Pil nedir? Volta pili nedir? Kuru pil nedir? Doldurulabilen pil nedir?

Suskun

V.I.P
V.I.P
Pil nedir?

Pillerin basit, kuru ve doldurulabilen çeşitleri vardır. Piller doğru akım kaynakları olup kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çevirirler. Bu olay süresince pilin kutupları arasında potansiyel farkı meydana gelir. Kutuplar arasına bir iletken bağlanırsa, kutupların potansiyeli eşit oluncaya kadar piller devreye elektrik akımı sağlar. Kapalı bir elektrik devresinde, üretecin kutupları arasındaki potansiyel farkını ölçmeye yarayan araca voltmetre denir. SI birim sisteminde gerilimin birimi volttur ve V sembolü ile gösterilir. Piller elektrik devrelerine hep aynı yönde akım gönderirler. Günlük yaşantımızda kullandığımız bazı cihazlar pil ile çalışır. Örneğin; el fenerleri, küçük hesap makineleri, transistorlu radyolar vb...

Volta pili nedir?

Sülfürik asit çözeltisi, bakır ve çinko çubuklardan oluşan bir sistemdir. Bakır ve çinko çubuklar sülfürik asit çözeltisine batırılıp çubukların dışta kalan uçlarına iletken bir telle bir ampul bağlandığında ampulün ışık verdiği gözlenir. Volta pili taşınması kolay olmadığından kullanışlı değildir. Günümüzde daha kullanışlı olan kuru piller tercih edilmektedir.

Kuru pil nedir?

Kuru pilin çalışma prensibi volta piline benzer. Volta pilinde elektrolit olarak kul*lanılan asit çözeltisi yerine mangandioksit ve grafit tozuyla peltemsi bir kıvam verilmiş olan amonyum klorür çözeltisi kullanılır. Elektrot olarak karbon çubuk ve çinko kap bulunur. Pil çalışmaya başlayınca karbon çubuk üzerinde oluşan hidrojen gazı mangandioksit ile reaksiyona girerek su haline dönüşür. Bundan dolayı kuru pilde kutuplanma önlenmiş olur. Kuru piller uzun süre kullanılmadan bırakılır veya çok fazla kullanılır ise kendiliğinden biter. Yani çinko kabı aşınarak delinir ve içindeki maddeler dışarı sızar.

Doldurulabilen (Şarjlı) piller nedir?

Kuru pil, volta pili ve diğer sıvı pillere göre daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür. Fakat akım veremez halde bulunan bir kuru pili akım verir hale getirmek oldukça zordur ve ekonomik değildir. Bu yüzden daha ekonomik olan ve bittiğinde doldurulabilen (şarj edilebilir) pillere ihtiyaç duyulur. Elektrik akımını sağlayan kimyasal reaksiyonlar tersine çevrilerek kesintisiz akım elde edilebilen pillere doldurulabilen/şarjlı piller denir. Doldurulan piller bittiğinde doğru akım kaynağına bağlanıp üzerinden akım geçirilir. Akımın yönü pilin dış devreye verdiği akımın yönünün tersidir. Böylece pil kaybettiği enerjiyi yeniden kazanmış olur. Şarjlı piller telefonlarda, traş makinelerinde, fotoğraf makinelerinde, çocuk oyuncaklarında vb. araçlarda yaygın olarak kullanılır.
 
Ö

Öğrenciçocuk

Ziyaretçi
Çok teşekkür ederim, o kadar pil türü var ki insanın aklı karışıyor.
 
Top