelmişizdir.
Peki bu derece zararlı köpek cinsini beslemek yetiştirmek, tasmasız gezdirmek ve benzeri konular hukukumuz karşısındaki konumu nedir? Pitbull beslemek yasaklanmalı mıdır yoksa pitbull beslemek hali hazırda yasak mıdır?
Pitbull Beslemek Yasak mıdır?
Bu sorunun net bir cevabı kanunda belirtilmemektedir.
5199 Sayılı Hayvan Koruma Kanunun Yasaklar Başlıklı 14. Maddesinde;
l) Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek.
Yasak olarak sayılmaktadır.
Ancak burada bir detay bulunmaktadır. Kanunun yasaklar başlıklı “l” bendinde Pitbull beslemek, bulundurmak gibi bir terim bulunmamaktadır. Burada okurların kafası karışmaktadır.
Kanunda “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek” belirtilmektedir. Buradan pitbull yetiştirmek, pitbull beslemek gibi anlam anlam çıkmamaktadır.
Ancak HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ’ nin 12. maddesinin b bendine göre;
b) Pitbull Terrier ve Japanese Tosa gibi çevresine tehlike arz eden hayvanlar sahiplenilemez, üretilemez ve satılamaz.
Yönetmeliğe göre bu tür tehlike arz eden hayvanlar 2006 (yönetmeliğin yayınlandığı tarih) yılından itibaren SAHİPLENİLEMEZ!!!
Bu Yasağa Uymamanın Cezası Nedir?
Aynı Kanunun idari para cezaları başlıklı 28. Maddesinde;
(l) bentlerine aykırı davrananlara hayvan başına üçbin Türk Lirası idarî para cezası verilir. (Bu rakam güncel değildir, daha yüksektir)
Denilmektedir.
Yönetmelikten önceki tarihlerde bu tür tehlike arz eden hayvanları elinde barındıranlar ne yapmalıdır?
Pitbull Benzeri Tehlikeli Köpek Bulunduranlar Ne Yapmalıdır? (2006 yılından önce edinmiş olanlar)
Burada Orman ve Su İşleri Bakanlığını Edirne Şube Müdürlüğü Bilgilendirme Yayınlamıştır. Bilgilendirmeyi sizler ile paylaşıyoruz.
TEHLİKELİ KÖPEKLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 01.07.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kanunun 14. maddesinin bendinde; ‘‘ Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.’’ hükmü yer almaktadır.
Bu hükme uymayanlara Kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 3.434 TL. idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur.
Bu hükme açıklık getirilmesi amacıyla Kanunda belirtilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa haricinde ülkemizde Kanunun 14. maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair Bakanlığımızda oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon oluşturulmuş olup Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa’ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir.
Ayrıca, tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin aşağıdaki hükümlere uymaları gerekmektedir.
1-) Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve yukarıda belirtilen ırkların melezlerini bulunduran hayvan sahipleri söz konusu talimatın yayımından itibaren üç ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldıracak, altı ay içerisinde kısırlaştırarak, kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri il hayvan koruma kurullarına teslim edeceklerdir.
2-) Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaklardır.
3-) Adres değişikliği olması halinde ilgili belediyeye bildirecektir.
4-) Köpeğin ölmesi halinde köpeğine ait bilgi ve belgeleri 7 gün içinde ilgili belediyeye teslim edecektir.
5-) Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizleyecektir.
6-) Köpeğin üzerinde belli bir uzaklıktan görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıtıcı özelliği olan bir tasma takılacak ve tasmaya bağlı kayış yerine zincir kullanacaktır.
7-) Köpeğin gezdirilmesi sırasında dayanaklı malzemelerden yapılmış ağızlık takacaktır.
8-) Binada tehlikeli bir köpek olduğunu belirten uyarı levhaları köpeğin olduğunu binanın tüm giriş yerlerine asacaktır.
9-) Köpek; binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda olduğunda, kaçamayacağı ve binaya gelen ziyaretçilere zarar vermeyeceği bir şekilde barındıracaktır.
10-) Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin veteriner hekimler odası tarafından ilgili Valiliğe yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir.
Genel olarak bu tür tehlikeli köpekleri bulunduranların kayıt altına alınması ve köpeklerinin kısırlaştırılması yoluyla üremelerinin engellenmesi, yine elinde bulunduranların 10 madde halinde sayılan bir takım önlemler ile çevreye zarar vermelerinin önlenmesi amaçlanmaktadır. Ancak gelin görün ki uygulamada geçerliliği zayıf bulunmaktadır.
Ancak hayvan sahipleri her ne kadar önlem alırsa alsın bu tarz pitbull vahşeti tarzı haberler gelmeye devam etmektedir. Alınan önlemlerinde kamuca denetim sıklıkları farklı bir tartışma konusudur.
P1EV1O.jpg
Nereye Şikayet Edilir?
Orman ve Su İşleri İl Müdürlüklerine tehlikeli köpek ihbarında bulunmanız gerekmektedir. Google üzerinden arama yaparak iliniz Orman ve Su İşler İl Müdürlüğünün iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.
Kaynak; selfhukuk.com
 
Top