Pireden Nasıl Korunmalı?

ZeyNoO

V.I.P
V.I.P
Pireden Nasıl Korunmalı?

Hayvanlar, insanlar arasında dolaşan pireler çeşitli mikroplu hastalıkları taşıyıp, sağlam insanlara, hayvanlara bulaştırırlar. Sıçan pireleri, özellikle veba mikrobunu taşır. Pirelerin sokuşları deride kırmızılık, kabartı, kaşıntı yapar.

Pirelerle savaşın en ilkel şekli onu yakalayıp öldürmektir. Bu hem güç, hem de sonu gelmez bir savaştır. Pireleri yok etmenin birçok çareleri vardır:

Boş kalmış tozlu, kirli evleri temizlerken kimyasal bazı ilâçlar kullanılır, bu arada krezol, kreolin gibi maddeler suyla karıştırılarak odalar yıkanır. Ayrıca, 150 gram arap-sabunu 2 litre sıcak suda eritilir, içine 100-200 gram gaz yağı katılır. Bununla odalar güzelce yıkanır, çatlaklara, aralıklara dökülür.

Pirelerin çoğalmasını önlemek için evi tozlu bırakmamalı, odaları, eşyaları sık sık güneşlendirmelidir.

Fazla sıcakta pireler ölür. Islak yerlerden hoşlanmazlar, odaları sık sık yıkamak bunun için iyidir,

Odaları naftalin ile temizlemelidir. 2-3 kilo kadar naftalin köşeye bucağa, aralıklara, çatlaklara serpi-lirse pireler kaçarlar. Ayrıca naftalin benzinde eritilerek odalara serpi-lirse pireleri öldürür.

Kedilerdeki, köpeklerdeki pireleri yok etmek için de bazı ilâçlar vardır. Bu arada, hayvanlar krezollu, petrollu suyla kediler yıkanırsa pireler kısa zamanda ölür.
 
Top